En Sıcak Konular

Fransa Batı Trakya’da da soykırım yapmış

22 Aralık 2011 14:08 tsi
Kızılhaç Uluslararası Komitesi Sekreteri Raymond Schlemmer’ın Milletler Cemiyeti’ne ve Kızılhaç’a gönderdiği rapor, Fransa tarafından desteklenen Yunan güçlerinin Batı Trakya’da yaptığı soykırımı belgeliyor.

Fransa’nın iç politika malzemesi yaparak “Ermeni Soykırımı yok” demenin Fransa’da suç sayılmasına yönelik yasaya Fransız Meclis’inde görüşülmeye başladı.  

Yasa sürecinde Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy’nin, Cumhurbaşkanı Gül’ün telefonlarına bile çıkmaktan kaçındığı süreç ve yasa çalışması iki ülke arasındaki gerilimi artırıyor.

Fransa’nın Cezayir’i işgal ederek ülkede kurduğu Fransız Cezayir’i ya da Fransa Cezayir Manda yönetimi de denilen dönemde, ülkede 1,5 milyon kişiyi katlederek soykırım yapmıştı. Fransa'nın Cezayir’de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını belirten Eski Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Bouteflika, Fransa bu soykırımın hesabını vermekten kaçmaktadır demişti.

Şimdi ise, Fransa’nın 20 Mayıs 1922’li Milletler Cemiyeti ve Kızılhaç belgelerine göre Batı Trakya’yı işgal ettiği dönemde benzeri görülmemiş bir soykırım suçu işlediği ortaya çıktı.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi Sekreteri Raymond Schlemmer, Kızılhaç ve Milletler Cemiyeti’ne gönderdiği yazdığı 20 Mayıs 1922’li yazıda, Milletler Cemiyeti Genel Sekreteri Philip Baker’da ulaştırıldığını belirterek, “Bay Cramer’in de bu meseleyi incelemekte olduğunu bildiğim için, sizi de haberdar etmek istiyor ve Milletler Cemiyeti Genel Sekreterliği nezdinde gerekli tüm girişimlerde bulunmanızı rica ediyorum” diyor.

Kızılhaç ve Milletler Cemiyeti’ne gönderilen yazının ekinde yer alan belgelerde ise “Trakya, bir buçuk yıldan beri Helen birliklerinin kuşatması altındadır. Böylelikle  tarihin modern çağlarında yaşanmış en büyük adaletsizliklerden biri gerçekleşmektedir. Öylesine eşitsiz bir durumdur ki, hem yerel halk hem de Doğu dünyasının dinginliği açısından uğursuz sonuçlar doğurmuştur” deniliyor.

SİLAHLARINI TESLİM EDEN TÜRKLER KATLİAMDAN GEÇİRİLİYOR

Büyük İtilaf Güçleri, haksız bir şekilde Türklerin üzerine böylesi zalim ve kıyıcı bir işgalle giderek, insanlık misyonlarında başarısızlığa uğramışlardır, denilen mektupta, “tüm samimiyetleriyle barışa inanan Türklerin, İtilaf Güçlerinin barışçıl misyonuna ve bu korkunç mezalimin ardından bir kardeşlik çağı geleceğine dair vaatlerine kanmaları olmuştur. Keza, bu yüzden silahlarını teslim etmişler, birliklerini lağvetmişlerdir. Bunun sonucunda da, düşmanları karşısında savunmasız kalmışlardır” katliamın durdurulması çağrısı yapılıyor.

RAPOR BÖLGENİN ETNİK AYRIMINI DA İÇERİYOR

Raporda, Doğu ve Batı Trakya bölgelerinin etnik ve dinsel ayırımını da içeren bilgiler sunuyor. Rapora göre; Doğu Trakya’nın nüfusu 643.655 kişi iken, Batı Trakya’nın nüfusu ise  705.113. Nüfusun etnik ve dini dağılımı hakkında da bilgi veren rapora göre dağılım ise şöyle:

TRAKYA BÖLGESİ 1919 NÜFUS DAĞILIMI

 

TRAKYA BÖLGESİ 1919 NÜFUS DAĞILIMI

 

Batı Trakya

%

Doğu Trakya

%

Toplam

Türkler

536.378

76,1

434.782

67,5

971.236

Grekler

78.629

11,2

168.076

26,1

246.716

Bulgarlar

82.212

11,7

2.714

0,4

84.938

Yahudiler*

3.946

0,6

21.624

3,4

25.571

Ermeniler*

3.946

0,6

16.459

2,6

20.406

TOPLAM

705.111

 

643.655

 

1.348.766




 *Yahudi ve Ermeni rakamları toplu verildiğinden eşit bölüştürüldü

Raporda, Türk ve Müslüman olanların sayıda hem Yunanlardan, hem de Hıristiyan ve Yahudi toplulukların toplamından çok daha fazla olduğu vurgulanıyor. 1919’da, ortalama yüzde 70 olan Türk nüfusu yönelik katliamlarla azaltıldığı görülüyor.

TOPRAKLARIN YÜZDE 84’Ü TÜRKLERE AİT

Trakya topraklarının neredeyse tamamen Türklere ait olduğu belirtilen raporda, “Aslında, 1.913.945 hektarın yüzde 84’ü Türk mülkü, yüzde 14’ü Greklerin, yüzde 2’si ise diğer unsurların mülküdür” deniliyor.

BÖLGE ÇÖLDÜ TÜRKLER MAMUR HALE GETİRDİLER

Trakya ve Edirne’nin, İstanbul’un fethinden çok önce Osmanlı’nın 3. Sultanı 1. Murat tarafından fethedildiği vurgulanan raporda, “Burada neredeyse tamamen çölleşmiş, sayısız işgalle yıkıntıya dönmüş, çok heterojen bir nüfus buldular. Bu bölgede her şeyi bulmak mümkündü ama Greklere dair pek iz yoktu. Fethin ardından Türkler, Edirne’yi başkentleri yaptılar ve burayı güzelleştirmeye koyuldular, düzeni ve sükûneti yeniden tesis ettiler. Kısa bir süre içinde, bilgece yönetimleri sayesinde Trakya, Doğu’nun en müreffeh bölgelerinden biri haline geldi” vurgusu yapılıyor.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi Sekreteri Raymond Schlemmer, Kızılhaç ve Milletler Cemiyeti’ne gönderdiği etnik, ekonomik, kültürel, tarihsel, askeri ve siyasi durumu hakkında bilgiler verilen raporda, Fransa desteğindeki Yunan ve Bulgar hükümetlerinin bölge halkına yönelik yaptığı baskı, zulüm ve katliamlardan söz ederek, “Aslında, Helen yetkililerin özellikle Kafkaslardan getirdiği, Trakya’ya yabancı Grekler, katledilen veya ülkeyi terk etmek zorunda bırakılan Türklerin evlerine yerleştirildiler” deniliyor.

Fransız generalin yönetimindeki bölgede silahları elinden alınan Türklerin, Fransa tarafından silah ve mühimmat desteği verilerek Yunanlılar tarafından katledilmesi raporda etnik, ekonomik, kültürel, tarihsel, askeri ve siyasi durumu hakkında bilgiler verildikten sonra şu bilgiler verilir; ”Helen yetkililerin özellikle Kafkaslardan getirdiği ve Trakya’ya yabancı Grekler, katledilen veya ülkeyi terk etmek zorunda bırakılan Türklerin evlerine yerleştirildiler.”

İŞTE BELGELER

 Milletler Cemiyeti'ne Sunulan Fransızca Memorandum

Milletler Cemiyeti'ne Sunulan Fransızca Memorandumun Türkçesi



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,083 µs