En Sıcak Konular

'Küresel Umut ve Umutsuzluk Barometresi'

22 Aralık 2011 15:26 tsi
'Küresel Umut ve Umutsuzluk Barometresi' Karamsarlık dünyada yükselişte iken Türkiye'de azalıyor

Barem Research'ün,''Global Umut ve Umutsuzluk Barometres''ne göre, bugün dünyanın yüzde 30'u 2012 yılı ekonomisine umutla bakarken, yüzde 34'lük bir kesim bitmekte olandan daha kötü bir yıl bekliyor.

Konuya ilişkin açıklamaya göre, Barem Research, yeni bir yıla girerken, WIN/GIA ''Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi''nin Türkiye halkasını gerçekleştirdi. Araştırma dünyanın 2012 yılındaki ekonomik refaha ilişkin umutlarının düşüş trendinde olduğunu gösteriyor. Sonuçlar karamsarlığın Avrupa ve Kuzey Amerika;da, dünyanın diğer bölgelerine göre, daha derin olduğunu doğruluyor.

50 ülkede (45.000'den fazla görüşme ile), dünya nüfusunun büyük çoğunluğu kapsayan uluslararası araştırma, Barem Research'ün de üyesi bulunduğu dünyanın en geniş bağımsız araştırma ağı WIN/ GIA tarafından gerçekleştirildi. 1977 yılından beri yapılan bu araştırmaya göre bu yıl, 34 yılın en karamsar yıllardan biri oldu.

''Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi''ne göre, bugün dünyanın yüzde 30'u 2012 yılı ekonomisine umutla bakarken, yüzde 34'lük bir kesim bitmekte olandan daha kötü bir yıl bekliyor. Geriye kalanlardan yüzde 27'lik kesim ekonomik durumun geçen yıl ile aynı kalacağını düşünüyor. Yüzde 8'i ise bu soruya yanıt vermedi.

Araştırma sonuçları, Avrupa'nın karamsarlıkta başı çektiğini, onu Kuzey Amerika'nın izlediğini gösteriyor. Diğer bölgelerin çoğunda, özellikle de Çin'de ekonomik iyimserliğin sürdüğü görülüyor. Araştırmanın yapıldığı 50 ülkeden 34'ünde karamsarların iyimserlerden fazla olduğu, 15'inde ise iyimserlerin karamsarlardan çok olduğu belirlendi. Sadece bir ülkede (Hindistan) karamsarların sayısı ile iyimserlerin sayısı eşit düzeyde bulunuyor.

Fransa, -80 net ekonomik iyimserlik Puanı ile en karamsar ülke iken, Nijerya 80 puan ile en iyimser ülke oldu. Diğer ülkeler bu değerler arasında yer alıyor; örneğin Amerika -21 net ekonomik iyimserlik puanına sahipken, Çin 21 puanda bulunuyor.

Barem Research'ün Türkiye halkasını gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre; Türkiye, geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında daha iyimser. Net Ekonomik İyimserlik Puanı -1 (iyimserler yüzde 24, karamsarlar yüzde 25). Kalan yüzde 46'lık kesim ekonomik durumun geçtiğimiz yıl ile aynı kalacağını düşünüyor. Yüzde 6'lık dilim ise bu soruya yanıt vermedi.

Global veriler, dünya genelinde genç nüfusta ortak bir tutumun olduğunu gösteriyor. Kendilerinden daha yaşlı olan kesim ile karşılaştırıldığında, 30 yaş altı kişilerin 2012 yılında ekonomik duruma ilişkin daha iyimser olduğu görülüyor. Nitekim, dünya genelinde 30 yaş altında 9 olan net ekonomik iyimserlik puanı, 51-65 yaş grubunda -19'a, 65 yaş üzerinde ise -32'ye düşüyor.

Türkiye, 3 Asya (Azerbaycan, Pakistan ve Irak), 2 Afrika(Kamerun ve Nijerya), bir Latin Amerika (Kolombiya) ve 3 Avrupa (İzlanda, Romanya ve Makedonya) ülkesi ile birlikte geçtiğimiz yıla göre daha iyimser olan ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Geçen yıla göre daha karamsar olan 10 ülkeye bakıldığında ise, bunların 9'unun Avrupa;da (Avusturya, Belçika, İsveç, Almanya, Bosna, Danimarka, İsviçre, Finlandiya ve Rusya) geriye kalan tek ülkenin ise Latin Amerika'da (Peru) yer aldığı görülüyor.

A.A.



Bu haber 1,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,526 µs