En Sıcak Konular

Kazadaki esrar perdesi biraz daha aralanıyor

15 Aralık 2011 10:17 tsi
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter kazasının üzerindeki esrar perdesi her geçen gün biraz daha aralanıyor.

Arama kurtarma çalışmaları sırasında kırıma uğrayan askerî helikopterin, enkaza kazadan iki saat sonra ulaştığı ancak bunun 44 saat gizlendiği iddiaları sıcaklığını korurken, çarpıcı bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlanan 'Gizli' ibareli sunum dosyasında yer alan radar görüntülerine göre, arama kurtarma faaliyeti için Malatya'dan kalkan iki Sikorsky tipi askerî helikopter, 7 saat sonra kazanın 330 metre üzerinden uçmuş.

Kaza 25 Mart 2009'da saat 15.00 civarında meydana gelmişti. Radar izlerini gösteren belgelere göre söz konusu iki helikopter saat 21.47 ve 21.58 saatleri arasında enkazın üzerindeydi. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun raporunda olay günü görüş mesafesinin 300-500 metre olarak tespit edildiğine dikkat çeken uzmanlar, gece görüş sistemine sahip Sikorsky'lerin enkazı o mesafeden fark etmemesinin mümkün olmadığını ileri sürüyor.

Radar kayıtlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait iki skorsky, 25 Mart 2009'da saat 21.11'de Malatya Erhaç'tan havalandı. Sikorsky'lerden biri 21.47-21.58 arasındaki bir zaman diliminde Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter enkazının tam üzerindeydi. Diğer Sikorsky ise saat 21.58'de enkaz bölgesinden geçti. Her iki helikopter de kalkıştan önce uçuş irtifasını bin 100 feet olarak belirledi. Bu irtifa 330 metre yüksekliğe karşılık geliyor. Sikorsky'ler, kalkış yaptıkları Tulga'daki helikopter meydanına saat 22.55'te döndü.

EMEKLİ HAVA BİNBAŞI: O MESAFEDEN ENKAZI GÖRMEMELERİ İHTİMAL DIŞI

Radar belgelerini yorumlayan emekli Hava Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, o mesafeden enkazın askerî helikopterler tarafından görülmemesinin ihtimal dışı olduğunu belirtiyor. Hacımustafaoğulları, şu görüşü dile getiriyor: "21.55-22.15 saatleri arasında Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalkıp arama kurtarma görevi yapan iki Sikorsky helikopterine ait bölge radarlarının yaptığı iz bilgileri değerlendirildiğinde; her iki helikopterin kaza mahallinin tam üzerinde de uçuş yaptıkları açıkça görülmektedir. Kayıtlarda bin 100 feet irtifada uçtuğu belirtilen helikopter mürettebatının, bu irtifada bile kaza emarelerini gece görüş sistemiyle görebileceği açıktır. Ayrıca son sistem teknolojiyle donanımlı helikopterlerin diğer kolaylıklarıyla gerekli tespiti yapabilir. Şüphe görülen durumlarda daha alçak seviyeye inerek aramayı daha yakından yapma gereği imkânını da dikkate aldığımızda, helikopter enkazının iki helikopter tarafından görülmemesi ihtimal dışıdır. Bölgedeki hava durumu ve görüş mesafesi de yapılan arama faaliyetinde dikkate alınması gereken önemli bir etkendir."

Sikorsky helikopter kullanan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen pilotlar da 330 metre yükseklikten enkazı görmemelerini şaşırtıcı buluyor. Söz konusu pilotlar, Sikorsky'lerin gece görüşlerinin mükemmel olduğunun, fotoğraf çekme özelliklerine sahip helikopterlerin en azından enkaz bölgesinin fotoğraflarını çekmiş olabileceklerinin altını çiziyor.

ALBAY SEZAİ AKGÜN, UÇUŞLARI DOĞRULUYOR

Söz konusu Sikorsky helikopterlerin bölgeye gittiğini, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı olan Albay Sezai Akgün, doğruluyor. Akgün, 17 Haziran 2011 tarihinde Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na şu ifadeyi verdi: "Helikopterlerin önce Tüllüce Tepe'yi aramalarını emrettim. Birkaç dakika sonra herhangi bir şey olmadığı söylendi. Daha sonra yaya birlikler ve korucular ile Tüllüce bölgesini arattım. Helikopterler havadan uçuş yaparak, belirli bölgelere bakarak, sis olmayan yerlerden uçarak saat 21.30-22.00 sularında yakıtlarının ikmali için Malatya iline geri döndüler."


cihan

Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,557 µs