En Sıcak Konular

Romanya'dan AB'ye: Türkiye'ye pozitif mesaj verin

12 Aralık 2011 10:25 tsi
Türkiye ziyareti öncesi Zaman'a konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Ankara'nın AB üyeliğine güçlü destek verdi. 'Türkiye'nin AB'ye olduğu kadar AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var.' diyen Basescu, Kıbrıs sorunu sebebiyle tıkanan müzakere s

Türkiye'ye bugün resmî bir ziyaret gerçekleştirecek olan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Avrupa Birliği'ne (AB) sitemde bulunarak, son bir buçuk yıldır tıkanan müzakere sürecini aşmak için AB'nin Türkiye'ye olumlu mesajlar vermesi gerektiğini söyledi. Ziyaret öncesi Zaman'a özel mülakat veren Romanya lideri, Türkiye'nin bölgede anahtar rolü oynadığını ve AB'nin geniş coğrafyasında özellikle de gelişmelerin yaşandığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde önemli katkıları olduğunu söyledi. "Türkiye'nin AB'ye olduğu kadar AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var." mesajını veren Romanya Cumhurbaşkanı, AB'de Türkiye lehinde lobi yapmaya devam edeceklerini ve Türkiye'nin üyeliğini güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin tarihi ve değerleri ile Avrupalı olduğuna bir kez daha vurgu yapan Basescu, Türkiye'nin dinamik ekonomisinin AB ile hem ticaret hem de yatırım anlamında güçlü bağlantıları olduğunu söyledi. Ülkesindeki Türk yatırımcılarını da öven Romanya Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında daha fazla ticaret için hâlâ potansiyel olduğunun altını çizdi. "Bunun için Türk yatırımcıları Romanya pazarındaki fırsatları araştırmaya teşvik ediyoruz." diyen Basescu, benzer çağrıyı Türk pazarına yatırım yapacak Rumen işadamları için de yaptıklarını belirtti.

Rumen lider, bu konuda, Türk işadamlarına beş yıl uzun süreli vize verilmesi ve işlemlerde kolaylık sağlanmasına yol açacak bir rejim üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi. Misafir cumhurbaşkanı, salı günü İstanbul'da yapılacak Türkiye-Romanya İş Konseyi toplantısına da katılarak Türk işadamları ile bir araya gelecek.

Hazar Denizi'ndeki doğalgaz kaynaklarının, Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak Nabucco doğalgaz boru hattı projesini desteklediklerini yineleyen Basescu, bu bağlamda Azerbaycan-Türkiye arasında son dönemde varılan anlaşmanın önemli olduğunu kaydetti. "Kayseri'de haziran ayında Nabucco ortakları arasında varılan anlaşma, yatırımcılar için önemli ve olumlu bir mesaj oldu." diyen Romanya Cumhurbaşkanı, Karadeniz'de LNG istasyonu kurulması ve bu bağlamda AGRI olarak bilinen Azerbaycan-Gürcistan-Romanya Interconnection Projesi'ni enerjide çeşitlendirmek için desteklediklerine vurgu yaptı.

Her iki ülkenin Karadeniz'de önemli ortaklıklar yapabileceklerine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı, rüzgâr, solar ve dalgadan enerji üretilmesi konusunda ortak çalışmalar olabileceğine işaret etti. Deniz ulaşımının Romanya açısından önemli olduğunu söyleyen Basescu, Montrö Anlaşması'nın değiştirilmesine ise karşı çıktıklarını belirtti. Türkiye boğazlardan geçen büyük petrol tankerlerinin çevre ve kıyıda bulunan kentler için büyük tehlike arz ettiğini belirterek, Montrö'nün tekrar ele alınması gerektiğini savunuyor.

Romanya'da terör örgütü PKK'nın faaliyetleri ile ilgili iddialara ise Cumhurbaşkanı Basescu her iki ülkenin bu konuda son derece yakın işbirliği içinde olduğunu ve ülkesinin en sert anti-terör yasalarına sahip olduğunu kaydetti. "İster Türkiye'de isterse başka yerde olsun terör olaylarını şiddetle kınıyoruz." diyen Basescu, PKK terörü konusunda var olan yakın işbirliğini daha da geliştirmek ve işbirliği mekanizmalarının daha da iyileştirilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi. Romen lider, bu konuda Romen makamlarının yaptığı çalışmaların Türk kamuoyunda daha iyi anlaşılması için iletişim kanallarının belki yeterince işletilemediğini de sözlerine ekledi.

Son olarak, NATO savunma sistemi projesi kapsamında ülkesinin bazı füze bataryalarının konuşlandırılmasına müsaade etmesinin tamamen 'savunma' amaçlı olduğuna dikkat çeken Basescu, Türkiye'nin bu konuda sistemin bir parçası olmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ülkesinin güvenliğini kimseye ihale edemeyeceklerinin altını çizen Rumen lider, 8 Aralık tarihinde Brüksel'de dışişleri bakanları seviyesinde yapılan NATO-Rusya Konsey toplantısında da füze savunma sisteminin, savunma amaçlı olduğunun altının bir kez daha çizildiğini söyledi.

Zaman 

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,493 µs