En Sıcak Konular

İngiltere'de Cameron'ın vetosu koalisyonda çatlak oluşturdu

12 Aralık 2011 14:57 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün mecliste yapacağı konuşmada Avrupa Birliği'nin yeniden yapılandırılmasına yönelik anlaşmayı neden veto ettiğini açıklayarak milletvekillerinin sorularını cevaplayacak.

Cameron geçtiğimiz günlerde Brüksel'de yapılan zirvede AB'nin temel anlaşma metnindeki radikal değişikliğe karşı çıkarak, "Avrupa ekonomik serbest piyasasında ülkemin çıkarlarına zarar verecek Lizbon Anlaşması içinde farklı bir anlaşma oluşturulmasına izin vermem." diyerek tasarıyı veto etmiş ve ülkede büyük bir tartışma başlamıştı.

Cameron'ın AB'ye rest çekmesi ülkeyi adeta ikiye böldü. Anamuhalefet İşçi partisi lideri Ed Miliband'ın yanı sıra, Cameron ile uyumlu bir 'ortak' izlenimi veren Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti Başkanı Nick Clegg de, Başbakan David Cameron'un Avrupa Birliği'ndeki (AB) değişiklikleri veto etmesi karşısında "şiddetli bir hayal kırıklığı" yaşadığını söyledi. İktidarın küçük ortağı Liberal Demokrat partisi lideri Nick Clegg'in bu sözleri, "koalisyon hükümeti yıkılıyor mu?" endişelerini ortaya çıkardı.

Dün BBC 1'de katıldığı bir programda Clegg, hükümet olarak her zaman daha fazla çalışarak AB ve ABD tarafından 'önemsiz bir ülke' olarak görülme yaklaşımından kurtulmaları gerektiğini vurgulayarak, "Ekonomik belirsizliğin olduğu böyle bir zamanda koalisyon hükümeti de dağılırsa, bu İngiltere'ye büyük zarar verir." sözlerine yer verdi.

Başbakan Yardımcısı, İngiltere'nin 27 üyeli AB'den kendini soyutladığını belirterek, "Eğer AB ile ilişkilerimizi daha da kötüleştirirsek, bu durum İngiltere'yi dünyada 'önemsiz bir cüce' konumuna getirir." diye konuştu.

Brüksel'deki zirvesi sonrası sabaha karşı Cameron'u arayarak 'veto etmesinin yanlış bir karar olduğu' yönünde kendisini uyardığını kaydeden Clegg, "Başbakan'a kendisinden bu vetoyu savunmasını veya hoş karşılanmasını beklememesini söyledim." ifadelerine yer verdi.

Fransa ve Almanya'yı "uzlaşmazlık" tavrı takınarak ülkesini AB'den izole etmekle suçlayan Başbakan Yardımcısı, diğer yandan ise Cameron'ın liderliğini yaptığı Muhafazakar partililerin Başbakan'a baskı yaparak AB zirvesinde ondan "Bulldog ruhu" sergilemesini istemesini ağır bir dille eleştirdi.

AB üyeliğinin önde gelen savunucuları arasında bulunan Liberal Demokrat Parti Başkanı Nick Clegg, ilk başlarda Cameron'ın AB anlaşmasını veto etmesini 'desteklediğini' ifade etmişti. Clegg, parti tabanından gelen baskının da sonucu, daha sonra söylem değişikliğine giderek vetonun 'tarihi bir hata' olduğunu ve ülkesini dünyada güçsüz bırakacağını iddia ederek Cameron'ı sert bir dille eleştirmeye başladı.

Hazineden sorumlu Muhafazakar partili bakan Danny Alexander ise bugün yaptığı açıklamada Cameron'ın AB anlaşmasını veto etmesinin koalisyon hükümetine bir zarar vermeyeceğini savundu. BBC Radyo 4'e konuşan Alexander, Nick Clegg'in Başabakan'ın politikasını eleştirmesinin en doğal hakkı olduğunu ifade ederek, büyük ekonomik problemlerin olduğu böyle bir zamanda erken seçim ihtimalinin masada olmadığını belirtti.

Öte yandan, İngiliz halkının büyük bir çoğunluğunun İngiltere'nin AB anlaşmasındaki değişiklikleri veto etmesini 'doğru' bulduğu ortaya çıktı.

The Mail on Sunday gazetesinin yaptırdığı bir ankete göre, İngiliz halkının yüzde 62'si İngiltere'nin AB anlaşmasındaki değişiklikleri veto etmesini 'olumlu' bulurken, yüzde 19'u vetoyu 'yanlış' olarak değerlendiriyor. Yüzde 19'luk diğer bir kesim ise bu konuda 'kararsız' durumda.

Halkın büyük çoğunluğunun Cameron'ın veto kararından memnun olmasının, Başbakan'ı erken seçime gidip tek başına hükümet kurma noktasında cesaretlendirebileceği yorumları yapılıyor.

David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin öncülüğünü yaptığı ve AB'yi 'Euro kullanan 17 ülkenin öncülüğünde farklı bir yapıya büründürmeyi hedefleyen' tasarısını veto ederek ülke tarihinde önemli bir karara imza atmıştı.

(CİHAN)

Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,699 µs