En Sıcak Konular

'Reyting operasyonları geç kalmıştı '

15 Aralık 2011 15:03 tsi
'Reyting operasyonları geç kalmıştı ' TRT Genel Müdürü Şahin, kendilerinin operasyonla bir ilgisinin olmadığını ancak bu operasyonların yerinde olduğunu söyledi

Reyting ölçümlerinin sağlıksız bir şekilde yapıldığını yaklaşık dört yıldır savunan hatta reyting ölçümlerinden çekilen TRT'nin son operasyonlarla haklı olduğu ortaya çıktı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de bu haklılıklarını bir kez daha vurguladı. Şahin, reyting ölçümlerinni yapıldığı deneklerin yıllar önce deşifre edildiğini bildiklerini buna rağmen kimsenin bir adım atmadığını söyledi.

İLGİMİZ YOK

Gazeteciler.com'un haberine göre TV 8 ekranlarında Haber Aktif'e konuşan Şahin, operasyonla bir ilgilerinin olmadığını söylerken bu sürecin geç bile kaldığını, sağlıklı bir reyting ölçümünün TV yayıncılığı için hayati öneme sahip olduğunu belirtti:

"Şu saatten sonra konuşmak çok doğru değil. Konu artık yargıda. Biz bu konuları daha önceleri konuştuğumuzda kimse destek vermemişti. 800 denekin adresi internete sızmış ve tepki göstermiştik. Biz bunun mücadelesini 4 yıldır veriyoruz. Ben görece geldiğimde belki TRT gerçekten de az reyting alıyordu. Ancak sonrasındaki atılımlarla da durum değişmeyince biz reyting sisteminden çıkma kararı almıştık"

OPERASYONU TRT'NİN GİRİŞİMLERİ Mİ BAŞLATTI?

Şahin, Gökmen Karadağ'ın sorusu üzerine operasyonla hiç bir ilgilerinin ve bilgilerinin olmadığını, daha önce TRT'nin yaptığı hukuki başvuruların bir sonucu olmadığını söyledi.

RTÜK YENİ BİR DÜZENLEME YAPIYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), reyting ölçümlerinin yapılması ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlara uymayacaklara verilecek müeyyideleri düzenleyen bir yönetmelik hazırlıyor.

Üst Kurul'un Mart ayında Resmi Gazete'de yayınlanan 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde, "Yayın hizmetlerinin izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin yapılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu usul ve esaslara uymayan şirket ve kuruluşlara uygulanacak müeyyideleri belirlemek" görevi de bulunuyor. Üst Kurul'da bu amaçla bir süre önce başlayan yönetmelik hazırlama çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yönetmelik taslağının üst kurul gündemine gelmesi, kamuoyunun da görüşüne açılarak, birkaç ay içerisinde resmiyet kazanması bekleniyor.

1989'DAN BU YANA AGB ÖLÇÜYOR

Öte yandan, Türkiye'de reyting ölçümü 1989 yılından bu yana AGB Nielsen tarafından gerçekleştiriliyordu. Televizyon izleme araştırmalarını organize eden ve denetleyen Televizyon İzleme ve Araştırmaları AŞ (TİAK) geçtiğimiz aylarda yeni dönem için TNS Piyasa Araştırma, Danışmanlık ve Ticaret AŞ ile sözleşme imzalamış, ihaleyi alan TNS'nin, gelecek yıl Eylül ayından itibaren ölçümlere başlayacağı belirtilmişti.

AGB tarafından 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren izleme ölçümleri, 21 il merkezinde ve bu il merkezlerinin 20.000 nüfus üstü kent-ilçelerinde 2201 hanede yapılıyor.

REKLAMCILAR DERNEĞİ'NDE ACİL TOPLANTI

Son 4 yılda 6 milyar dolarlık reklam pastası, elden ele gezdiği iddia edilen denek listesine göre dağıtıldı. Reklamcılar Derneği bu gündemle acil toplantı yaptı.

Türkiye'de televizyon reytinglerini ölçen AGB'nin 2008 yılı denek listesinin yapım şirketlerine e-mail ile ulaştığı haberi reklam ve medya dünyasını karıştırdı. Bugün elden ele gezen listedeki 800 denek hala güncelliğini koruyor. Son 4 yılda 6 milyar dolarlık reklam pastası bu listeye göre dağıtıldı. Reklamcılar Derneği bu gündemle acil toplantı yaptı.

İSİMSİZ E-MAİL İLE BAŞLADI

Olayın perde arkası, geçtiğimiz hafta olağanüstü toplanan Reklamcılar Derneği toplantısında ortaya çıktı. Toplantıda konuşulanlara göre, Kuzey Güney, Fatmagül'ün Suçu Ne, Ezel gibi dizilerin yapımcısı olan Ay Yapım'a geçtiğimiz günlerde AGB'nin 2008 yılındaki 2500 deneğin tüm bilgilerinin yer aldığı isimsiz bir e-mail ulaştı. Bunun üzerine şirket, birlikte çalıştığı Kanal D ve atv kanallarına kendilerine böyle bir mailin geldiğini belirterek uyarıda bulundu.

800 KİŞİ HALA LİSTEDE

Bunun üzerine yapılan incelemede, deneklerin 1700'ünün bugüne kadar değiştiği, ancak 800 deneğin halen güncelliğini koruduğu belirlendi. AGB deneklerinin yüzde 20'lik kısmı her yıl güncelleniyor.

YAPIMCI TANRIYAR'DAN İLGİNÇ İDDİALAR

TV8'de yayınlanan ve Okan Bayülgen'in sunduğu 'Kral Çıplak' programına katılan yapımcı Can Tanrıyar 3 yıl önce rating skandalı ile ilgili bilgileri bütün kanallara aktardığını ama herşeyin hasır aldı edildiğini ileri sürdü.

BAYÜLGEN: ÜÇ MİLYAR LİRALIK REKLAM PASTASI VAR

Televizyoncu Okan Bayülgen, Türkiye'de 3 milyar dolar civarında bir reklam pastası olduğunu belirterek skandalın neden bu kadar geç patladığını şöyle açıkladı: "Bu üç milyar dolarlık pasta bir yıl süresince kanallar tarafından paylaşılıyor. Büyük pay alan kanal büyük işler yapıp payını büyütüyor. Bu büyük pay da diziler sayesinde alıyor. Küçük kanallar ise küçük paylarla yetiniyor. Küçük kanallar hep küçük olmaya mahkum. Büyük kanallar en pahalı yatırımı sunarken ratingde şike yapmaya neden gerek duyuyor?"

HASIRALTI EDİLDİ

Programa katılan Can Tanrıyar ise konuyla ilgil şu çarpıcı bilgileri verdi: "Gizlilik olduğu için şimdi çok frenli konuşuyorum ama, 3 yıl öncesinde rakamları yakaladım ve bütün kanallara gittim. Hepsinin dürüst olduğunu düşünüyorum. ATV çok ilgilendi. Serhat Albayrak, haber müdürüyle birlikte dinledi, ilgilendi ve TRT'nin de bu konuda şüpheleri olduğunu söyledi. Ben de Ankara'ya gidip TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile görüştüm. Kıyamet koptu TRT'de.

Bir başka kanal, Fox TV en az 100 tane inanılmaz hatayı geniş bir kadroyla yakaladı. Ben artık İnsanlar da yanlış anlayacak Can Tanrıyar'ın da işi gücü yok diye düşünecek dedim ve geri çekildim. Ama bir kıyamet kopacak diye beklerken hiç bir şey olmadı. Hasıraltı edildi."

"BÜYÜK KANALLAR REKLAM VERENLERDEN KORKTU"

"Tanıdıklarıma ne oluyor diye sorduğumda şöyle bir şantajla karşılaştıklarını gördüm: Bu ratinglerin hatalı olduğunu kabul ediyoruz. Reklam verenle durumumuz ne olacak? Reklam veren geçen sene verdiğimiz paraları sizden geri istiyoruz derlerse ne yapacağız? Reklamveren şüpheye düşüp reklamlarını bir süre geriye çekecekler, o zaman yanlış doğru bu işi bozmayalım dediler, gizli toplantılar yapıp geri çekildiler..."

Bu haber 2,554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,517 µs