En Sıcak Konular

Filistin, fiilen ikiye bölündü

16 Haziran 2007 10:43 tsi
Filistin, fiilen ikiye bölündü Filistin'de Hamas'ın 2006'da seçimleri kazanmasının ardından Batı'nın müdahalesiyle başlayan iç gerilim, bölünmeyle sonuçlandı. El Fetih ile Hamas arasında birkaç aydır sürdürülmeye çalışılan barış, geçen hafta başlayan çatışmalarla çöktü.

El Fetih'li Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hükümeti düşürdüğünü açıkladı; ancak bunu kabul etmeyen Hamas yönetimi El Fetih'i tasfiye edip Gazze'de kontrolü ele geçirdi. Batı Şeria, El Fetih yönetiminde kalırken, coğrafî bölünmüşlük idarî bölünmüşlüğe dönüşmüş oldu. Abbas'ın devlet başkanlığı binası dahil Gazze'deki tüm hükümet binalarında artık yeşil Hamas bayrağı dalgalanıyor. 'Filistin'in efsanevî lideri Yaser Arafat'ın ortak bir devlet umudunun artık harap olduğu' yorumları yapılırken, Ortadoğu'nun, 'tarihinin en öngörülemez evresine girdiği' ifade ediliyor.

Hamas, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın perşembe günü ulusal birlik hükümetini feshedip olağanüstü hal ilan etmesinin ardından Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi. Abbas'ın Gazze'deki devlet başkanlığı binası dahil bölgedeki tüm kilit pozisyonları Hamas'a kaptıran El Fetih üyeleri bölgeyi terk ediyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, ele geçirdiği El Fetih üyelerini de 'affederek' serbest bıraktı.

6 gün süren çatışmalarda en az 116 kişinin öldüğü bölgede dün göreceli bir sükunet hakimdi; ancak çatışmaların El Fetih'in güçlü olduğu Batı Şeria'ya doğru yayılmasından korkuluyor. Hamas'ı 'yasadışı' ilan eden El Fetih'in Batı Şeria'daki Hamas üyelerine yönelik intikam saldırıları düzenlemesinden endişe ediliyor. İsrail'in bütün geçişleri kapatması yüzünden dünyanın geri kalanından tecrit edilen Gazze Şeridi'ndeki 1,5 milyon Filistinli de tedirgin. Gazzeli bir Filistinli, halkın endişelerine, "Hamas, kanunsuzluğun önüne geçebilecek mi? Yoksul halkı doyurabilecek mi? Ya Mahmud Abbas Gazze'ye para göndermeyi keserse ne olur? Gerçekten çok hazin bir durumdayız." sözleriyle tercüman oluyor.

Abbas'ın görevden aldığı Hamaslı Başbakan İsmail Haniye, Gazze'deki terk edilmiş El Fetih mülklerini yağmalamaya son verilmesini isteyerek, Abbas'la uzlaşma görüşmelerine başlama önerisinde bulundu. Aynı şekilde işbirliği çağrısında bulunan Hamas'ın Suriye'de sürgündeki lideri Halid Meşal de Abbas'ı, devlet başkanı olarak tanımayı sürdürdüklerini açıkladı. Batı ülkelerinin desteklerini açıkladıkları Mahmud Abbas ise Maliye Bakanı Selam Feyyad'ı olağanüstü azınlık hükümetini kurmakla görevlendirdi. Hükümetin bugün oluşturulması beklenirken Hamas, yeni atamayı kabul etmediğini açıkladı.

İsrail yönetimi de Filistin'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Gazze'nin dış dünya ile ilişkisini kesen İsrail, ABD ile birlikte, Abbas'ın kuracağı geçici hükümetin elini güçlendirecek bazı 'jestlerde' bulunmaya hazırlanıyor. Gelişmeleri değerlendiren İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistin'deki iç çatışmaların İsrail'in işine yaramadığını; çünkü çatışmaların bir barış anlaşması yapılmasını zora soktuğunu söyledi. Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesini manşetten duyuran İsrail gazeteleri ise 'alârm' verdi. İsrail'in en yüksek tirajlı gazetesi Yediot Ahronoth, "Artık Gazze Şeridi'nde 'Hamastan', Batı Şeria'da da 'Fetihland' var" diye yazarken 'Cehenneme merhaba' başlığını kullanan Maariv, İsrail ve Filistin halklarını kastederek, "2 halk için 3 devlet" ifadesi kullandı.

Gül, Filistinli liderleri aradı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün akşam Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, iç karışıklığın Filistin devletinin geleceğine zarar verdiğine ve temellerini sarstığına dikkati çekti. Gül'ün, Abbas'ın görevden aldığı Filistin Başbakanı Haniye'yi de aradığı, ancak konuşmanın yapılamadığı öğrenildi.

Zaman



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs