En Sıcak Konular

RTÜK'ün çalışma usul ve esasları belirlendi

16 Aralık 2011 12:08 tsi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) çalışma usul ve esasları belirlendi.

Kurulun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, RTÜK başkanı ile başkan vekilinin seçiminde aday gösterilmez. Üst Kurul başkanı ile başkan vekilinin seçiminde üyelerin ayrı ayrı adlarını ve soyadlarını taşıyan, aynı yazı ile aynı renk kağıda yazılmış ve üst kurul mührü ile damgalanmış, aynı büyüklükteki oy pusulaları bir zarf içinde üyelere dağıtılacak. Seçimler ayrı ayrı yapılacak ve oylamada üyelere dağıtılan bu pusulalar kullanılacak.

Oyların sayımı ve dökümü, en genç üç üye tarafından yapılacak ve sonuç bir tutanakla belirtilecek.

Üst Kurul, tam gün esasına göre çalışacak, haftada birden az olmamak üzere en az beş üye ile toplanacak ve en az beş üyenin aynı yönde oyuyla karar alınacak. Çekimser oy kullanılamayacak. Geçerli mazereti olmaksızın üst üste iki, bir ay içerisinde üç defa toplantıya katılmayan Üst Kurul üyeleri üyelikten çekilmiş sayılacak.

-Görüşme usulü-

Konular, gündemdeki sırasına göre görüşülecek. Başkan bir maddenin görüşülmesinde söz isteyenlere sırayla söz verecek. Üst Kurul raportörlüğü başkan veya görevlendirilecek bir üye tarafından yapılacak.

Üst Kurul toplantıları gizlidir. İhtiyaç duyulması halinde görüşlerinden yararlanmak üzere Üst Kurul teşkilat personeli veya alanlarında uzman diğer kişiler Üst Kurul toplantısına davet edilebilecek. Ancak, Üst Kurul kararları toplantıya davet edilenlerin yanında alınmayacak.

Görüşmelerde gündeme ilişkin konular yeterince tartışıldıktan ve görüşmeler tamamlandıktan sonra oylamaya geçilecek. Oyların eşitliği veya karar nisabına ulaşılamaması nedenleriyle karar alınamayan konular, bir sonraki toplantı gündemine taşınacak.

-Karar tutanağı ve karar defteri-

Toplantıda görüşülen gündem maddelerine ilişkin alınan kararlar tutanakla tespit edilecek, karar tutanağına bağlanacak. Karar tutanağı toplantı sonunda veya en geç bir gün içinde toplantıya katılan tüm üyeler tarafından imzalanacak.

Üst Kurul kararlarının aslı noterden onaylı birbirini izleyen sayfa numaralı Üst Kurul karar defterine, tarih ve numara sırasıyla yapıştırılacak ve karar defterine de taşacak şekilde dört köşesinden Üst Kurul mührüyle mühürlenecek. Karar defteri Üst Kurul büro hizmetlerinden sorumlu müdürün kasasında saklanacak.

Üst Kurul toplantılarındaki müzakereler gizli olacak ve açıklık kararı alınmadıkça müzakereler açıklanamaz. Ancak, gerekli görülmesi halinde toplantılarda görüşülen konular ve alınan kararlar hakkında basın ve yayın organlarına Üst Kurul Başkanı veya başkanın yetkili kıldığı üye tarafından açıklama yapılabilecek.

Üst Kurulun gizliliği bulunmayan düzenleyici ve denetleyici nitelikteki kararları uygun vasıtalarla kamuoyuna duyurulacak.

-Komisyon çalışmaları-

Üst Kurulda görüşülüp, kararlaştırılması gereken konuların ön incelemesini yapıp, daha ayrıntılı bir kapsam ve derinlikte Üst Kurula sunmak üzere, üyelerden oluşan ihtisas komisyon veya çalışma grupları kurulabilecek. Bu komisyon veya çalışma gruplarında Üst Kurul kararı ile Üst Kurul teşkilat personeli de görevlendirilebilecek.

Üst Kurul üyelerinin kanunda belirtilen durumlar dışında görev süreleri dolmadan görevlerine son verilemeyecek.

Kurul üyeleri görevlerini ifa ederken bağımsız olacak. Hiçbir makam, mevki, merci ve kişi kurul üyelerinin kararını etkilemek amacıyla telkin veya istekte bulunamayacak.

-Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu-

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürü ile yönetim kurulu üyelikleri için gösterilecek adaylar, Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nda belirlenen nitelikleri taşıyan ve Üst Kurul üyeleri tarafından önerilen kişiler arasından Üst Kurulca gizli oyla belirlenecek.

Üst Kurul Üyeleri, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürü için üç, yönetim kurulu üyelikleri için boş üye sayısının iki katı adaya oy verecek. Adayların tamamı belirlenene kadar turlara devam edilecek, devam edilen bu turlarda eksik kalan aday sayısı kadar oy kullanılacak.

Yapılacak oylamada en az beş oy almak koşuluyla, en fazla oyu alan, genel müdürlük için 3, yönetim kurulu üyeliği için boş üyelik sayısının iki katı kadar kişi aday olarak belirlenmiş sayılacak.

Oyların sayımı ve dökümü, en genç üç üye tarafından yapılacak ve sonuç bir tutanakla belirtilecek. Oylama sonucu başkan tarafından açıklanacak.

Ayrıca, 20 Kasım 1994 tarihli ve 22117 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan RTÜK'ün Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

aa

Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs