En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan: Fransız yatırımları güvendedir

22 Aralık 2011 19:41 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de bine yakın Fransız sermayeli yatırımcı olduğunu belirterek, "Türkiye ekonomisine güvenerek, inanarak yapılmış bu yatırımlar bizim kendi yatırımlarımız kadar güvendedir. Fakat Türk halkının hassasiyet taşıdığı no



1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi'nde kabulüne ilişkin yazılı açıklamada bulunan Zafer Çağlayan, "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bir popülizm nöbetine tutulmuştur, umarım bu gelişmeye karşı Fransa halkı gerekli tepkiyi gösterir. Bu aslında kıskançlık histerisidir, bu bir kıskançlık krizidir." ifadesini kullandı.

Bakan Çağlayan, "Ermeni soykırımı yoktur" demenin suç olarak nitelendirilmeye çalışıldığı benzer dönemlerin geçmişte de yaşandığını ifade etti.

Bakan Çağlayan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İlla bir soykırım aranıyorsa Sarkozy'nin tarihçilik merakı varsa, gitsin kendi tarihine baksın. Kendi tarihi bir sürü katliamla, sömürgeyle, emperyalizmle doludur. Yaşanılan duruma karşı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi birçok tedbir bulunmaktadır. Ayrıca Ocak 2012 tarihinde iki ülke Ekonomi Bakanlarının eş başkanlığında yapılması planlanan Türkiye-Fransa Ortak Ekonomik ve Ticari Komite Toplantısı'na katılmıyoruz."

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2011 yılının ilk 10 ayında 14 milyar dolara yaklaştığını vurgulayan Çağlayan "Fransa, Türkiye için Avrupa'da ve dünyada önemli ekonomik partnerlerden biridir. Türkiye'de bine yakın Fransız sermayeli yatırımcı vardır. Türkiye ekonomisine güvenerek, inanarak yapılmış bu yatırımlar bizim kendi yatırımlarımız kadar güvendedir. Fakat Türk halkının hassasiyet taşıdığı noktalar var. Türk halkı bu konuda aşırı duyarlıdır, bu göz ardı edilemez." ifadelerini kullandı.

"Türkiye artık eski Türkiye değil. Bu Türkiye onlara büyük gelir." diyen Çağlayan, şunları kaydetti: "Bu aslında kıskançlık histerisidir. Bu bir kıskançlık krizidir. Onlar hala Türkiye'yi eski Türkiye zannediyorlar. Türkiye son derece güçlü, dünyanın her tarafından 6 milyon insanı olan, Fransa'da 500 binin üzerinde vatandaşı olan bir ülkedir. Fransa'da yaşayan Türkler de bu konuya ciddi tepki gösterecektir. Bu tasarının Fransa'ya vereceği zararın Fransız halkına anlatılması konusunda oradaki Türk vatandaşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Alınan bu karar hem demokrasiye hem ifade özgürlüğüne, hem de insan haklarına aykırı bir karardır. Alınan bu kararla Fransa Meclisi olaylara Fransız kalmıştır."

"Türkiye olarak her zaman arşivlerimiz açık." ifadelerine yer veren Çağlayan, "Türkiye olarak her zaman zor durumda olanlara kucak açtık, onların sığınabilecekleri liman olduk. Geçmişimizde böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Umuyorum ki, Fransa halkı da bu karara en sert tepkiyi gösterecek, Türkiye-Fransa dostluğunun arasına girmek isteyen siyasetçilere gereken dersi verecektir." açıklamasında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs