En Sıcak Konular

Gül: Türkiye ilham kaynağı oldu

9 Aralık 2011 12:29 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki halklar için ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Vatandaşlarımızın demokratik talep ve beklentilerinin karşılanması ve tüm vatandaşlarımızın yüksek hayat standartlarından eşit şekilde yararlanmasını sağlamak üzere son 10 yıldır kararlılıkla sürdürülen kapsamlı reform sürecinin, ne denli isabetli ve yararlı olduğu, bu gelişmeler karşısında bir kez daha ispatlanmıştır. Bu alanda katettiği mesafe ve ortaya koyduğu hoşgörülü toplum modeliyle Türkiye, artık yakın coğrafyasındaki halklar için ilham kaynağıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Mesajında, insanlık tarihinin en önemli belgelerinden olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabulünün 63. yıldönümünün idrak edildiğini hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

''Geride kalan 1 yıla Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki geniş halk kitlelerinin demokrasi, özgürlük ve haysiyet talebiyle başlattığı hareketler damgasını vurmuştur. Arap halklarının bu onurlu mücadelesinden ilham alan Batı ülkelerinde bazı kesimler ekonomik ve sosyal adaletsizliklerle mücadele için kitlesel hareketler başlatmışlardır. Bu gelişmeler, temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınması ve sosyo-ekonomik adaletsizliklerin giderilmesi noktasında dünyanın her yerinde daha katedilmesi gereken mesafe olduğunu göstermiştir.

Vatandaşlarımızın demokratik talep ve beklentilerinin karşılanması ve tüm vatandaşlarımızın yüksek hayat standartlarından eşit şekilde yararlanmasını sağlamak üzere son 10 yıldır kararlılıkla sürdürülen kapsamlı reform sürecinin, ne denli isabetli ve yararlı olduğu, bu gelişmeler karşısında bir kez daha ispatlanmıştır. Bu alanda katettiği mesafe ve ortaya koyduğu hoşgörülü toplum modeliyle Türkiye, artık yakın coğrafyasındaki halklar için ilham kaynağıdır.''

-''Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi''-

Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Eylül ayındaki referandumla kabul edilen Anayasa değişiklikleri, 12 Haziran genel seçimleri, İşkenceye Karşı Sözleşme'nin ek protokolünün ve Avrupa Konseyi Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Önleme Sözleşmesi'nin onaylanmasının geride kalan 1 yılda insan hakları ve demokratikleşme doğrultusunda Türkiye tarafından atılan yeni adımlar olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin belirlediği standartlar ve taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinin bu süreçteki çalışmalara ışık tuttuğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şu görüşlere yer verdi:

''Ayrıca, başta Avrupa Konseyi olmak üzere ilgili tüm uluslararası platformlarda ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi tehditlere dikkat çekmeye devam ediyoruz.

Bugün dünyada başta medeni ve siyasi haklar ile ekonomik, sosyal ve kültürel haklar olmak üzere, tüm temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmasını hedefleyen insan hakları sözleşmesi ve düzenlemelerinin kaynağını İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi oluşturmaktadır.

Beyannamenin lafzına uygun olarak, insan haklarının genişletilmesi ve güçlendirilmesine evrensellik ilkesi temelinde yaklaşan ülkemizde, bireylerin insan hakları savunucuları olarak haklarını aramalarına imkan tanınmasına büyük önem veriyoruz. Bu alandaki çalışmaları önümüzdeki dönemde de en güçlü şekilde sürdürme irademiz tamdır.

Bu anlamlı vesileyle, İnsan Hakları Günü'nü en içten hislerimle kutluyor, halkımıza ve tüm insanlık ailesine insan haklarına saygı temelinde daha demokratik, daha huzurlu ve daha müreffeh bir gelecek temenni ediyorum.''

aa

Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs