En Sıcak Konular

Gül: İsrail'in artık anlaması lazım

11 Aralık 2011 09:03 tsi
Gül: İsrail'in artık anlaması lazım
Cumhurbaşkanı Gül, o fotoğraf karesine neden girmediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Viyana'da İsrail Savunma Bakanı ile aynı ortamlarda bulunmaması konusunda, "Diplomatik ilişkilerimizin ikinci katip seviyesinde olduğu bir ülkeden söz ediyoruz. Savunma bakanıyla ben niye aynı kareye gireyim? İsrail'in anlaması lazım. Ama ben hâlâ İsrail'in anlamadığı kanaatindeyim" dedi.

Viyana'dan dönerken uçakta gazetecilere konuşan Gül, Arap dünyasında olup biteni esas oturup tahlil etmesi gereken birinci ülkenin İsrail olduğunu vurguladı. İsrail'in şimdiye kadar Arap ülkelerinin diktatörleriyle idare ettiğine işaret eden Gül, "Şimdi ilk defa bütün bu toplumlar demokrasiyle buluşuyor. Milyonlarca Arap demokrasiyle idare edilmeye başlandığı andan itibaren İsrail işte o zaman esastan etkilenecek. Demokrasi ile idare edilen hangi ülkenin vatandaşı haysiyetli olmayan, içine sinmeyen dış politikayı kaldırabilir? Kaldıramaz" diye konuştu.

İsrail'e, "Gel dürüst barış yap" çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "Dürüst barış halklarla yapılır. Arap dünyası, büyük bir pozisyon değiştirdi. Varlığını kabul ediyor. Daha ne istiyorsun?" diye seslendi. 1996-1997'de Avrupa Konseyi adına Filistin'e gittiğini belirten Gül, "Ramallah'ta bütün şehirleri dolaştık. Çıkıyorsun, gelirken yolun üzerine dozerle toprak dökülmüş. Önüne tanklar konulmuş. İnsanları geçirtmiyorlar. Başında silahlı asker duruyor. Gazze'yi de gördüm. Bu böyle gitmez. Bunu İsrail'in görmesi lazım" dedi. Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal Türkiye'ye geldiğinde 2 saat konuştuğunu anlatan Gül, "Giderken basın toplantısı yaptı. 9 kez demokrasiden bahsetti. Ve satır arasında 'İsrail'le beraber yaşamaya hazırız' dedi. Ertesi gün, ABD Büyükelçisi bana geldi. 'Ne oldu? Bu adam nasıl 9 kez demokrasi dedi?' diye bize sordu. İnanamadı" diye konuştu. Hamas'ın, İsrail ile yaşayabileceği yönünde sinyal vermesinden daha büyük şey olmayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı, "İsrail'in bunu görmesi lazım. İsrail bölgede kendisiyle iyi ilişkiler içinde olanTürkiyeile de bu hale geliyor. ABD'liler bile 'artık bıktık' diyor" değerlendirmesinde bulundu.

zaman

 

Bu haber 2,663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs