En Sıcak Konular

Bir açıklama da TFF'den!

16 Aralık 2011 20:55 tsi
Futbol Federasyonu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Atalay, gündemdeki şike soruşturmasıyla ilgili incelemelerinin sürdüğünü belirtti.

Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu Başkanı ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Atalay, ''futbolda şike iddianamesiyle'' ilgili olarak, ''İddianamenin temelini teşkil eden deliller, bize ilk olarak sevk olunan evrakın 3 katı kadar'' dedi.

Prof. Dr. Atalay, Hukuk Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ''Hukuk ve etik'' konulu söyleşide yaptığı konuşmada, bir spor müsabakasında doping almanın etik olmadığını, teşvik primi vermenin de kimyasal olarak olmasa da maddi bir destek olduğunu ve dopingle aynı anlama gelebileceğini söyledi.

Disiplin hukukunun, ceza yargılamasının vereceği cezayı beklemek zorunda olmadığını kaydeden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Disiplin kurulu veya ceza vermeye yetkili kurul tarafından ceza verilen kişilerin ceza yargılaması sonunda o fiili işlemedikleri ortaya çıkar ve kesin hüküm olarak dönüşürse, disiplin yargılamasından iade-i muhakeme olur mu? Biz de buna göre usul kanunumuz yok. Disiplin ve ceza hukuku farkı değerlendirmelere tabidir. Disiplin kurullarının ceza verdiği kulüp veya kişi, mahkemenin bu suç işlenmediğini, böyle bir şey olmadığını tespit ettiği durumda TFF'ye veya kurul üyelerine karşı tazminat davası gündeme gelmez diye düşünüyorum.

Bir disiplin kurulu değerlendirmesi, sadece 'bir kural ihlali var mı' değerlendirmesidir ve ceza hukukundaki ispat ölçüsüyle disiplin hukukundaki ispat ölçüsü farklıdır. Ceza yargılamasındaki ispat ölçüsü hakimin karar vermesi için ulaşması gereken kanaatin derecesidir. Ceza yargılamasında hakimin vicdani tam ispattır, sıfır şüpheli ispattır. Oysa disiplin hukukunda, ispat derecesi yaklaşık ispata düşer.''

Prof. Dr. Atalay, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun gerekli olduğunu, yasadaki cezaların çokluğunun tartışılmasının hazırlık aşamasında da dile getirildiğini belirterek, ''Bu konuda Kulüpler Birliği uyarıldı. Yasa, ceza adaleti bakımından çok fazla tartışılmadan ilk hali kabul edildi. Ancak, daha sonra dünya normlarına geri getirildi'' diye konuştu.

İddianamenin açıklanması
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Oğuz Atalay, bir basın mensubunun, etik kurulun ilk açıkladığı raporla iddianamenin aynı doğrultuda olup olmadığını sorması üzerine şunları söyledi:

''İddianame açıklandı ve delillerin üzerindeki gizlilik kararı kalktı, kamuoyuyla paylaşılmaya başlandı. Ancak, şu anda TFF bünyesinde disiplin soruşturması bitmedi. Soruşturma devam ediyor. Soruşturma devam ederken, soruşturmayı yapan kurulların üyelerinin, hele de başkanının bu soruşturmanın içeriğiyle ilgili açıklamada bulunması ayrı bir etik kural ihlalidir. Soruşturmanın geçici raporu ile ilgili herhangi bir şey söyleyemem. Ama iddianame tartışılacaktır kuşkusuz, kimisi haklı bulacaktır, kimisi abartılı bulacaktır. İddianamenin düzenlenmesine temel teşkil eden deliller, daha önce etik kurula sevk olunan evrakın 3 katı kadar. Yanlış hatırlamıyorsam tahmini 26 klasördü, şimdi 70 klasör. Etik kurulun incelemediği, incelediğinin 2 katından fazla belge ve bilgi var. Bunlar incelenmeden, ifadesine başvurulacak ilgililer dinlenmeden etik kurulu raporunun mükemmel hale gelmesi veya etik kurulu üyelerinden bir tanesinin bir şey söylemesi veya onun adına çıkıp 'çakma raporu' satmaya çalışması gülünecek iddialar.

O yüzden en net olan bir şey söyleyeyim, soruşturma bitmemiştir, soruşturma gizlidir. Bu konuda savcılığın verilerinden başka bizim başvuracağımız ifadeler söz konusu olacaktır. Ondan sonra da oturup çalışacağız ve rapor hazırlayacağız. Soruşturmanın gizliliği ceza soruşturmasının delillerin gizliliğiydi, bizde ise disiplin soruşturmasını yapan kişiler, soruşturmanın ilgililerinden başka dışarıda hiç kimseye beyanda bulunamaz. Bu zaten soruşturma bittiğinde etik kurulu raporu ve ona dayanan yönetim kurulu kararı şeklinde sonuçlanacaktır.''

haberturk

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs