En Sıcak Konular

Fransa ile ilişkilerimiz gözden geçiriyoruz

22 Aralık 2011 17:17 tsi
Fransa ile ilişkilerimiz gözden geçiriyoruz "Fransa ile hertürlü siyasi istişareyi durduruyoruz. Askeri faaliyetler ve tatbikatları iptal ediyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile yaptığı görüşmenin ardından ortak açıklama yapıyor.

Başbakan Erdoğan'ın Fransa meclisinin soykırım kararıyla ilgili açıklama yapması bekleniyor. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

- Ukrayna ile vize muafiyeti anlaşması imzalandı, hayırlı olsun.

- Özellikle serbest ticaret anlaşmasında da mütabık kaldık ki bu iki ülke için çok önemli bir adım, böylece ticaret hacmimizi 2015 sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 sonunda da 40 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz.

- Görüşmelerimiz de Kırım Tatarları'nın da durumunu ele aldık, bu bağlamda Tatar toplumunun ekonomik, kültürel ve siyasi sorunlarının giderilmesi için yapılması gerekenleri konuştuk ve TİKA'nın şuana kadar 22 milyon dolarlık bir yatırımı bölgede gerçekleşmiş vaziyette.

- Kiev'de de bir ofis açarak bu bölgede ki hedeflere daha hızlı ulaşabileceğini Devlet Başkanı ile paylaştık.

Fransa'da 'soykırım yasası'nın kabul edilmesi

- Soykırım yasası oylanarak kabul edildi. Tabi Türkiye-Fransa ilişkilerinde ağır yaralar açacaktır. Enteresan bir durum daha var. 1979'da Paris'te Paris Turizm Ateşesi bir terör saldırısıyla katledildiği günde kabul edilmesi ayrıca anlamlıdır. Tabi çok daha enteresan durum var. 577 vekilden oluşan Mecliste böyle hassas önemli bir oylama 10'da biri ile gerçekleşmiş olması daha manidardır. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak, nasıl anlayıştır nasıl sulandırılmış oylamadır anlamak mümkün değil. Bu gelişim isabetsizdir. Biz bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Aramızdaki ilişkiler 50 yıllık değil çok daha geçmişe dayalıdır. Şu anda maalesef farklı bir yönetimin sadece siyasi hesaplar içinde olan Sarkozy'in ne yazık ki bu seçimler için feda ettiği bir süreçtir.

- Açık söylüyorum. Bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa'ya çok büyük bir haksızlıktır. Şimdi ben şu soruyu soruyorum. Fransa'da düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü var mı. Cevabı da ben veriyorum: Yok.Bu özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki Fransız ihtilalinin simgeleri olan Eşitlik, Özgürlük, Kardeşlik Fransız meclisi tarafından ayaklar altına alınmıştır.

- Bunun çok daha önemli boyutunu gündeme getirmek istiyorum. Bu oylamada cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa'da sırf kişisel ihtiraslar seçim kazanma uğruna Türk düşmanlığı genelde de İslamafobi Avrupa ve Avrupa'nın savunduğu değerler açısından sakıncalıdır. Son derece kasıtlı son derece art niyetli karara sessiz kalmamız mümkün değildir.

- Burada şunu ifade etmekte fayda var. Fransa halkının gerçekleri öğrenmesi için bu girişimi tüm boyutlarını görmeleri için bilgilendirme çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

- Sadece Fransa halkını değil Afrika halkını da bilgilendireceğiz. Ortadoğu'yu bilgilendireceğiz. Bugüne kadar unutturulmak istenen soykırımları biz dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı ayrımcı tavrı anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yoktur. Bunu kabullenmiyoruz. Şu anda ülkemizde resmi gayriresmi olmak üzere 100 bin Ermeni yaşamaktadır. Bunları bir kısmı vatandaşımız bir kısmımız da vatandaş olmayan ülkemizde bulunanlardır. Burada bir tespit daha yapacağım. Tarih bilmeyenler ülkemde Yahudi soykırımından bahsediyorlar. Onlara da tarihi iyi okumalarını tavsiye ediyorum. Endülüs'ten kaçıp Türkiye'den kabul gören ecdatlarına sorsunlar. Fransa ile ilişkilerimiz gözden geçiriyoruz. Bundan sonra Fransa tavrına göre biz de tedbirlerimizi hayata geçireceğiz. Şu anda istişareler için büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz. Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi gereken seminer, eğitim, kurs gibi faaliyetleri iptal ediyoruz. Avrupa Birliği çerçevesinde Fransa ile işbirliiğine gitmeyeceğiz. Fransa ile hertürlü siyasi istişareyi durduruyoruz. Askeri faaliyetler ve tatbikatları iptal ediyoruz. Askeri uçuşlar için toplam veriler 3 uçuş ve inişleri iptal ediyoruz. Her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz. Türkiye-Fransa ekonomik toplantısına katılmıyor bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz. Altını çizerek ifade ediyorum. Bu ilk aşamadır. Bunun devamı da gelecektir.

- Fransa Ulusal Meclisi'nde teklife karşı çıkan ve karşı oy kullanan parlamenterlere de teşekkür ediyorum. Hatta bazı hükümet üyeleri de sağ duyulu bir imtihan vermiştir. Sağduyunun aklıselimin önümüzdeki sürece hakim olmasını Türkiye-Fransa ilişkilerini geriye dönülmesi yere götürmemelerini temenni ediyorum.

- Şunu da dost düşman bilmeli. Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizim veya bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü olayla yüzleşiyoruz. Her zemnde en güçlü şekilde savunuyoruz. Biz bütün arşivlerimizi açtık. Başkalarının varsa onlar da açsın. Gelsin buralarda çalışsınlar. Tarih parlamentolarda oylamalarla yazılmaz Olsa olsa çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları tarih de halklarda affetmeyecektir.



Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,849 µs