En Sıcak Konular

Dünya, Arap Baharı'nı destekliyor

15 Aralık 2011 16:00 tsi
BBC’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki devrimler hakkında dünya genelinde yaptırdığı bir ankette, halkın yüzde 55’i Arap Baharı “genel olarak olumlu” olarak değerlendirdi. Türkiye’deki anket sonuçlarının, genel ortalama

BBC’nin Globescan isimli araştırma şirketine yaptırdığı ankette 22 ülkeden yaklaşık 21 bin kişiye “Arap Baharı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 55’i diktatörleri deviren Arap Baharı’nı olumlu bulduğunu belirtirken, yüzde 28’i ise “genel olarak olumsuz düşünüyorum” şeklinde cevapladı.

Batı Avrupalıların yüzde 75’inden fazlası Arap Baharı konusunda ‘iyimser’ düşünürken, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yarı yarıya olduğu görüldü.

Almanya’da yüzde 78, Fransa’da ise yüzde 76 anket katılımcısı Arap Baharı’ndaki gelişmeler hakkında “iyiye doğru ilerliyor” yorumunda bulundu.

Diğer yandan Ruslar ise yüzde 31’lik oranla devrimler konusunda ‘en olumsuz’ düşünen milletlerin başında geliyor.

Ortadoğu’daki devrimleri ABD’de halkın yüzde 64’ü ‘olumlu’, yüzde 24’ü olumsuz bulurken; Çinlilerin ise yüzde 50’si iyimser, yüzde 27’si ise olumsuz değerlendiriyor.

Nijerya ve Kenya’da ‘olumlu’ düşünenlerin oranı yüzde 66 civarındayken, Latin Amerika’daki 6 ülkede de katılımcıların yarıdan fazlası gelişmeleri pozitif olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Temmuz-Eylül ayları arasında düzenlenen anket sırasında, Libya’da Kaddafi’nin henüz devrilmediği; Suriye’deki şiddet olaylarının alevlenmediğine dikkat çekildi.

GlobeScan Başkanı Doug Miller anket sonucunu, “Arap Baharı’na destek yaygın ancak devrim sonrası için insanlar ihtiyatlı.” sözleriyle değerlendirdi. Miller, “Araştırma sonuçları bize Avrupa ve Kuzey Amerika gibi istikrarlı demokrasiler dışında, devrim sonrası istikrarsızlık kaygılarının olumlu bakışı gölgelediğini gösteriyor. Bu durum özellikle Rusya, Pakistan ve Hindistan gibi iç istikrarsızlık tehdidi konusunda hassas ülkelerde kendini ön plana çıkarıyor.” ifadelerini kullandı. 

Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs