En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan: 'Kendi ayağına sıkıyor'

9 Aralık 2011 15:34 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye'nin Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya almasını 'kendi ayağına kurşun sıkmak' olarak değerlendirdi.

Çağlayan, "Suriye yönetimi almış olduğu kararlarla resmen şu anda kendi ayağına sıkıyor. Şu anda Suriye kendi kendine yaptırım uygulamaya başladı." dedi.

'2023'e Doğru Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı' Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla Gaziantep'te başladı. Çalıştay'ın açılışında bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Suriye'nin aldığı ekonomik kararları değerlendirdi.

Suriye'nin kendi kendini zor duruma düşürdüğünü anlatan Bakan Çağlayan, "Bugün Suriye yönetimi almış olduğu kararlarla resmen şu anda kendi ayağına sıkıyor. Hep bunu söyledim, söylüyorum. Keskin sirke küpüne zarar verir." dedi.

Ticarette konu olan malların alınıp satıldığını belirten Çağlayan şu bilgileri verdi; "Suriye Türkiye'den yapmış olduğu ithalatla, Gaziantep'in yapmış olduğu ihracatla ara malı ihracatı yaparak Suriyeli sanayiciler imalat yapıyor. Türkiye-Suriye ekonomisinin can damarıdır, şah damarıdır. Bunu Suriye yönetiminin bilmesi gerek. Bizim Suriye'ye ihracatımız 1,5 milyar dolar. 2011'in 9 ayını söyleyerek ifade ediyorum. Suriye'nin bize yapmış olduğu ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 55 artmıştır. Serbest ticaret anlaşmasını tam nimetlerini Suriye yiyecekken kalktılar, Serbest Ticaret Antlaşması'nı askıya aldılar. Tavşan dağa küsmüş dağın haberi yok. Şimdi burada alınan bu yanlış karar direk Suriye ekonomisine zarar verecektir. Suriye'nin maliyetlerini artıracaktır. Daha yüksek gümrükle o malların Suriye'ye gitmesi gibi kötü bir sonuca çıkaracaktır. Petrol ihracatı azalmış. Gelir kaynakları azalmış, üzerinden birçok, Avrupa Birliği'nin ve Arap Birliği'nin yaptırımı bulunan Suriye, bir taraftan maddi kaynaklarına ulaşmakta zorlanırken, para bulmakta zorlanırken, bir taraftan da bunları daha pahalıya alacaktır."

BİZDE KAPILARI KAPATABİLİRİZ AMA SURİYELİ HALKI DÜŞÜNÜYORUZ

Türk tarafının da kapıları kapatabileceğini, ancak bu noktada Suriye halkını göz ardı etmediklerini vurgulayan Bakan Çağlayan, "Bakın tekrar söylüyorum bizim elimiz boş değil, birçok şeyi biz de yapabiliriz. Ama bunları yaparken Suriye vatandaşlarını, kardeşlerimizi ve oradaki iş adamalarının bundan menfi etkilenmemesini istiyoruz. Bundan dolayı biz birazda işi ağırdan alıyoruz. Kapı kapatmaksa biz de kapı kapatmayı biliriz. Transit geçişi engellemekse biz de aynısını yaparız. Misliyle yaparız. Türkiye'nin Ortadoğu üzeriden Suriye'ye açılışı tek kapı değil ki. ve bu alternatifleri biz aylardır yıllardır çalışıyoruz. Ama biz istedik ki Suriye kendi kendine yaptırım uygulamasın, şu anda Suriye kendi kendine yaptırım uygulamaya başladı. Serbest ticaret anlaşmasını askıya aldı." dedi.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 57'sini iki yıl öncesine kadar AB ülkelerine yaptığını, bugün ise AB'ne olan ihracatımızın yüzde 47'ye düştüğüne işaret eden Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'da yüzde 10'luk pazar kaybı var gibi gözüküyor. Ama şükürler olsun Avrupa'daki ihracatından yüzde 10'luk pazarı azalan Türkiye'nin toplam dünya ihracatındaki yeri ve Türkiye ihracatı yüzde 20'den fazla arttı. Neye rağmen? Avrupa'nın şu anda yaşadığı krize rağmen. Neye rağmen? Dış ticaret fazlası vermiş olduğumuz Suriye, Libya, Mısır, Tunus gibi ülkelerde yaşanan sıkıntıya rağmen. Neye rağmen? Dünyada büyük bir ekonomik bunalımın devam ettiği bir dönemde Türkiye ihracatının yüzde 20 artması ve bugün itibariyle son 12 aylık ihracatımızın 134 milyar Dolar olması işte Türkiye'nin bu konudaki en büyük gücüdür diye düşünüyoruz. Hepimize hayırlı Uğurlu olsun 134 milyar dolarlık ihracatımız. Çünkü Türkiye 88 yıllık Cumhuriyet tarihinde yeni bir rakamla tanıştı. Bu bizim tarihimizde ilk defa oluyor. ve 134 milyar dolarlık ihracatı inşallah bu yıl sonuna kadar 135 milyar dolara çıkartacağımızı ümit ediyorum."

cha



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs