En Sıcak Konular

'20 bin engelliye istihdam edeceğiz'

16 Aralık 2011 10:09 tsi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mart ayında yapılacak sınav sonucunda 20 bin engelliye kadro vereceklerini söyledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığınca düzenlenen ''Özür Bedendedir, Engel Mekanda'' programında konuşan Şahin, Avrupa'nın kültür başkenti olan İstanbul'a her geldiğinde büyük bir heyecan duyduğunu ve aynı heyecanla geri döndüğünü kaydetti.

Şahin, İstanbul'un her alanda olduğu gibi engelliler alanında da liderliğiyle örnek şehir olduğunu, bunda emeğini geçenlere teşekkür ettiğini belirtti.

İnsan odaklı bir politika üretmek için yola çıktıklarını ifade eden Şahin, şunları söyledi:

''Bu yüzden insanı merkeze aldık. Ekonomimiz, sosyal politikalarımız, devlet kurumlarımız, her şey insan için. Yola çıktığımız gün itibariyle, insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek için büyük bir vizyon, hedef koyduk. Azim ve kararlılıkla sorunlarımızı arkada bırakacak şekilde yolumuza devam ettik. Önce demokrasimizdeki, ekonomideki, yapısal dönüşümdeki, şehirleşmedeki engelleri, yani engelsizlerin önündeki engeli kaldırma iradesi beyan ettik. Ve bugün hamd olsun bu ülke artık yaptığı çalışmalarıyla insan merkezli politikanın ve engelleri kaldırabilmenin ne demek olduğunu özüyle, sözüyle yaşamış, çok net bir başarı hikayesi bırakmıştır.''

-Engelliler Yasası-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu'nun buradaki duruşu, vizyonu ve cesaretinin kendileri için güç kaynağı olduğunu aktaran Şahin, ''Onun liderliğindeki AK Parti hükümeti, her alanda olduğu gibi engellilerle ilgili alanda da büyük bir başarı hikayesi yazmıştır'' dedi.

Türkiye'ye 1990'lı yıllarda gelen yabancıların, ''Ne kadar şanslısınız, hiç engellinizi göremiyoruz'' dediğini bildiren Şahin, şöyle konuştu:

''Böyle bir 90'lı yıllar geçirdik. Bu yıllarda dünya engellilerle ilgili birçok sorunu masaya yatırmıştı, ama biz hala onları yok sayıyorduk. Adı da yoktu, yasası da yoktu. AK Parti iktidarıyla 2005'te devrim niteliğinde başlayan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa çıkan Engelliler Yasası, bu işin en önemli miladı olmuştur. O yasaya imza atan bir milletvekili, bugün bu alanın bakanı olarak ne kadar önemli bir başlangıç yaptığımızın ve sayın Başbakanımızın o gün verdiği talimatın ne kadar önemli bir talimat olduğunu görüyoruz.''
Şahin, sosyal politikalara ayırdıkları bütçenin 1.2 milyar TL'den 12 milyar TL'ye çıktığını kaydederek, ''Toplamda büyüttüğümüz pastanın içerisinde engellilerimizin engelini kaldırmak için ayırdığımız bütçeyi de ülkemizin toplam büyümesinden en az 3 kat fazla olacak şekilde pozitif ayrımcılığa devam ettik'' dedi.

Rehabilitasyonda engellilerin daha fazla yarar sağlaması ve ücretsiz istifade edebilmesi için çok önemli radikal kararlar aldıklarını vurgulayan Şahin, çok çağdaş bir sistem olan evde bakım sistemini hayata geçirdiklerini bildirdi.

-İstihdam-

En önemli sıkıntılarından birinin istihdam olduğunu dile getiren Şahin, bu konuyla ilgili yönetmelik ve mevzuatları değiştirdiklerini aktardı.

Başbakan Erdoğan ve Ömer Dinçer'in Çalışma Bakanlığı döneminde çok önemli adımların atılmaya başladığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

''Memur ve işçi kardeşlerimizin 3 kat ve 4 kat istihdama kavuştuğu bir yıl olmuştur. Söylediğimiz iki şey çok önemlidir; istihdam ve ulaşılabilirlik. İstihdamla ilgili 2012 eylem planımızı hazırladık. Engellileri kendi içinde kategorilere ayıracağımız, işitme, görme, bedensel, zihinsel engellinin kendi içinde yarışacağı yeni bir sınav sisteminin başlangıcının talimatını verdim. Yönetmeliğimizi değiştirdik. Mart ayında bu yeni sınav sistemine göre, herkesin kendi içinde yarışacağı bir sınavı başaracağız. Çıkan sonuca göre de hızlı bir şekilde, şu anda tahmini olarak belirlediğimiz 20 bin kadromuzu iş sahibi edeceğiz. Bu hedefi koyduk, Allah'ın izniyle bunu birlikte başaracağız.''

-Diğer konuşmacılar-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da dünyada çok ciddi değişimler yaşandığını, herkesin bu değişikliklere tanıklık ettiğini belirtti.

Bu değişimi takip edenlerin, onlardan gereken dersleri alanların gelişebildiğini ifade eden Topbaş, Türkiye'nin gelişmesi ve İstanbul'un parlayan yıldız olmasının, bu değişimin yakinen takip edilmesinin bir yansıması olduğunu vurguladı.

Tüm insanların, şehirlerin ve ülkelerin geleceğinin birbirine bağlı olduğunu söyleyen Topbaş, ''Hep beraber bu geminin içinde yolculuk yapıyoruz. Onun için her nefes alan canlının haklarını korumak zorundayız. Bu hakların, yaşam hakkından kent hakkına ve yurttaşlık hakkına kadar korunması gerekiyor. Bu alanda İstanbul'da ciddi mesafeler alındı'' diye konuştu.

Bu hassasiyetin, Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başladığını anlatan Topbaş, Erdoğan'ın çok önemli çalışmalar yaptığını belirtti.

Topbaş, belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmaları da anlattı.

AK Parti İl Başkanı Babuşcu da AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar özürlülerle ilgili yaptığı çalışmaların herkesin hayatına dokunan çalışmalar olduğunu kaydetti.

Babuşcu, engellileri toplumun dışında bırakan anlayışa karşı durduklarını, bununla her şekilde mücadele eden bir parti olduklarını vurgulayarak, ''Biz, engelli vatandaşlarımız için yapılması gerekenleri asla bir yardım olarak değil, bir hak olarak görmeye devam edeceğiz'' dedi.

Daha sonra Bakan Şahin, programa katılan engelliler ve aileleriyle sohbet etti.

AA

Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs