En Sıcak Konular

Çin'in ekonomik büyümesi yavaşlıyor

15 Aralık 2011 13:13 tsi
Küresel olarak ikinci büyük ekonomik krizin, ayrıca, Avrupa Birliği sürecinde genel dengeleri de etkileyebilecek gelişmelerin tartışıldığı şu günlerde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, istikrarlı büyüme için hedefi iç tüketimin arttırılması olarak a

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Kalkınma Araştırma Merkezi Makroekonomik Araştırmalar Bölümü Direktörü Yu Bin, önceliklerinin iç tüketimi arttırmak olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı binasında yerli ve yabancı bansın mensuplarına Çin'in ekonomik durumu hakkında bilgi veren Yu, ülkesinin ekonomik büyümesinin gelecek yıl yüzde 8,8 olarak tahmin edildiğini ifade etti.

Bazılarının Çin'in ekonomik büyümedeki yavaşlamayı küresel krizin negatif etkileri, hükümetin enflasyonu düşürmek için aldığı mali önlemler ile para politikasına bağladığını belirten Yu, "Ekonomimizdeki büyümede yavaşlamanın olduğu gerçek ancak bu düşüş çok hızlı olmayacak. Yapısal düzenlemelere gidiyoruz." diyerek iç tüketimi arttıracaklarını kaydetti.

Emlak ve oto satışlarındaki düşüşle birlikte iç tüketim gelirlerinin ne olacağı yönündeki soruyu cevaplayan Yu, "Emlak ve araba satışlarındaki düzenlemelerden dolayı bu söz konusu satışlar yavaşladı." dedi. Çiftçilerin gelirlerinin yükseldiğini, bunun da iç tüketimin artmasına yardımcı olacağını dile getiren Yu, bu yıl 10 milyon adet uygun fiyatlı ev inşa ettiklerini ve gelecek yıl bu sayının daha fazla olacağını anlattı. Yu, bu evlere yapılacak dekorasyon ve ev malzemeleri alımının da iç tüketimi arttıracağını savundu. Oto satışlarının bu yıl ortalama yüzde 20 düştüğünü, ancak gelecek yıl alacakları önlemlerle satışların istikrarlı hal alacağını ve bunun da yine tüketime olumlu yansıyacağını açıklayan Yu, orta ve batı bölgelerin kalkınması ile halkın gelirlerinin artması gibi nedenleri, iç tüketimin artmasına yardımcı olacak unsurlar olarak sıraladı.

ÇİN 20 YILDIR HIZLI BÜYÜYOR

Çin'in 20 yıldır hızlı büyüdüğünü hatırlatan Yu Bin, "Ortalama yüzde 10 büyüdük. Çin ekonomisi her yönüyle değişiyor.'' yorumunu yaptı. Uluslararası belirsizliklerin olduğunu ancak gelecek yıl ne olursa olsun ihracattaki büyüme hızının bu yıldan yüzde 20 daha az olmayacağını iddia eden Yu, "İhracat artış hızı gelecek yıl ortalama yüzde 10 düşebilir. Bu rakam bazı aylarda yüksek olabilir ancak ortalama yüzde 10 olur." diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı'nın, "Global ekonomik belirsizliklerin olduğu bir ortamda gelecek yıl Çin'in üst düzey liderlerinin değişmesinin, ülkenin ekonomisine ne gibi etkisi olacaktır?'' sorusuna verdiği cevapta Yu, 12'inci 5 yıllık kalkınma planında alınan kararların uygulanacağını ve liderlerin değişiminin ekonominin gelişimini ciddi etkilemeyeceğini savundu.

Çin'in istikrarlı büyümesi için iç tüketimin en önemli unsur olduğunu ve bu yönde merkezi hükümetin karar aldığını hatırlatan Yu, söz konusu planda kararlaştırıldığı gibi gelecek yıl büyümenin yüzde 7-8, enflasyon ise yüzde 5 civarında hedeflendiğini dile getirdi. Yu, şu an teşvik paketini düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

EKONOMİK ENDİŞELER

Yıl içerisinde, sosyal dengeler dikkate alınarak, yönetim tarafından en önemli sorun olarak nitelendirilen fiyat artışlarında alınan etkin önlemler sonucunda başarılı sonuçlar elde edilmeye başlandı. Temmuz ayında yüzde 6,5 ile son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ve enflasyonun en önemli göstergesi olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), Kasım ayında yüzde 4,2'ye geriledi. Bu azalışın Aralık ayında da devam etmesi ve yılsonunda enflasyonun yüzde 5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise büyük bir gerileme göstererek, yüzde 2,7 olarak kaydedildi. Bu azalıştaki en önemli etken olarak, geçen yılki yüksek baz oranı ile ham madde fiyatlarındaki uluslar arası gelişmeler ve iç talepteki gerileme gösteriliyor.

Kasım ayı sonu itibariyle 3.31 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaşan dış ticaret hacmindeki önemli gelişmelere rağmen, ekonominin diğer alanlarından gelen haberler, Çin ekonomisi açısından önümüzdeki dönemde dikkate alınması gereken sinyaller vermekte. Kasım ayında yüzde 12,4'e gerileyen sanayi çıktısı artış oranı, yüzde 24,5'e gerileyen sabit kıymetler yatırımları artış oranı ve kritik seviye olan yüzde 50'nin altına inen PMI (Purchasing Managers' Index – Satın Alma Endeksi) oranı, gelecek aylarda Çin ekonomisindeki büyümenin gerileyeceğine işaret ediyor ve Çinli yetkililer de bunun endişesini taşıyor.

2011 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 9.43 olarak büyüyen Çin ekonomisinin yıl sonunda yine yüzde 9'u aşan bir büyüme oranına ulaşması beklenmekle birlikte, son gelişmeler, 2012 beklentilerini aşağıya çekiyor. Bu durumu yakından takip eden Çin yönetimi, küresel pazarlardaki gelişmeleri de dikkate alarak, iç talebe dayalı büyüme sürecini daha da hızlandırmaya karar verdi. Bu amaca yönelik olarak, Çin Merkez Bankası önemli bir adım atarak, 5 Aralık 2011 tarihinden itibaren munzam karşılık oranlarında 50 baz puan indirim yaptı. Bu, son 3 yıllık dönemde yapılan ilk indirim olarak dikkat çekti. Pekin yönetiminin önümüzdeki aylarda munzam karşılık oranlarında bir indirime daha gitmesi kuvvetli muhtemel olarak görülüyor. Böylelikle hükümetin iç talebin canlandırılması yönünde yeni adımlar atmaya devam etmesi bekleniyor.

cihan

Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs