En Sıcak Konular

Yemen'de geçici hükümet kuruldu

9 Aralık 2011 11:52 tsi
Yemen'de iktidar ve muhalefet, yaklaşık bir seneden bu yana devam eden protesto gösterilerinin ardından, ülkeyi gelecek şubat ayında seçime götürecek geçici hükümeti kurdu.

Ancak koalisyon hükümeti, gösterileri yönlendiren devrim gençlerini tatmin etmedi. Daha şimdiden pek çok muhalif lider gösterilere devam edeceğini ilan etti.

Yemen'de, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) arabuluculuğuyla geçtiğimiz ay imzalanan ve Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in yetki devrini öngören anlaşmanın ilk ayağını oluşturan geçici hükümet önceki gün kuruldu. Ancak halk çatışmalar ve belirsizlikler arasında kurulan teknokratlar hükümetinin, Salih ve çevresi iktidarda oldukça başarılı olmasının zor olduğu görüşünde. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da geçtiğimiz ay imzalanan anlaşmaya göre Salih, tüm yetkilerini yardımcısı Abdrabbu Mansur Hadi'ye devredecek ve 21 Şubat'ta da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. 35 üyeli kabinenin dışişleri ve savunma bakanlıklarının da aralarında bulunduğu yarısı Salih'in başında bulunduğu Kongre Partisi'ne, içişleri ve enformasyon bakanlıklarını da kapsayan diğer yarısı ise muhalefete verildi. Yarın yemin töreniyle görevine başlaması beklenen geçici hükümetin başbakanlık görevini ise eski dışişleri bakanlarından Muhammed Basindva üstlenecek.

Gösterileri durdurması ve Salih'in görevi bıraktıktan sonra yargılanmaktan kaçınmasını amaçlayan 23 Kasım tarihli anlaşmanın beklenen etkileri göstermesinin çok zor olduğu belirtiliyor. Şimdiden pek çok muhalif lider gösterilere devam edeceğini ilan ederken, ülkenin kuzeyinde Şii Husilerle Selefi gruplar arasında da çatışmalar devam ediyor. Dün ayrıca ülkenin güneyinde ordu birlikleri ve El Kaide mensupları arasında çıkan çatışmalarda en az 10 kişi öldü. Başkent Sana'da da muhalif Haşid kabilesi ile ordu arasında zaman zaman alevlenen çatışmalar yaşanıyor. Gösterileri yönlendiren devrim aktivistleri ve gençler, Salih yanlısı komutan ve generallerin varlığının ülke siyaseti için tehdit olmaya devam edeceği görüşünü taşıyor. Hadi'nin liderlik vasıflarının olmadığını savunan gençler, kurulan hükümetteki bakanlık dağılımlarından sonra muhalif partilerin "pasif'' bir konumda ve Salih'in gölgesinde kalacağını iddia ediyor.

İşsizlik oranının yüzde 50'lere çıktığı, ülkenin pek çok bölgesinin kabileler ya da El Kaide'nin kontrolüne girdiği ülkede yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminin de ülkeye istikrar getirmesinin çok zor olduğu öne sürülüyor. Şii Husilerin yanı sıra mevcut yönetim yanlısı kabileler ile karşıtları arasındaki gerginlik ve çatışmalarla, Suudi Arabistan ve İran'ın Yemen üzerinde oynadığı rol de ülkede istikrarın kısa sürede sağlanacağı yönündeki ümitleri zayıflatıyor. Halihazırda pek çok büyük kentin merkezi rakip gruplar tarafından paylaşılırken bu gruplar kendi bölgelerini silahlı ve zırhlı birlikler koruyor. Uzmanlar bu şartlarda ülkede herhangi bir seçimin yapılmasının çok zor olduğunu kaydediyor. Kızıldeniz'in diğer yakası Somali'de de 1991 yılındaki darbeden sonra ülke kabileler arası çatışmalara sahne olmuş ve ülkedeki tüm kentler ve kasabalar rakip gruplar tarafından pay edilmişti. Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesi olarak kabul edilen Yemen'de nüfusun Sünniler ve Şii Zeydiler arasında eşit olarak dağılmış olmasının yanı sıra kabilecilik geleneğinin sürmesi, 'ikinci bir Somali mi?' endişelerine yol açıyor.

cihan



 

Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs