En Sıcak Konular

Putin: ABD'nin müttefiklere değil kölelere ihtiyacı var

15 Aralık 2011 16:53 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD'nin diğer ülkeleri kontrolü altına almaya çalıştığını ve dünyanın da artık Washington'dan emir almaktan yorulduğunu söyledi.

Putin, Rus televizyonlarından canlı yayınlanan yıllık basın toplantısında, bir soru üzerine, ''Öyle görünüyor ki ABD'nin müttefiklere değil kendisine bağlı kölelere ihtiyacı var'' dedi.

Rusya'nın ABD'nin bir müttefiki olmak istediğini belirten Putin, ''Ancak insanlar artık tek ülke diktasından yoruldu'' ifadesini kullandı.

-''Halk desteği olmazsa bir gün dahi durmam''-

Putin, halkın kendisine verdiği desteğin kesilmesi halinde bir gün dahi görevinde kalmayacağını belirterek, ''2000'lerin başında kendimi halk tarafından kiralanan biri olarak gördüğümü bir kaç kez dile getirdim. Eğer bu desteği hissetmezsem ve bu durum seçimler aracılığıyla da netleşirse bir gün dahi görevde kalmam'' dedi.

Muhaliflerin yabancılardan para aldığı iddiasıyla ilgili bir soru üzerine de Putin, ''İnsanımıza karşı herkes çok saygılı olmalı. Ancak bazı insanlar var ki, Rus pasaportuna sahip olmalarına rağmen yabancı devletlerin çıkarları doğrultusunda hareket etmekte. Her ne kadar imkansız ve faydasız olsa da bunlarla temas kurmanın yollarını aramalıyız'' ifadesini kullandı.

-''Stalin dönemi korkularına ihtiyacımız yok''-

Putin, bir başka soru üzerine Rusya'nın Stalin dönemi korkulara ihtiyacı olmadığını, aksine etkili yasalara ve bunların uygulanmasını etkin bir şekilde izlemeye ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Yasaların adil olabilmesi ve iktidardan gelen taleplerin de insanların hedeflerine uygun olması için her şeyi yapmalıyız. Bizim korkuya ihtiyacımız yok'' şeklinde konuştu.

-''SSCB'nin dağılmasını engellemek için aktif bir şekilde çalışmamız gerekirdi''-

Rusya'nın geleceğinin tayin edildiği 1991 yılında Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'un yerinde olması halinde nasıl davranacağı yolundaki bir soru üzerine de Putin, 1990'larda ülkenin toprak bütünlüğünün korunması için çok daha aktif şekilde mücadele edilmiş olması gerektiğini kaydetti.

SSCB'nin ekonomik reformlara başlaması ve onu da demokratik reformlarla güçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Putin, ''Bu ülkenin toprak bütünlüğü için mücadele etmek gerekirdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde Rusya'daki durum, Sovyetler Birliği döneminden çok daha zor ve karmaşıktı. Ekonomimiz 1998 krizinde talan edilmiş, uluslararası terörizm ile ayrılıkçılık tehditleriyle karşı karşıya kalmış ardından da iç sivil savaş başlamıştı. Şimdi sizler arkadaşlarım ve şahsen benim Rusya Federasyonu'nun bütünlüğünü korumak için neler yapmaya başladığımızı biliyorsunuz'' dedi.

-Adı "Bay Yüzde 2"ye çıkan Rus Başbakan-

Putin, Devlet Başkanlığı sırasında görevden aldığı eski Başbakan Mihail Kasyanov ile ilgili bir soru üzerine, Kasyanov'un ''karakteristik muhalif özelliklerine sahip etkisiz bir başbakan'' olduğunu belirterek, ''Hükümetin liberal çevreler tarafından saygı duyulan üyelerinden German Gref veya Aleksiy Kudrin gibi liberal isimler bana sürekli Kasyanov'u görevden almam talebiyle geliyorlardı'' diye konuştu.

Kudrin ile Gref'in ''sahtekar'' diye adlandırdıkları Kasyanov ile çalışmak istemediklerini, ya Kasyanov'u ya da kendilerini tercih etmesini istediklerini kaydeden Putin, ''Hatta belli bir noktada kendisine bir lakap takıldı: 'Yüzde 2 Mişa' (Mihail'ın kısaltılmış hali). Bu da onun bazı yolsuzluk olaylarına katıldığının ipucu. Ancak şahsi olarak sevme veya sevmeme gibi nedenler dışında herhangi bir delil olmadığı için görev süresinin sonuna kadar çalışmasına izin verdim'' dedi.

Kasyanov'un Başbakanlığının ilk 12-18 ayı arasında bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Putin, ''Görevinin son 2 yılında 0'a eşit durumdaydı. Geleceğin devlet başkanı olma hayaline kapıldığı ve bu yüzden dikkatsiz adımlar atmaktan çekindiğine inanmıştım. Çünkü başbakanlık görevi siyasi yeterlilik açısından riskler içermekte. çok sayıda somut karar alınması gerekir. Kasyanov karar vermekten kaçındı ama yine de görev süresinin sonuna kadar çalıştı'' diye konuştu.

Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs