En Sıcak Konular

Davutoğlu: Afrika ile işbirliğimizin sınırları yok ufukları var

16 Aralık 2011 20:43 tsi
İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı sona erdi.

Konferansın sonunda Dışişleri Bakanı AHmet Davutoğlu, Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono ve Afrika Birliği Komisyonu Barış ve Güvenlik Konseyi Komiseri Ramtane Lamamra ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.Konuşmasının başında tarihi bir toplantıya şahitlik ettiklerini söyleyen Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika Birliği ülkeleri ile çok yoğun ve kapsamlı bir işbirliği çerçevesinde ciddi mesafe aldığını belirtti. Davutoğlu, "Bir anlamda Türkiye ve Afrika Birliği olarak her cephesiyle bütünleşen dost ve siyasi aktörler olarak konuları ele aldık. İşbirliğimizin sınırı yok, ufukları var, vizyonları var. Bu geçici bir inisiyatif değil, 21. yüzyıla damgasına vuracak bir işbirliğidir. Afrika 21. yüzyıla damgasına vuracaktır." dedi.

"Biz bu yükselişten bir Afrikalı olarak gurur duyuyoruz." ifadelerini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kendimizi kültürel olarak Afrika'nın içinde görüyoruz. Afrika'da herhangi bir kötü hatıramız yoktur, aksine paylaşacak güzel bir geçmişimiz." 2013'te bir Afrika ülkesinde gerçekleşecek ikinci zirvede bu işbirliğinin daha da derinleşeceğini söyleyen Davutoğlu, toplantıda birçok Afrika ülkesinin zirveye ev sahipliği yapmak istediğini aktardı.

2012'DE BÜYÜKELÇİLİK SAYISI 33'E ULAŞACAK

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında gelişen siyasi iradeye değinen Davutoğlu, siyasal anlamda büyükelçiliklerin açılmasının büyük bir ivme kazandığını belirtti. 2002'de sadece 12 büyükelçilik olduğunu ve şu ana kadar 2009'dan beri 15 büyükelçilik açıldığını kaydeden Davutoğlu, 6 yeni büyükelçiliğin de açılacağını haber verdi. Davutoğlu, 2012'nin ilk üç ayında bu sayının 33'e ulaşacağını vurguladı.

Sözlerini "Biz geleceğe bakıyoruz ve gelecekte Afrika'yı, oradaki dostluğu ve dinamizmi görüyoruz. 33'le yetinmeyeceğiz." diye sürdüren Davutoğlu, Afrika'dan da Türkiye'ye büyük bir teveccüh olduğunu dile getirdi. 2002'de Türkiye'de bulunan Afrika ülkelerine ait büyükelçilik sayısının 12 olduğunu anımsatan Davutoğlu, şu anda bu sayının 17 olduğunu kaydetti. 11 Afrika Birliği ülkesinin toplantıda büyükelçilik açma talebinde bulunduğunu ve işlemlerine başlandığını belirten Davutoğlu, önümüzdeki yıl bu sayının 30'a ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Davutoğlu, bütün bu gelişmelerin karşılıklı siyasi iradenin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

HEDEF 2014'TE 50 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

"Önümüze yeni bir perspektif koyduk." diyen Davutoğlu, ekonomik işbirliğinin ivme kazandığını, Türkiye'nin yatırımları arttığını ve ticaret hacminin genişlediğini ifade etti. Davutoğlu, yeni perspektif ile Afrika ile ticaret hacmini 2014'e kadar 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

TÜRK OKULLARINA DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Kültürel alandaki işbirliği konusunda da Türkiye'nin Afrika Birliği üyesi ülkelerin öğrencilerine bursları artırmaya kararlı olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi'nin (TİKA) faaliyetlerini de artıracaklarını dile getirdi. Afrika ülkelerindeki Türk şirketlerinin ve Türk okullarının çalışmalarına katkıda bulunmaya devam edeceklerini kaydeden Davutoğlu, "Bu tarihi dostluk geleceğe büyük bir stratejik perspektif olarak yanısayacak." dedi.

"Afrika'yla kendimizi komşu addediyoruz." diye devam eden Davutoğlu, Türk Hava Yolları'nın Afrika'ya artan seferlerine dikkat çekti. Davutoğlu, "Üç yıl içinde Afrika ile ilişkilerimizde kimsenin hayal edemeyeceği bir mesafe aldık." diye kaydetti.

cihan

Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,732 µs