En Sıcak Konular

'Ankara'ya silah satma peşinde!'

16 Aralık 2011 16:52 tsi
'Ankara'ya silah satma peşinde!'
Obama yönetimi, Türkiye'ye silahlı insansız hava uçağı satışı için gayriresmi görüşmeler yapıyor...

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın Türkiye ziyareti sırasında insansız hava aracı satışı meselesinin gündeme geleceğini, Pentagon’un, Türkiye’ye ikisi silahlı 6 aracı satmak istediğini ancak Kongre’nin buna engel olabileceğini yazdı. Gazetenin haberinde “ABD yetkilileri, anlaşmayı, birçok üyesinin, Türkiye’nin bir zamanlar müttefiki olan İsrail ile ilişkisinin kötüleşmesinden kaygı duyduğu Kongre’ye kabul ettirmenin zor olacağını ifade ediyorlar” denildi.
ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’ye ikisi silahlı, dördü de gözetleme olmak üzere, toplam altı insansız hava aracını satmak istediği öne sürüldü.

Wall Street Journal, Obama yönetiminin, “kilit müttefikler”e insansız hava araçları satmak istediğini ancak ABD Kongresi’nde direnişle karşılandığını öne süren geniş haberinde “Yönetim yetkilileri, kısa bir süre önce silahlı insansız araçları ve silah sistemlerinin, NATO üyesi İtalya ve Türkiye’ye satılması olasılığı konusunda Kongre üyeleriyle gayri resmi istişarelere başladı” diye yazdı.

Öngörülen satışların, perde arkasında, Obama yönetimi ile teknolojinin aktarılmasına soğuk bakan bazı Kongre üyeleri arasında bir tartışma başlattığını bildiren gazete, bu tartışmaların da insan hakları gruplarının, Obama yönetiminin dünya çapında insansız hava araçlarını, militan olmalarından kuşkulanan kişilerin öldürülmesinde kullanmasına karşı kampanyalarını hızlandırdıkları bir döneme rastladığına dikkat çekti.
Wall Street gazetesinin haberine göre bunun iki sebebi var. Türkiye'nin ABD'nin Ortadoğu'daki bir numaralı müttefiki İsrail ile bozulan ilişkileri ve daha da önemlisi ABD'nin savunma sanayiinde sahip olduğu teknolojik deneyim ve birikimin müttefik bile olsa başka ülkelerle paylaşılmaması gerektiği görüşü.
Bu ikinci endişeyi alevlendiren bir gelişme, İran'ın Amerika'ya ait bir casus uçağı yakın zamanda hasar vermeden kontrolüne alması oldu.

Amerikalı yetkililere göre, Kongre İtalya'ya satış için destek vermezse Türkiye'nin olası bir satış konusunda da ilerleme sağlanması mümkün değil.

WSJ, Türk yetkililerinin, bu haftaki Türkiye’ye ziyareti sırasında Savunma Bakanı Leon Panetta’nın önerilen satış konusunda son bilgileri vermesi için ısrar etmelerinin beklendiğini de belirtti. Gazete şunları da yazdı:

“ABD yetkilileri, anlaşmayı, birçok üyesi, Türkiye’nin bir zamanlar müttefiki olan İsrail ile ilişkisinin kötüleşmesinden kaygı duyan Kongre’ye kabul ettirmenin zor olacağını ifade ediyorlar. Bazı Kongre üyeleri, Ankara’nın İsrail’e yönelik tutumunu protesto etmek amacıyla daha az duyarlı silah satışlarını bloke etme tehdidini gündeme getirdi.”

dünya bülteni



Bu haber 3,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs