En Sıcak Konular

Sicili bozuk müteahhit fena yanacak

15 Aralık 2011 09:26 tsi
Sıkı denetime alınan müteahhitlik sektörüne yönelik cezalar netleşti.

Can ve mal güvenliğini tehdit eden müteahhide 6 bin lira ceza kesilerek 10 yıl meslekten uzaklaştırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "defolu müteahhide iş yok" dediği çalışmanın ayrıntıları netleşti. Bakanlığın depreme daha dayanıklı sağlam binaların yapılması amacıyla 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlayacak yeni yapı müteahhitliği sisteminde bu tür müteahhide yaşam alanı kalmıyor.

Yetki iptal cezası

Yapım işinin ruhsat, etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilmesi ve verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi halinde beş yıl; ruhsat, etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilen imalatın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde on yıl; Bakanlıkça olumsuz kayıt değerlendirmesi yapılan hallerde bir yıl, süre ile yetki belgesi numaraları iptal edilecek.

Para cezası da var

Yapıyı mevzuata aykırı olarak inşa eden müteahhitlere verilecek para cezaları yeniden belirlendi. Buna göre, mükellefiyetleri yerine getirmeyen müteahhit ve şantiye şefine, ilgisine göre ayrı ayrı olmak üzere 2 bin lira; bu fiillerin çevre ve sağlık şartlarına aykırı olması halinde 4 bin lira, can ve mal emniyetini tehdit etmesi halinde 6 bin lira idari para cezası verilecek.

Borç takana da iptal

Müteahhidin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarını ödememesi ve diğer sorumluluklarını yerine getirmemesi hallerinde yetki belgesi bir yıldan az olmamak üzere iptal edilecek. Borçlar ödeninceye kadar yeni yetki belgesi verilmeyecek. Yetkisi iptal edilen müteahhit yeni belge alıncaya kadar yeni iş üstlenemeyecek, ancak mevcut işlerini tamamlayabilecek. Yetki belgeli yapı müteahhidi olmaksızın başlanılan yapının ruhsatı iptal edilerek yapı mühürlenecek.

120 bin müteahhide numara

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uygulamada aksaklığı önlemek ve yığılmalara engel olmak amacıyla kayıtlarına ulaşılabilen yaklaşık 120 bin müteahhide “Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarasıî oluşturdu. Müteahhitler Bakanlığın internet adresinden numaraları olup olmadığını kontrol edip, yine internet üzerinden kayıt olabilecekler. Vatandaş da internet üzerinden müteahhitleri kolaylıkla sorgulayabilecek.

bugün

 

Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs