En Sıcak Konular

Depreme dayanıklılık testine TSE standardı geliyor

22 Aralık 2011 11:23 tsi
Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) ''binaların depreme dayanıklılık testleriyle ilgili yeni bir model ve standart hazırladığı'' bildirildi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSE olarak binaların depreme dayanıklılık testlerinin yapılması için entegre bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bu sistemin standardını oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Şentürk, ''Binaların dayanım testleriyle ilgili yeni bir modeli ve standardı 1,5-2 aya kadar tamamlayacağız'' dedi.

Şentürk, Türkiye'de binaların dayanıklılık testlerinin, sadece beton testi olarak yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Oysa betonun sağlam olması binanın dayanıklı olduğu anlamına gelmez. O beton içindeki demir yapısı, demirin örülüş tarzı, demirin kendi yapısı, demirin erozyona uğrayıp uğramadığına varıncaya kadar çok komplike hesaplara bakılmalı. Ülkemizde sadece beton dayanımına bakılıyor. Bütün bunları kapsayan, hem karot alımı hem de röntgen çekimi yoluyla tüm binanın dayanım testlerinin yapılabileceği bu çalışma dünyada ilk olacak.''

Bu çalışmayla insanların, oturdukları binanın gerçekten dayanıklı olup olmadığı ya da kaç büyüklüğündeki depreme kadar dayanıklı olacağına ilişkin daha sağlam veriler elde etmiş olacağını belirten Şentürk, 3 hafta önce başladıkları çalışmayı tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

-''Eurocode'' entegrasyonu-

Şentürk, Avrupa Yapısal Tasarım Stantardları'nın (Eurocode), milli eklerini hazırlama yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışma yürüttüklerini de hatırlattı.

Bakanlığın bu konuya büyük önem verdiğini ifade eden Şentürk, ''Eurocode'ların entegresinin Türkiye'de doğuracağı sıkıntıları da ele almamız lazım. Bizdeki tasarım kriterlerinin bazıları, Avrupa'nın tasarım kriterlerine uymuyor. Tasarımın kontrolüyle ilgili bizdeki modeller, teknolojiler tam geliştirilmiş değil. Bu esnada bunu da geliştirmemiz gerekiyor'' dedi.

Şentürk, ''Eurocode'' entegrasyonu ile Türkiye'nin her bölgesinde, bölge koşullarına özel, ancak temelde ''aynı güvenlik standardına sahip'' bina yapımının amaçlandığını kaydetti.

aa

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs