En Sıcak Konular

Terör göçü tersine döndü

22 Aralık 2011 12:20 tsi
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde güvenlik nedeniyle köylerinden göç edenlerin yarısının geri döndüğü bildirildi.

İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nden, AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van'da terör olayları nedeniyle göç veren köyler, devlet tarafından yapılan yatırımlarla canlanıyor.

Bölgede, geçmiş yıllarda güvenlik sorunu nedeniyle 62 bin 448 haneden 386 bin 360 kişi yaşadıkları köylerini terk ederken, göç nedeniyle boşalan köylere bu vatandaşların geri dönüşlerinin sağlanması için 1999'dan beri çeşitli yatırımlar yapıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan vatandaşlardan gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin geri dönüşlerinin kolaylaştırılması, geri dönülen yerlerde gerekli sosyal ve ekonomik alt yapının tesisi ile sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşturulması için Köye Geri Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) uygulanıyor.
Güvenlik sorunları giderilen köylerde, proje kapsamında yol, su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapı yatırımı, tahrip olan okul, sağlık ocağı ve diğer tesislerin onarımı, geri dönen vatandaşlara kendi konutlarını yapabilmeleri için inşaat malzemesi verilmesi, tarım, hayvancılık ve el sanatları projeleri ile vatandaşların meslek öğrenerek hayatlarını sürdürmelerinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

KDRP çerçevesinde desteklenen projeler, ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık, altyapı, meslek edindirme ve istihdam, öğrenci yurdu, toplum merkezi, gençlik merkezi, kadın ve çocuk eğitim merkezi gibi sosyal içerikli projelerden oluşuyor. 1999'dan beri sürdürülen bu çalışmalar kapsamında, 1 adet tarım ve hayvancılık, 8 adet yol, su ve elektrik, 21 adet yurt, 10 adet meslek edindirme ve istihdam, 47 adet de sosyal ve rehabilitasyon içerikli olmak üzere toplam 87 proje gerçekleştirildi.

-3 yılda 50 milyon liralık destek-

Köye Geri Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi doğrultusunda İçişleri Bakanlığı bütçesinden, 2009 yılında Valiliklerce teklif edilen 32 proje desteklenerek 16 milyon 578 bin lira aktarılırken, 2010 yılında da 27 yeni ve 2009 yılından devam eden 4 projeyle birlikte toplam 31 proje için Valiliklere 16 milyon 159 bin liralık kaynak kullandırıldı. Bu yıl ise 28 yeni, 2009 ve 2010 yıllarından devam eden 6 olmak üzere toplam 34 proje için 16 milyon 500 bin lira ödenek aktarıldı.

KDRP kapsamında 1999'dan 2008 yılına kadar yaklaşık 68 milyon 283 bin lira kaynak aktarılırken, sadece son 3 yılda aktarılan ödenek 50 milyon liraya ulaştı.

Terör nedeniyle boşalan köyler, KDRP kapsamında şimdiye kadar toplam 128 milyon 360 bin liralık kaynak kullanılarak uygulanan projelerle vatandaşlar için yeniden cazip hale geldi. Vatandaşların eğitim ve sosyal içerikli birçok ihtiyaçlarını karşılayabildiği yeni mekanlara kavuşturulan köyler, son yıllarda yapılan dönüşlerle hareketlenmeye başladı.

Projenin uygulandığı 1999'dan buyana 62 bin 448 haneden 28 bin 384'ü geri dönüş yaptı. Terör nedeniyle köylerini terk eden 386 bin 360 kişiden 187 bin 861'inin eskiden yaşadıkları köylere geri dönüşleri sağlanırken, geri dönüşün en çok olduğu iller ise Siirt, Ağrı ve Mardin oldu.



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs