En Sıcak Konular

"Harekatın ilk hedefi AKP!"

16 Haziran 2007 10:13 tsi
Boston Globe'tan şaşırtıcı iddia. Gazete Türkiye'nin Kuzey Irak tartışmaları ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıyor: "Kuzey Irak'ı işgal etmek ister gibi görünen Türk generaller, bölgeyi ateşe atacak kadar saf değil; öncelikli amaçları AKP üzerinde

Boston Globe başyazı:

Sorunları çözmekten ziyade daha fazla sorun yaratmayı garantileyen bir askeri operasyon varsa o da, Türkiye'deki generallerin son günlerde sık sık dile getirdiği Kuzey Irak'a yönelik askeri harekâttır. ABD, AB, Kuzey Irak'taki özerk Kürt bölgesi liderleri ve Irak hükümeti, Türk yetkililerin Türkiye'ye zarar verebilecek ve muhakkak Irak'ı ve bölgeyi saran ıstırabın katlanmasına yol açacak bu tür pervasız bir eylemden sakınmasına yardım etmeli.

Olası bir harekât, Türkiye Kürtlerinin oluşturduğu gerilla grubu PKK'yı cezalandırma amacını taşıyor. Kuzey Irak'taki dağlık Kürt bölgelerinde üslenen PKK gerillaları, son dönemde Türkiye'ye yönelik ölümcül saldırılarını artırdı. Türk ordusu buna cevaben sınıra 150 bin askerini yığdı. Ve Türkiye Genelkurmay Başkanı, PKK'dan gelen terör tehdidinin kökünü kazımak üzere Irak'ın kuzeyine askeri harekât gerçekleştirme ihtiyacını açıkça dile getirdi.

Erdoğan bu sorumluluğu istemiyor

Türkiye'nin generalleri saf değil ve böyle bir maceranın, bölgesel ve uluslararası anlamda olası sonuçlarının ve Türkiye içindeki olası etkilerinin farkında.

Çarpıcı bir biçimde, generaller oyunu demokratik kurallarla oynayıp, meclisin onayını almadan böyle bir sınır ötesi harekâta girişmeyeceklerini söyledi.

Bu, Türkiye topraklarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün laik geleneklerini savunmada başarısız oldukları gerekçesiyle milliyetçi ve laik kesimin saldırısı altındaki Başbakan Tayyip Erdoğan hükümeti üzerinde baskı yaratmanın bir yolu.

Erdoğan, başlangıçta generallerin tehditlerini dillendirdi ancak ustaca, olası bir askeri harekât için hükümete ordu tarafından bir talep iletmesi gerektiğini söyledi. Salı günü, Erdoğan daha da ileri giderek, şu an için bir harekâta gerek olmadığını ifade etti. 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde başbakan, muhalefetteki partilerin elini güçlendirecek bir acil ulusal güvenlik durumu yaratmak istemiyor. Ve Erdoğan, PKK'yı ortadan kaldıramayacak fakat Türkiye'nin AB'ye girme hayallerini paramparça edecek, ABD'yle ittifakın seviyesini düşürecek ve Türkiye'nin saldırganlığı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi tarafından cezalandırılmasına yol açacak bir eylemin sorumluluğunu almak istemiyor.

Iraklı Kürtler PKK'yı ikna etmeli

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'yi sınırı geçmemesi yönünde uygun bir dille uyardı. Benzer çağrılar, Irak hükümetindeki ABD müttefiklerine ve Irak'taki Kürt liderliğine de iletilmeli. Yapılması belki zor ama Iraklı Kürtler, büyük ölçüde barış ve refah içindeki Kuzey Irak'ı arkasına alarak Türkiye içinde saldırılar düzenleyen PKK'yı buna bir son vermeye ikna etmeli.

Türkiyeli Kürtler için de en iyi umut, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmak için yerine getirmesi gereken kriterler sonucunda, kültürel ve yurttaşlık haklarına tam olarak kavuşmaları. (Başyazı, 15 Haziran)

radikal



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,103 µs