En Sıcak Konular

'Fransa, kendi katliamlarını örtüyor'

22 Aralık 2011 09:32 tsi
Cezayir'in aydın ve siyasetçileri, Fransa;nın 'Ermeni soykırımını inkâr yasası;na sert tepki gösteriyor.

Cezayir'in aydın ve siyasetçileri, Fransa;nın 'Ermeni soykırımını inkâr yasası;na sert tepki gösteriyor. Fransa;nın 1915 Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini yarın genel kurulda oylama kararına tepki gösteren Cezayirli düşünürler, Fransa;nın kendi soykırımlarını görmezden geldiğini söyledi.

Cezayirli ünlü akademisyen ve Mentouri Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Abdulaziz Filali, AA muhabirinin sorularını cevaplarken, Ermeni iddialarını gündeme getiren Fransa;nın Cezayir;de 1830-1962 arasında işlediği katliamları örtbas etmeye çalıştığını vurguladı. Fransa;nın 2005 yılında çıkardığı bir yasa ile Cezayir;deki katliamlarının üzerini örttüğünü ve tartışılmasını engellemeye çalıştığını ifade eden Dr. Filali, Fransa;nın Ermeni iddialarını gündeme getirmesini de "ikiyüzlülük" diye yorumladı.

AA;ya açıklamada bulunan Dr. Abdulaziz Filali, "Fransa;nın Cezayir;den çekildiği 1962 yılından beri halk ve hükümet olarak Fransız yönetiminden katliamlarını itiraf etmesini talep etmekteyiz. 5 Temmuz 1830 ila 5 Temmuz 1962 arasında Fransız sömürge devletinin yaptığı ırkçı savaş, katliam, soykırım ve insanlık suçlarını kabul etmesi için müteaddit defalar istedik. Bu girişimler ülkenin ünlü şahsiyetleri, bağımsız dernekler ve Parlamento gibi resmi makamlar tarafından sürdürüldü. Cezayir halkı ve hükümeti olarak 150 yıl süren Fransız emperyalizminin cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika;nın da Fransa;nın yaptıklarını soykırım olarak gördüğünü belirten Filali, "Fransız yönetimi ne kadar bu katliam mesuliyetinden kaçmaya çalışsa da asla bundan yakasını kurtaramayacaktır. Çünkü katliamın görüntüleri ve resimleri bugün herkesin elinde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Fransız ordusundaki askerlerin, komutanların ve o dönemin önemli tanıkları olan bakanların, siyasetçilerin, aydınların hatıraları, kitapları, siyasi demeçleri ve açıklamaları Cezayir;de işlenen soykırımı tüm çıplağıyla ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Cezayir Parlamentosunun eski Başkan yardımcısı ve İşçi Partisi Sözcüsü Celul el-Cudi de kendi katliamlarını görmezlikten gelen Fransa;nın başka ülkelerin içişlerine karışmasını "ikiyüzlülük" diye yorumladı. Fransa;nın siyasi ve ekonomik çıkarları çerçevesinde başka ülkelerin içişlerine sık sık karıştığına dikkat çeken el-Cudi, "Fransa, halkları ve devletleri tahakküm altına almaya çalışıyor" dedi. Fransa;nın Cezayir;de yaptığı katliamın herkes tarafından bilindiğini bildiren el-Cudi, AA muhabirinin sorularını cevaplarken, Fransız yönetiminin Ermeni kartı gibi birçok siyasi olayı kendi çıkarları için kullandığını belirtti.

1830-1962 arasındaki Fransız sömürge dönemi Cezayir;de özellikle son 6 yıldır yoğun şekilde tartışılıyor. 1830-1962 yılları arasındaki Fransız sömürge döneminin sorumlularının yargılanmasını talep eden bir yasa teklifi Cezayir Meclisi;nin gündemine geçen yıl geldi. Yasa teklifi, sömürge suçu işleyen sorumluları yargılayan bir mahkeme kurulmasını ve uluslararası mahkemelerde yargılanmasını öneriyor.

Kaynak: AA



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,875 µs