En Sıcak Konular

CHP, Abdullah Gül'ü istifaya çağırdı

16 Aralık 2011 13:36 tsi
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğunu ve bu sürenin 28 Ağustos 2012 tarihinde dolduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olduğunu belirten CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, “Sayın Cumhurbaşkanım her şeye rağmen krizi engellemek sizin elinizde. Bu şartlarda 2012’deki seçim sürecini başlatmak için sizi 2012 yılı Nisan ayı itibarıyla istifa etmeye davet ediyorum” dedi.

-“CUMHURBAŞKANI’NIN GÖREV SÜRESİ 5 YIL”-

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğunu ve bu sürenin 28 Ağustos 2012 tarihinde dolduğunu söyledi.
Başbakan ve Cumhurbaşkanının bugüne kadar, görev süresi yönünden yorum yapmama sebebinin kendi aralarında yaşadıkları iç çekişme olduğunu iddia eden Özcan, “Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu konuyu kurmayları aracılığı ile tartışmaya açarak birbirlerine karşı güçlerini ve ağırlıklarını tartmaya çalışmaktadır” dedi.

-İKİ KARAR ÖRNEK GÖSTERDİ-

Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 5 yıl olduğunu gösteren iki emsal kararın olduğunu ifade eden Özcan, şöyle dedi:

“Birinci emsal, aynı tarihli anayasa değişikli ile süresi 5 yıldan 4 yıla indirilen parlamento seçimleri için 4 yıllık sürenin uygulandığı unutulmamalıdır.

İkinci emsal ise bir başka kanunda 2863 sayılı yasada yapılan değişiklik. Şubat 2009 yılında 5835 sayılı kanunun 2.maddesi ile bakanlık ve YÖK tarafından seçilen, bölge koruma kurulu üyelerinin görev süresi 5 yıldan 3 yıla düşürülmüştür.”

Yasayı uygulamakla görevli Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yasayı yeni haline göre uyguladığını belirten Özcan, ilgili kurul üyesinin Ankara İdare Mahkemesine iptal davası açtığını belirterek, “Mahkeme yeni düzenleme ile yapılan süre kısaltmalarında, halen görevde olanların istisna tutulacağına dair bir geçici madde bulunmaması durumunda, yeni sürenin halen görevde olan için de uygulanacağına hükmetmiştir” dedi.

“Yarından tezi yok Sayın Başbakan çıkıp ‘Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır’ demeli” diyen Özcan, AKP Grubu’ndan da Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen yasa teklifini 31 Aralık 2011’e kadar Meclis’e sunmasını istedi.

-GÜL’E İSTİFA ÇAĞRISI-

“Eğer Sayın Başbakan böyle bir sorumluluğu almaz ise Türkiye’yi yine gergin günler bekliyor demektir” diyen Özcan, Cumhurbaşkanı’na şu çağrıyı yaptı:

“Şayet bu sorun hukukla ve mantık ile aşılamaz ise, bu takdirde görev Sayın Cumhurbaşkanına düşmektedir. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım her şeye rağmen krizi engellemek sizin elinizde. Bu şartlarda 2012’deki seçim sürecini başlatmak için sizi 2012 yılı Nisan ayı itibarıyla istifa etmeye davet ediyorum.

İlla 7 yıl olacak şekilde hükümetin bir dayatması olursa Cumhurbaşkanının görevi bırakarak bu sürecin önünün açması gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı en kötü ihtimalle görevi bıraktığı takdirde 2012’de Cumhurbaşkanlığı secimi yapılır. Türkiye’nin Cumhurbaşkansız geçireceği 3-4 aylık sürecinin de nasıl doldurulacağı, kimin vekalet edeceği Anayasamızda çok açık. Bir sıkıntı doğmaz.”

-SORULAR-

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanun Tasarısı’na, görev süresine ilişkin bir madde konulup konulmayacağına ilişkin soruya Özcan, şöyle dedi:

“Konulmazsa sıkıntı doğacak. 2012’de yapılacaksa hemen çıkartılması gerekir. Bu sürenin net olarak ortaya konulması gerekir. Bunun o çıkarılacak seçim kanununda belirtilmesine de gerek yok. Ayrı bir tek maddeyle bir yasayla Cumhurbaşkanının görev süresi netleştirilebilir. Anayasanın 102. maddesini incelendiğinde Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasına en az 60 gün kala seçim işlerinin bitmesi gerekiyor.”

“Bu yasa ne zaman çıkmalı?” sorusuna Özcan, “Bu yasa ocak ayı içerisinde görüşülürse herhangi bir gecikme olmaz” dedi.

“Meclis mi, YSK mı yetkili?” soruya Özcan, şöyle dedi:

“Meclis’in yasa yapma organı olarak bu konuyu çözmesi gerekiyor. Ancak TBMM bu konuyu çözmezse, yasa yapmazsa veya düzenleme yapmazsa YSK’ya siyasi partilerin veya bireysel başvuruların olması halinde YSK’nın da bu konuda bağlayıcı karar alma hakkı ve yetkisi bulunduğunu düşünüyorum.”

Bir soru üzerine Özcan, “Yasa değişikliği yeterlidir. Anayasa değişikliği ile çözelim denirse buna da engel olan yok” dedi.

Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs