En Sıcak Konular

PKK'nın 'jammer' oyunu

15 Aralık 2011 11:18 tsi
Terör örgütü kent merkezleri ve kırsalda gerçekleştireceği kanlı eylemlerde kullanmak üzere Bulgaristan’dan sinyal kesici (jammer) temin etmek için harekete geçtiği tespit edildi.

Ufuk Şanlı *

İstihbarat birimleri terör örgütü PKK’nın yeni bir planını daha deşifre etti. Edinilen bilgilere göre bölücü terör örgüt kent merkezleri ve kırsalda gerçekleştireceği kanlı eylemlerde kullanmak üzere Bulgaristan’dan sinyal kesici (jammer) temin etmek için harekete geçti. Bu amaçla örgütün üst düzey Avrupa sorumluları geçtiğimiz ay Bulgaristan’a giderek bazı görüşmelerde bulundu.

Terör örgütü PKK’yı yakın izlemeye alan istihbarat birimleri örgütün son dönemde sinyal kesici (jammer) olarak bilinen elektronik cihazlardan edinmeye çalıştığını tespit etti. Bu kapsamda örgütün Avrupa’daki bazı üst düzey yöneticilerinin Bulgaristan’da faaliyet gösteren Samel 90 şirketinin ürünleri almak için temaslarda bulundukları ortaya çıktı.

Bulgar ordusu için gelişmiş elektronik ekipmanlar imal eden Samel 90 firmasının ürettiği jammerler kolay taşınabiliyor ve roketatar ile fırlatılabiliyor. Jammerler 10 kilometrekarelik bir alanda bir saat boyunca tüm telsiz, telefon ve diğer elektronik haberleşmeyi kesebiliyor. Gelişmeleri değerlendiren bir askeri haberleşme uzmanı, “Örgüt bu sayede ilçe ve büyük karakollara yönelik saldırılarda takviye birlikler ile hava desteğinin olay yerine intikal etmesini geciktirmek mümkünse de engellemek istiyor. Bunu başarırlarsa saldırılarda daha fazla insanı öldürebileceklerine inanıyorlar” yorumunu yaptı.

Jammer’e karşı jammer

Terör örgütü jammer arayışına girmesinin en önemli nedenlerinden birisi de güvenlik kuvvetlerinin ‘mayın’ ve ‘bubi tuzaklarına’ karşı verdiği mücadelede sağladığı başarı. Bölgede görev yapan bir emniyet yetkilisi, “Yol kenarına ve geçiş güzergâhı üzerine yerleştirilen uzaktan kumandalı mayın ve patlayıcıları jammerlar sayesinde etkisiz kılabiliyoruz. Örgüt bu nedenle bizim jammerlerı etkisiz kılacak elektronik ürünler edinmek istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

PKK silah deposunu yenilemek istiyor

Emniyet İstihbarat Dairesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yapılan araştırmalara göre PKK terör örgütünün yıllık geliri yaklaşık 150 milyon dolar. Örgütün başlıca gelir kalemlerini ise uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, kaçakçılardan (uyuşturucu, sigara, mazot) alınan söz de gümrük vergileri, Avrupa ve Türkiye’de yaşayan Kürt işadamlarından alınan haraçlar, bağışlar ve legal işletmelerden elde edilen kazançlardan oluşuyor. Elde edilen bu gelirlerin bir bölümü örgüt militanlarının lojistik ihtiyaçları için kullanılırken, bir bölümü de propaganda faaliyetleri için harcanıyor. İstihbarat birimleri örgütün son bir senedir silahlanma konusunda yeni arayışlara girdiğini de tespit etti. Silah deposunu yenilemek isteyen PKK’lıların başta Doğu Avrupa olmak üzere birçok ülkede temaslarda bulundukları ancak ‘parasal sıkıntılar’ nedeniyle istedikleri sonucu alamadıkları belirlendi.

İstihbarat online- Vatan*



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,422 µs