En Sıcak Konular

Şaibeli seçimde Sarkozy parmağı

12 Aralık 2011 08:35 tsi
Şaibeli seçimde Sarkozy parmağı Kongo seçimlerininde Devlet Başkanı Kabila’nın zaferinin “şaibeli” olduğu açıklandı.

Kinşasa’dan Londra’ya sıçrayan protestolarda AB bayrakları yakıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin “hileli” seçimde rol oynadığı öne sürülüyor.

AFRİKA’nın yüzölçümü en büyük ikinci ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 2006’daki ilk çok partili seçimle resmen sona eren iç savaştan beri en kanlı günlerini yaşıyor. Ülkede ikinci kez düzenlenen çok partili seçimleri, 2001’de öldürülen babasının yerine geçen Devlet Başkanı Joseph Kabila’nın yüzde 48 oyla kazandığı açıklanmıştı. Yüzde 32’de kalan muhalif lider Ettiene Tshisekedi (78) yanlıları ise hile iddialarıyla üç gündür başkent Kinşasa’yı birbirine katıyor. 4 kişinin öldüğü protestolar önceki gün İngiltere’nin başkenti Londra’ya sıçradı. 500 kadar Kongolu, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ofisi yakınlarında AB bayrakları yaktı, 143 kişi gözaltına alındı.

Uluslararası gözlemciler de hile iddialarını destekledi. Carter Centre, “Pek çok yerde sandığa gitmeyen seçmen sayısı yüzde 90, 99 olarak açıklanıyor. Kalan oyların tümünün Kabila’ya gittiği anlaşılıyor. Bu yeterince şaibeli bir durum” diyen bir rapor yayınladı.

Muhalifler perde arkasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bulunduğunu öne sürüyor. 1960’a kadar Belçika’nın sömürgesi olan Kongo’nun zengin elmas, bakır, çinko ve koltan rezervleri var.

Sarkozy, daha önce de “Afrika’nın en kirli lideri” olarak tanımlanan Gabon Devlet Başkanı Ömer Bongo’nun ölümünün ardından seçimlere müdahale edip oğlu Ali Bongo’yu bu koltuğa getirmekle suçlanmıştı. Sarkozy’nin Bongo ailesinden valizler içinde nakit para aldığı ve bunun karşılığında Bongo ailesini desteklediği de öne sürülmüştü.

Dünyadan diyalog çağrısı
BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon şiddetin son bulması ve diyalog çağrısında bulunarak, iki tarafı da “yasal yöntemleri” kullanmaları konusunda uyardı. Yüksek mahkeme sonuçlara ilişkin kararını 17 Aralık’ta açıklayacak. 

Arzu Çakır Morın  / Hürriyet



Bu haber 2,577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs