En Sıcak Konular

AP liderlerleri 'soykırım' taslağını saçma buluyor

22 Aralık 2011 11:10 tsi
Fransa'daki Ermeni tasarısına bir tepki de Avrupa Parlamentosu'ndan geldi.

Fransız Milli Meclisi'de bugün gündeme alınan 1915 olaylarının inkâr edenleri cezalandırma teşebbüsü "saçma" olarak değerlendirdi.

AP'deki Sosyalist Grubun Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ile Liberallerin Başkan Yardımcısı Alexander Graff Lambsdorff, ülke parlamentolarının tarihi yargılamak gibi bir yetkililerin olmadığı görüşünde.

STV Haber'de yayınlanan ve Zaman Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı'nın hazırlayıp sunduğu Avrupa Masası programında konuşan, AP'nin en büyük 3. grubu Liberallerin Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, ''Ben bir liberalim, bizim için ifade hürriyeti ilk ve vazgeçilmez ilkedir. Bu çok çok mühim. Bence ifade hürriyetini kısıtlamaya kalkışacaksanız bunun için gerçekten çok iyi sebeplerinizin olması gerekir." dedi.

Almanya'da Yahudi Soykırımı olmamıştır" demenin suç olduğunu belirten Lambsdorff, "Ama bu bize göre, bizim tarihimizle irtibatlı ve bizim için yapılmış bir kanun ve sadece bize yönelik. Fransa ise kendi topraklarında olmamış, kendi milli tarihinin bir parçası olmayan bir konuda kanun çıkarmaya çalışıyor. Bu başka bir ülkenin tarihini ilgilendiren bir şey. Avusturya'nın Amerika'da yaşanan Kızılderili ölümleriyle ilgili bir kanun çıkarıp bunu reddedenleri cezalandırmaya çalıştığını düşünün. Bu saçmalık, saçmalık. Bu tarihçilere bırakılması gereken bir konu. Bence olanlar soykırım mıydı değil miydi diye tartışmak meşru bir şey ama bu konu kesinlikle yasama sürecinin bir parçası olmamalı.'' şeklinde konuştu.

Avusturya'nın Amerika'da Kızılderili katliamlarını inkâr etmeyi suç sayması ne kadar saçmaysa Fransa'nın da Ermeni meselesinde benzer bir karar almasının "kesinlikle saçma" olduğuna işaret eden Lambsdorff, "Yaşananlar soykırım mıydı, değil miydi? Bunları tabii ki tartışmak gerekiyor ama yasama sürecinin bir parçası haline getirmemek lazım." dedi.

AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda da tasarıyı 'saçma' bulduğunun altını çizerek şu sözlere yer verdi: ''Ben de aynı kanaatteyim. Avusturya'nın Naziler ve Yahudi Soykırımı konusundaki politikasını, ki Almanya'nın politikasına benzerdir, her zaman destekledim. Çünkü bu soykırımın failleri biziz. Ama diğerleri hakkında karar verme hakkına sahip değiliz. İkinci olarak, Türkiye hakkında ben biraz daha esnek olmayı tercih ederim. Türkiye tarihte diğer halklara olanlarla ilgili olarak kendiliğinden özür dilemeye başladı. Türkiye'nin tarihine bakılacak olursa, neredeyse tüm diğer ülkelerin tarihlerinde olduğu gibi burada da doğru olmayan, özür dilenmesi gereken şeyler yapıldığını görebiliriz. Ama bu kanun çıkarmaktan farklı bir şey, bu tartışmalarla ilgili olarak müeyyideler, cezalar üretmek farklı bir durum. Ancak bana kalırsa bu konuyu çok da abartmamak lazım çünkü aksi takdirde Ermeni diasporasının ve bazı Fransız siyasetçilerin ekmeğine yağ sürülmüş oluyor.''

cihan

Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs