En Sıcak Konular

“İsrail’e biz diz çöktürdük”

16 Aralık 2011 10:04 tsi
“İsrail’e biz diz çöktürdük” Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'İsrail'i bölgede yalnızlaştıran bizim politikamızdır' dedi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümetin Ortadoğu politikalarını savunurken otoriter baskı rejimlerinin değil demokrasinin yanında olduklarını belirterek, “İsrail’i yalnızlaştıran da bizim politikamızdır. İsrail’i bölgede önümüzde diz çöktüren de bizim politikamızdır” dedi.

Bakan Davutoğlu’nun Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde hükümetin Ortadoğu politikalarını savundu. Muhalefet partisi milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlarken, “Bekle-gör” şeklinde bir politikadan yana olmadıklarını anlatan Davutoğlu, zulme karşı demokrasi isteyenlerin yanında olduklarını, kimseden talimat almadıklarını ve bağımsız hareket ettiklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu, “Gururla söylüyorum. İsrail’i yalnızlaştıran da bizim politikamızdır. İsrail’i bölgede önümüzde diz çöktüren de bizim politikamızdır. Otoriter ve baskıcı rejimlerin yanında değil, demokrasi isteyen insanların yanında yer aldık. Bunu da özellikle sosyal demokratlara atfediyorum" dedi.

SURİYE’DE ESAD’LA 6 SAAT NE KONUŞULDU?

Bakan Davutoğlu, milletvekillerinin sözlü sorularından sonra tekrar söz aldı. Davutoğlu, Esad’la yaptıkları 6 saatlik görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi bir sabah kalktığımızda Suriye ile ilişkiler bozulmuş değil. Biz 9 ay Suriye yönetimi ile bütün kanalları, imkanları kullanarak, halkı dinlemeye teşvik ettik. ‘Halkı bir tehdit olarak görmeyin, Kendi halkını tehdit olarak gören iktidar kalıcı olamaz’ uyarıları yaptık. Orada bir yol haritasında anlaştık. Şiddeti durdurma sözü verdiler. 3 gün içinde Suriye’deki bütün şehirlerden çıkacaklarını ifade ettiler. Buraların basına açılacağını ifade ettiler. İlk gün Hama’dan çıktılar ama 2 gün sonra bombardıman yaptılar. Bu gelişmelerden sonra Suriye rejimiyle görüşmenin bir fayda getirmeyeceğini gördük. Anlaştığımız yol haritasında parlamento seçimlerinin yapılması vardı. Ancak yapılmadı.”

GÖRÜŞMELER DEVLET ARŞİVİNDE

Başbakan Erdoğan ve kendisinin Esad ile yaptığı görüşmelerin devlet arşivinde olduğunu anlatan Davutoğlu, “Bu çabalar, teknik yardımlara karşın Mart ayından bu yana Suriye’de 5 bin kişi öldü. Birileri için bir sabah kalktığında Suriye ile ilişkiler gerildi doğru olabilir, ama o 5 bin kişi kendi halkına silah doğrultan Suriye rejimi tarafından öldürüldü. Bizim buna sessiz kalmamız mümkün değildi” dedi.

Davutoğlu, konuşurken muhalefet partisi milletvekilleri tepki gösterdi. “Dinlemek istemiyorsanız niye soruyorsunuz” diye çıkışan Bakan Davutoğlu, ortaklaşılan eylem planına uyulmaması üzerine Suriye halkını korumak, Suriye halkıyla tarihi bağlar adına Suriye rejimine uyarıları arttırdıklarını söyledi.

MUHALEFETİ DESTEK İDDİALARI

Davutoğlu, Suriye’deki muhalefeti destekledikleri iddialarıyla ilgili ise, “Onlar kendileri örgütlenmektedir. Kendi zeminlerini kendi çalışmalarını yapıyorlar. Bizim bu konuda herhangi bir ülkenin iç işlerine karışma geleneğimiz yok” dedi. Davutoğlu, CHP Milletvekili Osman Korutürk’ün Irak koordinatörü olduğu dönemde Irak’taki muhaliflerle görüşmeye gittiğini ve buna itiraz etmediğini anımsattı. Davutoğlu, “Biz Ortadoğu’daki bütün gruplarla görüşürüz, görüşmeye de devam edeceğiz. Onlar bizim kader birliği yaptığımız halklardır” dedi.

RUMLARLA İLGİLİ TUTUM DEĞİŞMEDİ

Bakan Davutoğlu’na Rumların dönem başkanlığı durumunda nasıl bir politika izleneceğini de soruldu. Davutoğlu, Haziran ayına kadar çözüm olmazsa dönem başkanı olarak Kıbrıs yönetimini muhatap almayacaklarını açıkladıklarını belirterek, “Bu tutumumuz kesindir, dönüş yok” dedi.

Konuşmaların ardından, Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçeleri kabul edildi.

Bu haber 2,836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs