En Sıcak Konular

Türkiye'den Fransa'ya uyarı

16 Aralık 2011 11:24 tsi
Türkiye'den Fransa'ya uyarı
Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören tasarı 22 Aralık'ta Fransa parlamentosunda görüşülecek. Türkiye'nin Büyükelçiliği Müsteşarı ve Büyükelçilik Sözcüsü Engin Solakoğlu, uyarıda bulundu.

Türkiye'nin Büyükelçiliği Müsteşarı ve Büyükelçilik Sözcüsü Engin Solakoğlu, Fransa yönetiminin "ikili ilişkileri kurtaracak bir adım" atmaması durumunda tasarının parlamentonda geçme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Solakoğlu, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Fransa arasında çok girift, çok gelişkin ve derinliği olan ilişkiler her alanda etkilenecektir." uyarısını yaptı.

Tasarının hükümetin desteğine sahip olduğu bilgisine sahip olduklarını ifade eden Solakoğlu, "Karar kabul edilirse büyük elçi istişareler için Ankara'ya geri dönecek. Yaptırımlar bununla da sınırlı kalmayacak. Ama bu konudaki nihai karar hükümetimize aittir." dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu heyetini Volkan Bozkır başkanlığında gelecek hafta Paris'e geleceğini ve cumhurbaşkanlığı, parlamento ve dışişleri bakanlığında temaslarda bulunacağını belirten Solakoğlu, "Türkiye'nin böyle bir kararı neden kabul edemeyeceğini ve yansımalarının neler olacağını açıkça anlatacaklar." dedi. Solakoğlu, kendilerinin de Fransız muhataplarını Türkiye'nin muhtemel tepkileri konusunda aydınlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Büyükelçinin geri çekilmesinin süresi konusunda ise Solakoğlu "Burada kesin geri çekme diye bir şey yoktur. İstişareler için geri çekme söz konusudur. Geri çekmenin ne kadar süreceği hükümetimiz tarafından karara bağlanacaktır." diye konuştu.'

"YASA 300 BİNLİK BİR CEMAATİN OYU İÇİN"
Fransa'da benzer girişimlerin 4-5 ayda bir yapıldığını belirten Engin Solakoğlu, şöyle devam etti: "Maalesef 300 bin kadar bir cemaatin oyu için Türkiye'yi yaralayacak, gücendirecek adımlar atmaktan kaçınmayan bir siyasi gelenek var. Bu gelenek bugüne kadar hep devam etti. Biz şimdiye kadar belirli aşamalarda bunu durdurma konusunda başarılı olduk. Çünkü burada sağduyulu insanlar, siyasetçiler de var. Bunlarla sürekli olarak temaslarımız mevcut. Türkiye'nin bu durumu kabul edemeyeceğini ve özellikle cezalandırmanın Fransa'nın çok savunduğu düşünce özgürlüğüne de ters olduğunu söylüyoruz. Burada 550 bin Türk olduğunu, yasanın bu Türklerin hayatını son derece güçlendireceğini sık sık anlatıyoruz Bunun Fransa'nın toplumsal düzeni açısından da sıkıntı çıkaracağını söylüyoruz. Bu uyarılar şimdiye kadar dikkate alındı. Ama şimdi doğrudan icranın başının, yürütmenin başının kararıyla ortaya çıkan bir girişimle karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu konudaki kararı da artık dış politikanın patronu olan cumhurbaşkanlığı alabilecek.''

BİZE VERİLMİŞ SÖZLER VAR
Mayıs ayında parlamentonun önüne gelen tasarının Nicolas Sarkozy tarafından engellenmesini fakat şimdi tekrar onun desteğiyle gelmesini değerlendiren Solakoğlu, "Bu konuda bize en üst düzeyde verilmiş sözler de var. Fakat Fransa çekişmeli geçeceği anlaşılan bir seçim sürecinde. Yasa bizim anlayabildiğimiz kadarıyla birkaç yüz bin oy almaya yönelik bir girişimden ibaret. Diplomaside tutarlılık esastır. Biz de bu tutarlı davranışın yine gösterilmesini, sağduyulu davranılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAKİ TÜRKLERİN SİYASETTE AĞIRLIĞI HENÜZ YOK

Fransa'da 550 bin civarında Türk yaşasa da bunların 80 bin kadarının seçme hakkına sahip olduğunu belirten Engin Solakoğlu, "Vatandaşlarımızın çok fazla politik ilgisi olmadığından henüz seçmen olarak ulusal çaptaki seçimlerde ağırlıklarını koyabilecek durumları yok. Biz bunun bir vesile teşkil etmesini ve vatandaşlarımızın gerek Fransız vatandaşlığa başvurmalarda gerek siyasi hayata katılma yönünde daha bilinçli hareket etmelerini bekliyoruz." dedi.

Yasa teklifi kabul edilir ise Fransa'da yaşayan Türklerin büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağının altını çizen Solakoğlu, ülkedeki Türklerden, yasaya karşı seslerini demokratik kurallar içinde duyurmalarını istedi.

cihan

Bu haber 2,659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs