En Sıcak Konular

''Türkiye artık üç kıtayı birbirine bağlayacak''

16 Aralık 2011 21:50 tsi
Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Dışişleri Bakanı Eustaquio Nseng Esono, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğinden övgüyle bahsetti.

Türkiye ve İstanbul hakkında çok fazla okuduklarını, hikaye duyduklarını; ancak gelene kadar İstanbul şehrini tanımamış olduklarını ifade eden Esono, Türkiye ile Afrika arasında yeni bir köprü oluştuğunu söyledi. Afrikalı Bakan böylece Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Türkiye'nin, artık üç kıtayı bir araya getireceğini dile getirdi.İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı sona erdi. Konferansın sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Dışişleri Bakanı Eustaquio Nseng Esono ve Afrika Birliği Komisyonu Barış ve Güvenlik Konseyi Komiseri Ramtane Lamamra ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Davutoğlu'ndan sonra konuşan Ekvator Ginesi Dışişleri Bakanı Eustaquio Nseng Esono, Afrika'nın tarihinde birçok zorluklar geçirdiğini belirtti. Köle ticareti, sömürgecilik felaketlerinin üzerine bugün de istikrarrsızlık yaşadıklarını vurgulayan Esono, bu yüzden Afrika ülkelerinin farklı Çin ve Japonya gibi farklı ülkelerle ittifaklar kurduğunu anlattı.

TOPLANTIDAN YENİ BİR RUHLA ÇIKIYORUZ

Türkiye'yle de pragmatik bir işbirliği oluşturmak istediklerini aktaran Afrikalı Bakan, iki tarafta olan siyasi iradeyle etkin bir işbirliği yapacaklarını düşündüklerini ve bugünkü zirvede de bir işbirliği planı oluşturuk yeni çerçeveler geliştirdiklerini kaydetti. Gineli Bakan, "Türkiye ile aramızda idealist ve pragmatik bir işbirliği var. Bu toplantıdan yenilenmiş bir ruhla çıkıyoruz. Hedefler çok kısa bir sürede gerçekleşbilir." dedi.

AFRİKA FAKİR DEĞİL FAKİRLEŞTİRİLMİŞ BİR KITADIR

Sözlerini "Afrika fakir bir kıta değil, fakirleştirilmiş bir kıtadır." diye sürdüren Esono, buna örnek olarak da Somali kıyılarındaki balıkçılık ve korsan faaliyetlerini örnek gösterdi. Somali kıyılarına balık avlamak için her ülkeden gemiler geldiğini; ancak kimsenin Somali devletiyle anlaşma imzalanmadığını vurguladı. Eğer anlaşmalar olsaydı Somali devletinin de para kazanmış olabileceğini ve durumunun daha iyi olabileceğini dile getiren Esono, gelen gemilerin hangi ülkelerle anlaşma imzaladığının bilinmediğini vurguladı.

Esono, "Yenilenmiş bir ruh ve daha çok çalışma sözü vererek çıkıyoruz buradan. İşbirliği torunlarımızın torunlarının torunları döneminde de devam etsin." temennisinde bulundu.

TÜRKİYE YENİ ÇÖZÜMLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Ardından söz alan Afrika Birliği Komisyonu Barış ve Güvenlik Konseyi Komiseri Ramtane Lamamra da Türk liderliğini ve dinamizmini takdirle izlediklerini söyledi. Türkiye'nin cesaretli adımlar attığını kaydeden Lamamra, "Türkiye yeni çözümlerle ortaya çıkıyor ve halklarımızı destekliyor. Türkiye Afrika'da memnuniyetle karşılanmaktadır." diye ekledi. Toplantıda dile getirilen Türkiye ile ortaklığın bugüne kadar olanın çok daha ötesine geçeceğini ifade eden Lamamra, Türkiye'nin halkın gücünü elinde tutmasına, Afrika'nın korkudan istekli ve arzulu olmasına ve sürdürülebilir büyümesine destek olması gerektiğini vurguladı.

cihan






Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs