En Sıcak Konular

'Markacı'nın tanrısı!

17 Aralık 2011 14:19 tsi
'Markacı'nın tanrısı! Internet kullanıcısını tanrılaştırmak ne kadar doğru?

Marka Konferansı’nda konuşan marka danışmanı, melek yatırımcı ve eski Virgin Group Online Başkanı Alex Hunter, bütün firmalara internette kendi cemaatlerini tanımalarını önererek, “Kullanıcıları bilin, tanıyın. Onlar sizin tanrılarınız. Tanrılarınızın emrinden çıkmayın” dedi.

Yürekli’nin düzenlediği ve 1400 kişiyi ağırlayan Marka 2011’in ikinci günüde konuşan marka danışmanı, melek yatırımcı ve Virgin Group Online eski başkanı Alex Hunter firmalara internette cemaatlerini bilip tanımaları tavsiyesinde bulundu. Hem internet şirketlerinin arttığına hem de şirketlerin online faaliyetlerini artırdığına değinen Hunter, “Kullanıcılarınızı bilin, tanıyın. Onlar sizin tanrılarınız. Tanrılarınızın emrinden çıkmayın. Eğer bir şey yaratacaksanız bu her bir unsuruyla, en ufacık ayrıntısıyla bile insanlara ‘wow’ dedirtmeli. Apple bunun en iyi örneğidir. Birçok şirket fikri eline alır, evirir çevirir; sonra da üfler. Uçarsa başarıyı yakalar. Uçmazsa vazgeçer. Apple uçmayan fikirleri tamir edebildiği için Apple!” diye konuştu.

İnternet hata yaptırır
Alex Hunter dünya tarihinde insanlara en çok hata yaptıran şeyleri ‘tekila, silah ve bilgisayar’ olarak sıraladı. “Önce hata sonra başarı” klişesini eleştiren Hunter “Bunu ego manyakları uyduruyor. Bu olsa olsa bir savunma mekanizmasıdır. Başarıya giden yol hatalardan geçmek zorunda değil. Hata yapmaktan korkmayın ama bunu bir şart gibi de görmeyin. Hata sadece bir araçtır” dedi.

Vasatlık hoşgörülemez
Facebook’ta bir ürünle ilgili ‘Beğen’ butonu konulursa, o ürünün satışında yüzde 400’lere varan artışlar görülebildiğini ifade eden Hunter, şunları dile getirdi: “Tüketiciyle duygusal bağ kurun. Çünkü satan şey hissettiğiniz şeydir. Bu devirde vasat kalmak kimse için bir felsefe olamaz. 21’nci yüzyılda servisin vasatlığını hoşgörüuyle karşılayabildiğimiz tek sektör havayolu. Havayolu işinde değilseniz vasat kalma lüksünüz yok.”

Rock star yaratmak
Şirketlerin sözcülerini seçerken CEO ve genel müdür yardımcılarının dışına çıkması gerektiğini vurgulayan Hunter, şunları anlattı: “Bu konuyu bir rock yıldızı yaratmak gibi düşünmek lazım. Perde arkasındaki çalışanlarınıza markanızın hikayesini anlattırın. Çünkü markanız sadece logonuz ya da markanızın adı değildir. Onun arkasında gerçek insanlar olduğunu gösterin. Çok başarılı sonuçlara ulaşacaksınız. İnternette herşey çok kolay. İnternette bir pislik ya da negatif olmak çok kolay. Fakat siz pozitif kalmaya bakın.”
Viral pazarlama işe yaramaz
Popüler pazarlama yöntemlerinden viral pazarlamanın işe yaramaz olduğunu belirten Hunter, “Viral pazarlamayı bırakın. Viral ürünler çıkartın. Slogalarınız değil ürününüz konuşulsun. Aksi taktirde tek bir ürün için 400 milyon dolar bile batırabilirisiniz” dedi

Borcun ne kadar büyükse banka seni o kadar sever

12’nci kez gerçekleştirilen Marka Konferansı’nın 12’nci kez moderatörü olan İngiliz BJ Cunningham ünlü tasarımcı Kelly Hoppen’in hastalanıp Londra’dan gelememesi üzerine sürpriz bir sunum yaptı. Cunningham şöyle konuştu: “Genç bir girişimciydim. İngiltere’ye lüks otomobiller, Ferrari getiriyordum. 2 konteyner Ferrarim, Panama Kanalı’ndaydı ve siyasi nedenlerle kanal kapatılmıştı. 876 bin sterlin borcum oluştu. Şunu öğrendim eğer bankaya 5 bin sterlin borcun varsa kötü müşterisin. Ama eğer 800 sterlin borcun varsa iyi ve değerli bir müşterisin. Bankayla görüştük. 200 bin sterlin kredi alıp, mevcut borcu vadelendirdik.”

Demet Cengiz Bilgin / Hürriyet



Bu haber 1,021 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs