En Sıcak Konular

Yaşar Kemal'e Fransız nişanı

18 Aralık 2011 09:51 tsi
Fransa Türk edebiyatının ünlü yazarı Yaşar Kemal'e daha önce verdiği Legion d'Honneur nişanının derecesini yükseltme kararı aldı.

Yaşar Kemal'e Fransa'nın en seçkin nişanlarından birisi olan 'Fransız Grand Officier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur' nişanının 'Grand Officier' derecesi takdim edildi.

1983 yılında Legion d'Honneur nişanı 'Commandeur' (komutan) derecesine değer görülen Yaşar Kemal, bu kez nişanın bir üst seviyesi olan ve çok az sayıda kişiye verilen 'Grand Officier' (büyük subay) derecesiyle onurlandırıldı.

Fransız Büyükelçiligi tarafından düzenlenen tören dün akşam Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda gerçekleştirildi. Törene, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Edebiyatçı Doğan Hızlan, Gazeteci Mehmet Ali Birand, Mehmet Barlas, Altan Öymen, sanatçı Türkan Şoray, Fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in yanı sıra sanat ve edebiyat dünyasında birçok isim katıldı.

Törende konuşma yapan Yaşar Kemal, Légion d'Honneur Şovalyesi Orgeneral Jean-Louis Georgelin için "Yeni bir dost daha kazandım. Güce ihtiyacım yok. Benim edebiyatımı seven insanlar bunu halka gösteriyor. Bu bana mutluluk veriyor" dedi. Bugünün kendisi için büyük bir onur olduğu kadar büyük bir sevinç olduğunuda söyleyen Kemal,Fransa'ya da teşekkür etti. Légion d'Honneur Şovalyesi Orgeneral Jean-Louis Georgelin ise törende yaptığı konuşmasında: "Kemal'den başka, hayatı sonsuz bir özgürlük ve adelet mücadelesi içinde geçmiş kim böyle bir ödül alabilir. Bu nişanla yalnızca önemli bir Türk şahsiyete değil aynı zamanda Fransız kültürünün ve ülkelerimiz arasındaki dostluğun yorulmaz bir öncüsünü de yücelttiğimi biliyorum." dedi. 1802'de Napoléon Bonaparte tarafından oluşturulan Légion d'Honneur nişanı Fransa tarafından verilen en prestijli nişan sayılıyor.

sabah

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,456 µs