En Sıcak Konular

Paris'e siyasilerden tepkiler

22 Aralık 2011 14:02 tsi
Paris'e siyasilerden tepkiler Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini görüşüyor. Soykırım iddialarına karşı liderlerden Fransa'ya karşı tek cevap geldi

İşte tartışmalı tasarının onaylanmasına Türkiye'den ilk tepkiler:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Meclisindeki yasa teklifine ilişkin, ''Açıklamam büyük ihtimalle birinci etaba yönelik neler yapacağız, bunu açıklayacağım ve 2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız. Şu anda Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir'' dedi. Başbakan Erdoğan, TBMM Genel Kurulundan ayrılırken gazetecilerin Fransa Meclisindeki yasa teklifiyle ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Yarın Fransa'da sözde soykırımın inkarını suç sayan yasa teklifi oylanacak. Sizin de bir mektubunuz oldu. Teklif geçerse, Türkiye'nin atacağı adımlar ne olacak? Büyükelçinin çekilmesi söz konusu olabilir mi?'' sorusu üzerine Erdoğan, ''Bu konuyla ilgili olarak yarın bu yapılacak oylamadan sonra bizim biliyorsunuz Ukrayna ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimiz var. Ben basın açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile yapacağımız, bu konuyla ilgili açıklamalarımı yapacağım'' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çağdışı anlayışı Fransa'da görmekten üzüntülü olduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Fransa kendi tarihine ihanet içindedir." dedi.

Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi konuşan Kılıçdaroğlu, kendilerine Fransa'nın özgürlükler ülkesi olduğu, düşüncelerin yasaklanamaz dendiğinin öğretildiğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Fransa'nın 1879 devriminin yaşandığı bir ülke olduğunu belirterek, bu tarihin aydınlanmanın başlangıcı olduğunu kaydetti. Bu devrim ile düşünce özgürlüğü üzerinde bütün engellerin kaldırılmasının istendiğini anlatan Kılıçdaroğlu, burada özgürlük, eşitlik ve kardeşliğin görülebileceğini söyledi.

"Fransa kendi tarihine ihanet içindedir." diyen Kılıçdaroğlu, özgürlük konusunda sembol olan bir ülkenin bugün siyasetçiler yoluyla kelepçe vurulmak istendiğini vurguladı. "Nereden nereye savrulan bir ülkeyi düşünün." diyen Kılıçdaroğlu, 1915 olaylarıyla ilgili olarak en sağduyu çağrısını bütün ülkelere Türkiye'nin yaptığını ifade etti. "Bütün arşivleri açalım dedik, bütün ülke arşivleri açılsın dedik." diyen Kılıçdaroğlu, "Tarihçilerin görevini siyasetçiler üstlenebilir mi? Çağdışı anlayışı Fransa'da görmekten üzüntülüyüm. Sarkozy'nin Fransa'sı ile bize öğretilen Fransa arasında büyük bir fark var." diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sözde Ermeni soykırım iddialarını inkâr edenlere, ceza verilmesini öngören yasa tasarısının "ahlaksızca ve alçakça şantaj vasıtası" olarak kullanıldığını belirterek, "Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve hükümetinin siyasi kaygılarla Türk milletine saldırması, çamur atarak tarihi gerçekleri eğip bükmeye yeltenmesi tam bir sefillik ve tükenmişlik örneğidir" dedi.

MHP lideri Bahçeli Fransa Parlamentosunda görüşülen Ermeni Soykırımını inkarın suç sayılacağı yasa tasarının görüşmeleri öncesi yazılı bir açıklama yaptı. Belli aralıklarla gündeme gelen bu tasarılarla yaşanmış ve bitmiş hadiselerin tahrif ve tahrip edilerek iftira aracı haline dönüştürüldüğünü savunan Bahçeli, değişik ülkelerin gündeme getirdiği bu tasarıları, "bağışlanması mümkün olmayan bir kepazelik" olarak nitelendirdi.

Fransız Parlamentosu'nun ise meseleyi iyice azıttığını ileri süren Bahçeli, "Bilinmelidir ki Türk tarihini husumet kuşatması altına alarak düzmece haber, yorum, iddia veya görüşlerle saygınlığını gölgelemeye ne Fransa'nın ne de başkalarının gücü ve ısrarı yetmeyecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa'da Ermeni iddialarını reddedenlere ceza getiren tasarıya sert tepki gösterdi. Yaşananların Fransa'ya engizasyonun geri dönüşü olarak yorumlayan Arınç, "Fransız Parlamentosu hangi kararı verirse versin yeni engizasyonculara söyleyeceğimiz ünlü bilim adamı Galile'nin dediği gibi; bayanlar baylar dünya dönüyor." dedi.

2012 bütçe görüşmelerinde hükümet adına konuşan Arınç, Türkiye yükselmeye başlayınca birilerinin bunu önlemek için çaba gösterdiğini vurguladı Arınç, Fransa'ya şu sözlerle yüklendi: "Fransa geçmişteki sabıka kayıtlarından, Cezayir'deki katliamlardan, Ruanda da işlediklerinden bahsediyorlar. Vietnam'ı da ilave edebilirim. Bunların hepsini kenara koyup bizi soykırımla suçlayamazsınız. Neden bugün Maraş'ın adı Kahramanmaraş'tır. Neden Urfa Şanlıurfa'dır. Bağımsızlık mücadelesini, kime karşı verdik biz? Türk milleti büyük bir infial içinde. Hrant Dink'in kardeşi, Ermeni patriğinin açıklamaları bizi memnun etti. Aklı, bilimselliği, evrensel hukuk anlayışını bir kenara bırakan bu anlayış Fransa'ya engizasyonun geri dönüşüdür. Hiçbir parlamento kararıyla tarihi yeniden yazamaz ve inşaa edemezsiniz. Bir tezin konuşulamaz olması saçma sapan bir kanunla karartılması akla ziyan bir hezeyandır. Fransız Parlamentosu hangi kararı verirse versin engizasyonculara söyleyeceğimiz ünlü bilim adamı Galile'nin dediği gibi bayanlar baylar dünya dönüyor."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Meclisi'nde görüşülecek olan yasa teklifinin Fransa için asırlar öncesine dönüş anlamına geldiğini belirterek, küçük siyasi hesaplar adına, büyük bir köklü bir dostluğun ayaklar altına alınmasına tepkisiz kalmalarının beklenemeyeceğini söyledi.

Davutoğlu, Çek Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Vaclav Havel'in vefatı nedeniyle Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nde açılan taziye defterini imzaladı.

Bakan Davutoğlu, basın mensuplarının soruları üzerine, Fransa Meclisi'nde yarın gündeme gelecek olan yasa tasarısını değerlendirerek, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Juppe'ye bu tasarının kabulünün çok ciddi sonuçlar vereceğini aktardığını vurgulayan Davutoğlu, "tasarının geçmesi halinde çok büyük bir yanlışa imza atılacağını, Türkiye'nin de buna sessiz kalmayacağını'' kaydetti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış:

Fransa Meclisi'ne gelen sözde Ermeni soykırımını inkar edene hapis cezası öngeren tasarı ile ilgili, "Bugünkü oylamada geçer, senatoda kalır!" dedi.

Tv8'de Erkan Tan'ın konuğu olan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gündemi değerlendirdi. Bağış, Fransa'da bugün oylanacak sözde Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sarkozy'nin amacının, Fransa'daki yüzde 10'luk Müslümanları kaybetmemek ve aşırı sağın oyunu alabilmek olduğunu belirten Bağış, "Sadece Ermenilerin oyunu almak için yapmıyor. Fransız solunun 1, sağın 3 adayı var. Sarkozy merkez sağın aşırı tarafına kaçan oyu kendisine çekebilmek için çabaya girdi. Fransız nüfusunun yüzde 10'u Müslüman'dır. Onları kaybetmemek ve aşırı sağın oyunu alabilmek adına hedef olarak Türkiye'yi seçti. Bildiği tek taktiği yeniden uygulamaya çalışıyor. Sarkozy'nin içine düştüğü çıkmazdan kurtulma çabası da vardır. Bu tasarı ifade özgürlüğünü sınırlama tasarısıdır. 1400 yılından bu yana orada bizim temsilciliğimiz var. Fransa'yı hiçbir zaman boş bırakmadık." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Tarihi gerçekleri bir kanunla değiştirebileceklerini zannediyorlar. Bütün AB standart, norm, hukukuna aykırı bir düzenlemedir bu. Bir zavallılık olarak görüyorum. Çünkü kendileri bunu seçime endekslediler. Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım isteyen Fransuva, bugün bu tabloyu görse, kulağını çekmek değil dilini koparırdı Sarkozy'nin. Bunu Fransız halkı yapacaktır.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Gereken misillimeyi yapmaya hazırız.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Bu Sarkozy’nin aczinin tezahürüdür. Ancak böyle bir işi aciz bir insan yapar. İnsanlıkla, düşünce özgürlüğü ile alakası olmayan bir olay. Son derece üzgünüz.

Meclis Başkanvekili Meral Akşener: Aziz milletimizin ve gazi Meclisimizin siz değerli üyeleri adına tarih önünde Fransız ulusal Meclisinin bu kararını şiddetle kınıyorum.

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan: Fransa'ya karşı ortak tavır koyuyoruz gibi ucuz basit tepkiler çözmüyor. Çünkü 2015, yüzüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Bu kartopu gibi büyüyecek ve bütün ülkelerin parlamentolarından buna benzer şeyler çıkmaya başlayacak. Her ülkenin tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Fransa'nın Ruanda ve Cezayir olayları var. Biz de Dersim olayı var, 1990'da yaşanan olaylar var. O açıdan cesaretle Meclisin buna el koyması lazım. İnanıyorum ki bu olayı çözecektir.


MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Fransa Parlamentosunun bu kanunla ilgili ısrarını, Türkiye'ye ve Türk Milletine karşı bir düşmanlık olarak kabul ediyoruz. Fransa verdiği bu karardan dolayı pişman olacak ve özür dileyecek. Türk milletinin tarihinde ne katliam vardır ne soykırım vardır. Bunu bu millete yakıştırmaya kalkanları inanıyorum ki tarih mahkum edecektir. Bu karar, senatoda düzeltilmiş olsa bile önemli değil. Parlamentonun buna yol vermesi, hükümetin bu teklife destek vermesi, Fransa'nın Türkiye ve Türk milletiyle ilgili kanaatlerini ortaya çıkarmıştır.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Ermeni olaylarının bir numaralı müsebbibi Fransa'dır. Kendi tarihine bakamayanların bize kara çalmaya hakkı yoktur.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu: Tarih tartışması istiyorsanız hazırız. Ne zaman istiyorsanız hazırız. Ama siz tartışmadan bazı şeyleri kabul ediyorsunuz. Bu da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 11'inci maddesine aykırıdır. Kimseye savunma hakkı verilmeden yargılanamayacağı ve yargılanmadan da mahkum edilemeyeceği yazıyor. Parlamentoda bu karar savunma ve tartışma hakkı tanınmadan kabul ediliyor ve mahkum ediyor. Özellikle Türk Tarih Kurumu'ndayken bütün dünya arşivlerini taradık ve 100 bin belge elde ettik.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Karamsarlığa gerek yok. Bizim için dünyanın sonu değil. Türk dışişleri geçmişteki hatasını tekrar etmemeli; kalıcı adımlar atmalıyız.

İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı Osman Bilge Kuruca: Emperyalist devletlerin,Türkiye'nin bölünmesine hukuki bir temel yaratmak için kullandıkları “Ermeni soykırımı yalanı” doğrultusunda adım attı. Fransa meclisinin aldığı kararın yenilgiye uğratılacak ve kaldırılacaktır. Fransa'nın bu kararını tanımıyoruz. Bu yasağı Fransa topraklarında tekrar tekrar çiğneyerek işlemez hale getireceğiz.

AKPM Başkanı ve Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu: Bu tasarı her şeyden önce ifade özgürlüğü, insan hakları, hukuk, demokrasi savunan tüm Avrupa kurumlarının ortak değerleri ile çelişiyor. Hukukun üstünlüğü ile de çelişiyor. Aynı şekilde Avrupa Konseyinin bugüne kadar oluşturduğu, imzaladığı konvansiyonlarla da başta insan hakları olmak üzere, onunla da çelişiyor. Yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu konuda verdiği karar ve oluşturduğu içtihatlarla da çelişiyor. Hiçbir hukuki zemini yoktur.

AKPM Üyesi ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan: Avrupa Konseyi ve Parlamenterler Meclisi Fransa'da. Dolayısıyla bizi çok kısıtlayan bir şey. Konseyi de alakadar eden bir konu. Konseyi Fransa sınırlarından çıkarıp, ifade özgürlüğüne kısıtlama olmayan başka bir yere taşımayı öneriyorum ben. AİHM'de daha iyi çalışsın, Meclisi daha rahat çalışsın diye... Meclisin kürsüsünden söyleyebileceğim ama kafesinde söyleyebilecek miyim? 'Biz soykırım falan yapmadık' diyebilecek miyim, diyemeyecek miyim? Herkes bu rahatsızlığı hissedecek. Türk olarak değil de başka konuşmak isteyenler de konuşamayacak.

Avrupa Parlamentosu Kuzeybatı Fransa Temsilcisi: Fransa’da pek çok kişi tasarı Temsilciler Meclisi’nde kabul edilse bile yasanın kötü olduğunu düşünüyor. Neticede yasa Türkiye’ye kendi sorumluluğunu vermiyor. Türkler, Kürtler, Ermeniler tarihçiler birlikte çalışıyor. "Ermeni soykırımı" Türkiye’de tanındığında gerçek anlamda tanınacak. Bundan ötesi siyasilerin seçime dönük çalışmaları. Bunlar AB ve Türkiye ilişkilerini etkilemeyecek. Fransa Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı ve seçim kampanyalarında da Türkiye’yi kullanıyor. Değil Fransa hangi ülkenin hakkı ki kalkıp da tarih dersi versin. Ben son derece kızgınım ülkemde böyle bir şey yapıldığı için. Bu acı kullanılıyor. Bu tamamen seçimler için kullanılıyor.



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    35,872 µs