En Sıcak Konular

Bağış: Fransa, tarihi bir özür borçludur

22 Aralık 2011 13:46 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Parlamentosu’nda görüşülen Ermeni Tasarısı konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk diplomat ve vatandaşlarını Ermeni terör örgütüne karşı koruyamayan Fransa'nın Türkiye'ye tarihi bir özür borçlu olduğun vurguladı. Bağış, "Türkiye’den özür dilemesi gereken bir Fransa’nın, bu erdemi göstermediği gibi bugün farklı bir siyasi istismar çabasının içine girmesi düşündürücüdür ve bir suçluluk psikolojisinin yansımasıdır." dedi.

Terör örgütü ASALA'nın hain saldırısı sonucu Paris'te şehit edilen Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan'ın ölümünün 32. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınlayan Egemen Bağış, "Ne acıdır ki bugün Yılmaz Çolpan’ın acısını halen yüreğimizde hissederken ve ölümünün 32. yıldönümünü idrak ederken aynı zamanda Fransa Parlamentosu’nda görüşülecek bir yasa tasarısının etkileriyle meşgul olmak durumunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir ülkede bulunan yabancı vatandaşları korumanın, o ülkenin onuru ve namusu olduğuna dikkat çeken Egemen Bağış, "Fransa, Yılmaz Çolpan’ı ve onunla birlikte İsmail Erez, Talip Yener, Reşat Morali, Tecelli Arı, Cemal Özen ve diğer diplomat ve vatandaşlarımızı Ermeni terör örgütüne karşı koruyamadığı için Türkiye’ye tarihi bir özür borçludur.Türkiye’den özür dilemesi gereken bir Fransa’nın, bu erdemi göstermediği gibi bugün farklı bir siyasi istismar çabasının içine girmesi düşündürücüdür ve bir suçluluk psikolojisinin yansımasıdır." dedi.

"FRANSA, KENDİ TARİHİNİ İNKAR ETMİŞ OLUR"

Bugün görüşülmekte olan tasarının herkesten önce Fransız halkının bir sorunu olduğuna dikkat çeken Bağış, "Böyle bir tasarının yasalaşması sadece özgürlüklere vurulmuş bir pranga olarak kalmayacak, Fransa’nın kendi tarihini, kendi milletini, kendi geleneklerini inkar eden bir gelecek inşası öngördüğünü de gösterecektir. Fransa Meclisi bu tasarıyı kabul ettiği takdirde, olmayan bir soykırımı inkâr edenleri cezalandırırken kendi geçmişini de böylece inkâr etmiş olacaktır." vurgusunu yaptı.

Parlamentolar ve siyasetçilerin, tarihçilerin bile üzerinde uzlaşamadığı geçmişe ait meseleleri siyasileştirerek değil, ancak ülkeleri ve milletleri için ortaya koydukları vizyonla, eserleriyle ve hizmetleriyle tarih yazabileceğini ifade eden Bakan Bağış, şöyle devam etti: "Bu anlayışın aksi yönde hareket eden, istismar ve popülizme teslim olan siyaset anlayışı tamamen bir acziyetin göstergesidir ve aciz siyaset, aciz siyasetçi, aciz siyaset anlayışı da her zaman dışlanmaya mahkûmdur.

Türkiye tarih boyunca zulme, şiddete, baskıya ve etnik temizliğe maruz bırakılan insanlara kapısını açan, tarih boyunca büyük bir misafirperverlikle bu insanları evinde ağırlayan, hamurunda kardeşlik, barış ve hoşgörü mayası olan bir medeniyetin temsilcisidir."

Bakan Bağış,Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesinin her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin rehberi olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da BM bünyesindeki Medeniyetler İttifakı Girişimi’nin Eşbaşkanı olduğunu hatırlattı.

"TÜRKİYE KENDİ PLANLARINI UYGULAR"

"Fransa’nın böyle bir tarihi ayıbın içerisine girmeyeceğini, söz konusu tasarının Meclis’ten geçmeyeceğini, Meclis’ten geçse bile Senato sürecinde yasalaşmayacağını umuyoruz." diyen Bağış, aksi takdirde, Fransa’nın kendi tarihini yeniden gözden geçirmesi, düşüncelerine ket vurulan halkını sakinleştirmesi ve yaralanan vicdanları tamir etmesi gerekeceğini kaydetti. Egemen Bağış, "Türk halkının bu sürece duyarsız kalmayacağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin de devletçe ve milletçe topyekün bir kararlılık ortaya koyarak süreçte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kendi planlarını uygulayacağı da unutulmamalıdır." diye ekledi.

AB Bakanı Bağış, Fransız siyasetini aklıselime, Fransa halkını da özgürlüklerine sahip çıkmaya çağırdın. Egemen Bağış, "Şehit edilişinin 32. yıldönümünde Yılmaz Çolpan’ı ve bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, onların ülkeleri için ortaya koyduğu kahramanca mücadelenin bugünümüze olduğu gibi geleceğimize de ışık tutacağına inanıyorum." dedi.

cihan

Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs