En Sıcak Konular

İstanbul İl Müftülüğü’nde nöbet değişimi

16 Aralık 2011 12:55 tsi
8 yıldır İstanbul İl Müftülüğü’nü yürüten Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, görevini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahmi Yâran’a devretti.

İstanbul Müftülüğü’nde düzenlenen devir-teslim töreni öncesinde halef-selef müftüler, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı Darü-z Ziyafe Restaurant’ta verilen sabah kahvaltısında bir araya geldi.

“Çağrıcı, özveriyle çalıştı”…

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kahvaltıda yaptığı konuşmada, makamların geçici olduğunu belirterek “bugün büyük bir emanetin bir ehliyetten başka bir ehliyete devredilişine şahit oluyoruz. Yüce Rabb’im hayırlı kılsın. Milletimiz, ülkemiz ve alemi İslam için hayırlı olmasını niyaz ediyorum” dedi.

Çağrıcı’nın göreve geldiği günden bugüne kadar özveriyle çalıştığını belirten Başkan Görmez, Çağrıcı’nın akademik kaynak eserler ortaya koyarken gösterdiği özverinin aynısını müftülük görevini ifa ederken de gösterdiğini söyledi.

Başkan Görmez, Çağrıcı’nın bilgi merkezli, ahlak eksenli din hizmetlerine önemli katkıları olduğunu kaydetti.

“Ülkemizin itibarının yükselmesinde Diyanet’in payı büyük”…

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da kahvaltıda yaptığı konuşmada, görevi sırasında kendisine yardımcı olan Diyanet İşleri Başkanı ve personeline diğer kurum ve kuruluşlara, Türk halkına ve basın mensuplarına teşekkür etti. Çağrıcı, “son yıllarda ülkemizin dünyada itibarının hızla yükselmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez ve taşra teşkilatının sergilediği, “İslam’ın, Kur’an’ın ve Peygamberimiz’in (SAV) dünyamız ve insanlık için rahmet olduğu” ilkesine dayanan, fanatizm radikalizm, şiddet, mezhepçilik ve ayrımcılık gibi sapmalara fırsat vermeyen, ağır başlı ve sorumlu görev anlayışının, bilgi temelli, ahlak eksenli hizmet kalitesinin önemli katkılarda bulunduğu kanaatini taşıyorum” dedi.

Çağrıcı, sözlerini şöyle noktaladı: “Bütün Diyanet mensuplarının Yüce Peygamberimiz’den (SAV) gelen kutlu misyona uygun bir bilgi, bilinç ve erdem donanımıyla hizmet vermesini diliyorum.”

“Herkese eşit mesafede olacağım”…

İstanbul Müftülüğü görevini devralan Doç. Dr. Rahmi Yâran da yaptığı konuşmada, Diyanet ve İlahiyat alanında çalışmanın fedakarlık gerektirdiğini söyledi. Görevi sırasında herkese eşit mesafede bulunacağını belirten Yâran, görevi boyunca dürüstlük şiarından ayrılmayacağını ve İslam dünyasının genel kabulüne mazhar olmuş uygulamalara saygılı olacağını, istişare, nezaket ve karşılıklı saygı çerçevesinde hizmet vereceğini kaydetti.

Kahvaltının ardından İl Müftülüğü’nde gerçekleştirilen kısa bir törenle İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, bu görevini Doç. Dr. Rahmi Yâran’a devretti.

Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve emekli Diyanet İşleri Başkanları Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Dr. Tayyar Altıkulaç’ın yanı sıra bazı akademisyenler ve ilçe müftüleri de katıldı.

Doç. Dr. Rahmi Yâran Kimdir?

2 Ağustos 1951’de Fatsa/Ordu’da doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra girdiği Tokat İmam-Hatip Okulu’ndan 1969’da mezun oldu. Fatsa Kurtuluş Mahallesi Camii’nde on ay kadar imamlık yaptıktan sonra 1970 yılında öğrenime başladığı Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nü 1974 yılında bitirdi ve aynı yıl Temmuz ayında Kastamonu İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni olarak göreve başladı.

Askerlik hizmeti için ara verdiği öğretim hayatına 1977 Mart’ından itibaren Ordu/Kumru İmam-Hatip Lisesi Müdürü olarak devam etti. 1980 Aralık ayında kurum değiştirerek Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul-Haseki Eğitim Merkezi’ndeki 3. Dönem İhtisas Kursu’na katıldı. Kursun bitimi ile aynı merkeze önce asistan, sonra öğretmen oldu. Haseki Eğitim Merkezi’ndeki görevi 1993 yılına kadar devam etti. Bu arada 1985–1987 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Kahire’ye gönderildi ve iki sene boyunca Mısır’da serbest araştırmacı olarak ilmî çalışmalar yaptı. Aynı süre esnasında daha önce Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde başladığı İslam Hukuku Yüksek Lisans tezini tamamladı (1987) ve doktora çalışmalarına başladı.

1993 yılında öğretim görevlisi olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne naklen atandı. İslam Hukuku alanındaki doktorasını 1994 yılında bitirdi. 2003–2004 Öğretim Yılında Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslamî İlimler Profesörü olarak görev yaptı. Bu esnada ayrıca Özel Azerbaycan Üniversitesi Hukuk ve Uluslar arası (Beynelhalk) Hukuk Fakültelerinde “Müselman Hukuku” dersleri okuttu. 2008 yılı Ocak ayında doçent oldu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Dekan Yardımcısı ve Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı olarak da çalışan Rahmi Yâran, 2008 Eylül ayından beri Fakülte Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. Çeşitli dergilerde makaleleri yayımlanmış, ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda tebliğler sunmuş, Türkiye Diyanet Vakfı’nca yayımlanan İslam Ansiklopedisi’ne yazar, ilmî redaktör ve Bilim Heyeti üyesi olarak katkıda bulunmuştur.

27 Kasım 2011 tarih ve 28125 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararname ile İstanbul müftüsü olarak görevlendirilen Doç. Dr. Rahmi Yâran, evli ve üç çocuk babasıdır.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,148 µs