En Sıcak Konular

Önce yürüyüş sonra grev

15 Aralık 2011 14:37 tsi
İstanbul’da bulunan sağlık meslek örgütleri 18 Aralıkta yapacakları yürüşüyüş ve 21 Aralıkta yapacakları grev öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, Dev Sağlık-İş Yönetim Kurulu Üyesi Funda Keleş, İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Serdar Çintan ve SES Anadolu Şube Başkanı Sevgi İnce katıldı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, sağlık çalışanlarının hakları ve halkın sağlık hakkı için 18 Aralıkta Tünel’den Taksim’e yürüyeceklerini ve 21 Aralıkta ise greve çıkacaklarını söyledi. Çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile (KHK) sadece Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısını değiştirilmediğini ifade eden Gören, halkın sağlık hakkından, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına ve özlük haklarına kadar birçok şeyin değiştirildiğini kaydetti. KHK ile serbest sağlık bölgeleri kurulacağını, ilaçta reklamın serbest bırakılacağı, özel hastane lisanslarının açık artırmaya çıkartılabilineceğini belirterek, sağlığın piyasaya açılma sürecinin tamamlanacağını ifade etti.

Genel Sağlık Sigortası Yasasının ertelenen maddelerinin 1 Ocak 2012’de yürürlüğe gireceğini hatırlatan Gören, gelirleri asgari ücretin üçte biri olan herkesin sağlık primi ödemek zorunda kalacağına dikkat çekti. Aile hekimliği muayeneleri ve acil servislerde de katılım payı alınacağını, reçetesinde 3 kalemden daha fazla ilaç olan kişilerin daha çok para ödeyeceklerini vurgulayan Gören, yoksulların sağlık hakkından mahrum kalacağını belirtti.

BAŞARI ORTAK MÜCADELE İLE MÜMKÜN

İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Serdar Çintan, KHK ve sağlıkta dönüşüm programıyla tam bir rant dönemi başladığını kaydetti.  KHK ile merkezi otoritenin güçlendirildiğini söyleyen Çintan, birçok kurumun oluşumunun bakanın inisiyatifine bırakıldığını vurguladı. Çintan “Etik dışı davranışları inceleme gibi meslek örgütlerinin inisiyatifinde bulunan bazı uygulamaların yine Sağlık Bakanlığının meslek örgütleri yerine oturtmaya çalıştığını bir durum oluşuyor” diye konuştu.

SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, KESK’in de sağlık meslek örgütleri ile birlikte grev kararı almasının, emekçilerin ortak mücadelesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. KESK’in taleplerinin sağlık emekçileri ile aynı olduğunu söyleyen Adıgüzel, ortak mücadele edildiği takdire başarıya ulaşabileceklerini söyledi.

“Bu nedenle iş yerlerinde sendika farkı gözetmeden çalışmalar yürütüyoruz” diyen Adıgüzel, birleşik bir mücadele hattı kurmaya çalıştıklarını aktardı. Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde “10 liranın hesabını mı yapıyorsunuz” denildiğini hatırlatan Adıgüzel, bu rakamın yoksul emekçiler için çok önemli olduğunu ve bunun gerçekte 40 liraya ulaştığını vurguladı. Adıgüzel, “Sağlık en temel haktır ve ücretsiz, ulaşılabilir ve ana dilinde sağlık hakkı mümkündür. Bunun için sağlığa daha çok bütçe ayrılması gerekir” dedi. Adıgüzel, bu talepler için 18 Aralıkta Tünel’den Taksim’e yürüyüş yapacaklarını ve bu yürüyüşe sağlık hakkında faydalanan herkesi beklediklerini sözlerine ekledi.

Dev Sağlık-İş Yönetim Kurulu Üyesi Funda Keleş, KHK ile sağlık alanında çalışan bir sağlık işçisini köle durumuna getirildiğini söyledi. Sağlık alanında kar anlayışının hakim olacağını anlatan Keleş, bundan sonra çok büyük işçi alımı ihalelerinin gerçekleşeceğini vurguladı. Keleş, sağlık meslek örgütleri ile birlikte 21 Aralıkta grevde olacaklarını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

KESK YÖNETİCİLERİ MERSİN'DE

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Metin Vuranok, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin ve BES Genel Sekreteri İlknur Bilgen aralarında olduğu KESK heyeti Mersin Eğitim Sen salonunda 21 Aralık grevi ile ilgili basın açıklaması yaptı. KESK heyeti yaptığı açıklamada “Bu ülkede bir çok iktidar, hükümet değişti ancak hiçbir zaman bizlerin refah ve mutluluğunu ülkenin esenliğini temel alan bir yönetime tanık olamadık. AKP çoğulculuk adı altında tekseslilik, ileri demokrasi adı altında yeni bir diktatörlük biçimlendirmektedir” dediler. KESK yöneticileri 21 Aralıkta halkı greve destek vermeye çağırdı. (Mersin/EVRENSEL)

İZMİR’DE TÜM SAĞLIKÇILAR BİRLEŞTİ

İzmir’de sağlık alanında örgütlü çok sayıda sendika, dernek ve meslek odası bir araya gelerek, İzmir Sağlık Çalışanları Örgütleri Platformunu kurdu.  İzmir Tabip Odasında yapılan basın toplantısında konuşan, Oda Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, insanca yaşanacak ücret güvencesi, can güvencesi ve eşit ücretsiz, nitelikli sağlık sistemi için 21 Aralıkta hizmet üretmeyeceklerini, sonrasında da süresiz iş bırakmaların gündeme geleceğini belirtti.  Platformda yer alan sendika, dernek ve meslek örgütleri: İzmir Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Türk Hemşireler Derneği, Eczacı Odası, Veteriner Hekimler Odası, SES, Sağlık-İş, Türk Sağlık-Sen. (İzmir/EVRENSEL) 

Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs