En Sıcak Konular

AKP'nin dikkat etmesi gereken şüphe

17 Aralık 2011 09:35 tsi
AKP'nin dikkat etmesi gereken şüphe CHP'nin Antalya mucizesinin mimarı konuştu: "Siyasal iradeye inanmayan bazı karanlık insanlar, AKP'yi yenmek için komplolara dahil oldular. Oysa AKP bütün gücünü seçmenle, siyasetle kazanan bir parti. "

'AKP Neden Kazanır CHP Neden Kaybeder' adlı kitabında 2009 yerel seçimlerindeki deneyimlerini reklamcı İlyas Başsoy, Akşam gazetesinden Elif Aktuğ'ya anlattı

- CHP adına neler yaptınız seçimlerde Antalya'da?
Türkiye'de kitaplar genellikle masa başında yazılır. Oysa özelikle Amerika'da bir deneyim, onların söylemiyle 'key study' içermeyen kitaplara itibar edilmez. Antalya deneyimi benim için bu anlamda tezlerimi kanıtlayan harika bir deneyim oldu. Öteden beri icraat ve proje söyleminin siyasetsiz seçmeni (kitapta bunlara Selim Türkhan diye bir kod isim verdim) etkileyeceğini söylüyordum. Antalya bana bu hipotezimi kanıtlama fırsatı verdi. Orada CHP'nin bugüne kadar yapmadığı her şeyi yaptık ve sonuç böyle oldu.
- Hiç para almadığınızı söylediniz kampanya süresince, sonuçta da mı ödeme yapmadılar?
Antalya bu konuda Lidya öncesi dönemde.
- Para kısmı pek önemli değil diyelim, kampanyayı nasıl yönettiniz ve genel seçimlerde CHP ile çalıştınız mı?
Hayır, CHP ile hiç çalışmadım. Bu saatten sonra çalışmaya da niyetim yok. 3 yıldır siyasi insanların içindeyim ve bu dünya bana sadece üzüntü verdi. Artık evime döndüm ve barajı geçen hiçbir siyaseti hayatıma taşımak istemiyorum.
- Antalya Türkiye için bir örnek olabilir mi, orada yapılanlar ülke genelinde yapılsa Tayyip Erdoğan seçim kaybeder mi?
Evet, bir örnek olabilir ve hayır, bu konuda telaşa gerek yok. Çünkü CHP'nin bu örneği okumaya niyeti yok... Anketler genellikle bin-iki bin denek üzerinde yapılır, Antalya'daki 1 milyon denekli dev bir seçim anketiydi. AKP'nin en güvendiği iller arasında olan ve orta-sağın geleneksel kalesi olarak görülen Antalya'da, CHP'nin nasıl olup da AKP'yi yendiğini AKP dışında kimse araştırmadı. 29 Mart seçimlerinden sonra Antalya için 'AKP, CHP'ye ilk kez yenildi' yorumu yapılmıştı. En doğru tespiti de Başbakan yapmıştı, 'Çok ama çok anormal bir durum' diyerek. Antalya'da çok anormal bir şey oldu ve kitabın ilk kısmı bu deneyimi anlatıyor.
- AKP'yi yenen ilk kişisiniz sanırım, peki AK Parti tarafından nasıl karşılandı bu durum? Arayan oldu mu?
Haşa, böyle bir iddiam asla yok. AKP'yi yenen kişi filan değilim. Ben AKP'nin CHP'ye yenildiği ilk seçimin kampanyasını yürüten kişiyim. Siyasi seçim gibi çok boyutlu bir algoritmayı kişilere bağlamak kesinlikle yanıltıcıdır. Herkesin emeği var, ben sadece üstüme düşen görevi, ekibimdeki değerli arkadaşlarla birlikte yaptım. Sorunuzun ikinci kısmına şöyle yanıt vereyim; Evet sadece AKP aradı.
- Başbakan aradı mı sizi?
Başbakan aramadı ama AKP'nin Antalya seçimiyle ilgili iki bin sayfalık bir rapor yazdığını ve orada sık sık adımın geçtiğini biliyorum. Daha seçim gecesinde AK Parti'ye yakın bazı araştırmacılar benim ismimi televizyonlardan anmıştı. Seçimden sonra neredeyse bir yıl boyunca tamamı AKP ikliminde araştırmacılar ve gazeteciler beni arayıp konuyla ilgili bilgi istediler.
- AK Parti'nin kampanyalarını nasıl değerlendiriyorsunuz, neden kazanıyorlar?
Çok başarılı buluyorum. Neredeyse kusursuz. Sadece şu son dönemde Hopa, üniversiteli gençler veya hapisteki yazarlar konusunda art arda hatalar yapıyorlar. Zaten yüzde 50 almışsın, silahı kalemi olan idealist delikanlılardan, yazarlardan ne istiyorsun? Ünlü bir söz vardır; 'Beni yuhalayanlardan çok alkışlayanlardan korkarım' diye. Elbette yuhalanacaksın, elbette yumurta yiyeceksin. Bu demokrasi demektir. Fikren uyuşmadıklarını hapse atmaya kalkan tek bir kişi yoktur ki, bu çabasıyla başarı kazansın. Umarım AKP kısa zamanda anlar bunu. Çünkü meselenin kendi trajedisi bir yana, Selim Türkhanlar'ın yüreğine bir kez şüphe düşürürlerse bu AKP'ye çok pahalıya patlar.
- Kitapta AK Parti'yi yenmenin sırrını anlatıyorsunuz, nedir bu sır?
Siyasal iradeye inanmayan bazı karanlık insanlar, AKP'yi yenmek için komplolara dahil oldular. Oysa AKP bütün gücünü seçmenle, siyasetle kazanan bir parti. AKP bir gün yenilecekse bu siyasi seçimle olmalı. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 70'i siyasetli seçmen. Hiçbir parti diğer partinin tabanından yani 'siyasetli' seçmeninden kolay kolay oy alamaz. CHP asla oy alamayacağı AKP siyasetine yani tabanına muhalefet ederek enerjisini, zaten ona oy verecek CHP tabanına reklam yaparak parasını harcıyor. Bunları söylediğim için çok zeki filan değilim. Olayı 'anormal' yapan, bu kadar basit şeylerin nasıl olup da koskoca CHP tarafından akıl edilemediği.



Bu haber 2,984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,778 µs