En Sıcak Konular

Libya'da hayat normale dönüyor

22 Aralık 2011 11:21 tsi
Yeniden yapılanma sürecindeki Libya'da hayat normale dönüyor.

Ülkedeki iktidarı 42 yıl boyunca elinde bulunduran Muammer Kaddafi'nin ekim ayında öldürülmesi ardından oluşturulan Ulusal Geçiş Hükümetinin idaresindeki ülkede düzenli ordu ve polis birlikleri bulunmamasına rağmen güvenlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmıyor.

Ancak başkent Trablus'tan ülkenin diğer kentlerine yapılan şehirlerarası yolculuklarda ağır silahlı isyancıların kontrol noktalarına sıkça rastlamak mümkün. Kent merkezindeki trafik akışı ve asayiş olayları ise geçici hükümetin kontrolünde oluşturulmaya çalışılan polis ekiplerince sağlanıyor.

Aylar süren çatışmaların ardından yeniden yapılanan ülkede maaşlarını alamadığını belirten askerlerin yanı sıra kamu çalışanları maaş, işsiz gençler ise iş taleplerini iletmek için zaman zaman protesto gösterileri düzenliyor.

Libya'da yaşanan çatışmalar nedeniyle ülkeyi terk eden, aralarında Türklerin de bulunduğu, genellikle hizmet ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda şirket çalışanı da yönetiminin el değiştirmesinin ardından büyük ölçüde ülkeye döndü. Ayrıca ülkenin imarı ve güvenlik projelerinde yer almak isteyen şirketlerin temsilcileri sık sık hükümet yetkilileriyle görüşmeler yapıyor.

Çatışmalardan etkilenen binaların onarımının sürdüğü Libya'da vatandaşlar ise günlük yaşantılarını olağan şekilde sürdürüyor. Gece geç saatlere kadar hareketliliğin yaşandığı başkent Trablus sokaklarında vatandaşlar özellikle tatil günlerini dışarıda alışveriş yapıp, gezerek değerlendiriyor.

Libyalılar, başkentteki parklarda kurulan lunaparklarda çocuklarını dönme dolap, atlı karınca, salıncak ve kaydıraklarda eğlendiriyor. İçki tüketiminin yasak olduğu ülkede nargile ve kahve servisinin yapıldığı kafeler ise özellikle gençlerden büyük ilgi görüyor.

Haziran ayında gerçekleştirilecek seçimler öncesi siyasi çalışmaların da yoğunlaştığı ülkede, kadınlar da yeni anayasada ve ülke yönetiminde daha fazla yer almak istiyor.

AA



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,593 µs