En Sıcak Konular

Mersin'den İskenderiye'ye sefer başlıyor...

16 Aralık 2011 15:13 tsi
Suriye'deki iç savaş yüzünden gündeme gelen Körfez ülkelerine ve Orta Doğu'ya yük taşımacılığı için ele alınan alternatif güzergahlar devreye alınıyor.

Ürdün taşımaları için Nuweiba (Süveyş Körfezi), Suudi Arabistan taşımaları için de Safaga (Kızıldeniz) limanları kullanılabilecek. Alternatif güzergahların devreye alınması ile birlikte Suriye'nin taşımacılıktan elde ettiği gelir kaybı 100 milyon doların üzerinde olacak.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türk TIR'larının Ro-Ro taşımacılığıyla Mısır üzerinden Körfez ülkelerine geçişinin sağlanması için müzakereler tamamlandı." dedi. Çağlayan, Türk Ro-Ro gemilerinin Mısır seferlerine başlamalarına ilişkin düzenlemelerin tamamlandığını, Ro-Ro gemileri ile Mısır'a gelecek Türk TIR'larının buradan Körfez ülkelerine geçişlerinin başlatılmasının önünün açıldığını dile getirdi. Çağlayan, "İki ülke heyetleri arasında yapılacak teknik görüşmelerle, en geç 2012 Ocak ayı ortasına kadar, Mısır transit geçişlerinde sağlanacak kolaylıkların taahhüt altına alınması ve uygulanacak tavizli ücretlerin belirlenerek uygulamaya konulması kararlaştırıldı." ifadelerini kullandı.

Alternatif güzergahların devreye alınması ile birlikte bu süreçte kaybedenin Suriye olacağını vurgulayan Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre 2010 yılında Suriye'ye yönelik karayoluyla 106.502, 2011 yılının ilk 10 ayında ise Suriye'ye 78.091 adet karayoluyla taşıma gerçekleştirildi. Suriye üzerinden yapılan taşımalar ise 2010 yılında 46.034, 2011 yılının ilk 10 ayında ise 35.449 şeklinde oldu. Suriye üzerinden yapılan transit taşımalarda başlıca varış ülkeleri sırasıyla Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt diye sıralanıyor. Körfez Bölgesi ülkelerine 2010 yılında gerçekleştirilen ihracatın yüzde 72'si denizyolu ile gerçekleştirilirken, yüzde 13,9'u havayolu ile yüzde 13,7'si de karayolu ile yapıldı.

cha



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs