En Sıcak Konular

Felluje, Amerika’dan tazminat istiyor

9 Aralık 2011 10:48 tsi
Amerikan güçlerinin 2004 yılında düzenlediği iki saldırı sonucu büyük zarara uğrayan Felluje halkı tazminat istiyor 2005 yılından beri sakat ve özürlü çocuk doğumlarında artış görülen şehri bombardımanı esnasında Amerika, uluslararası anlaşmalarca yasakla

Felluje halkı, 2004 yılında Bağdat’ın kuzeyindeki şehirlerini harabeye çeviren, evlerinin, binalarının ve resmi dairelerinin büyük kısmını yıkıp yok eden Amerikalılardan bir kez daha tazminat istedi.

Felluje halkını bu taleplerini yenilemeye teşvik eden ise İngiltere Temyiz Mahkemesi’nin İngiliz Kuvvetleri’ni 2007 yılında İngiliz kuvvetlerine bağlı bir hapishanede tutuklu kaldığı sırada aylarca işkence ve aşağılanmaya maruz kalan Basra Kenti’nden Iraklı vatandaş Ali Zeki Musa’ya tazminat ödemekle yükümlü kılan kararı oldu.

Felluje’deki yerel yetkililer ve doktorlar Amerika’yı, 2004 yılının Nisan ve Ekim aylarında düzenlediği saldırılarda kullandığı büyük miktardaki mühimmat nedeniyle şehirde çevre kirliliğine neden olmakla suçlamıştı. Felluje Hastanesi’nde çalışan doktorlar, şehre düzenlenen bu iki saldırıda uluslararası anlaşmalarca yasaklanan beyaz fosforun kullanılması nedeniyle 2005 yılından beri doğumsal kusurlarla doğan çocukların sayısında artış gözlemlendiğini belirtti.

Anne ve çocuk

Mustafa isimli genç, kendisinin ve annesinin Felluje’de işgal güçleri tarafından bombardımana maruz kaldıklarını, bu saldırı sonucunda sol ayağının koptuğunu ve ameliyatla böbreğini aldırdığını söyledi.

El-Cezira.net’e konuşan Mustafa, annesinin de sol elinden, belinden ve sırtından ağır şekilde yaralandığını, kemiklerinin kırılması nedeniyle elinin parmaklarını hareket ettiremediğini ifade etti. Ardından anne ve babasının Amerikan güçlerinden tazminat talebinde bulunduklarını ancak hala bir cevap alamadıklarını belirtti. Hükümeti de bu talepleri ile ilgilenip takip etmediği için eleştirdi.

32 şehit

Ebu Nadir ise şöyle konuştu: ‘Biz bir evde 6 aile idik. Sayımız 35 idi. Amerikan işgal uçakları tarafından bombardımana maruz kaldık. Evdeki 32 kişi şehit düştü. Sadece ben, küçük kızım ve dayımın oğlu kurtulduk.’

Ebu Nadir, kızının bu saldırıdan kurtulmasına karşın ayaklarının koptuğunu, takma bacak almaya güçleri olmadığı için de şu anda yerde sürünerek hareket ettiğini, dayısının oğlunun da sol bacağının koptuğunu, tazminat talebinde bulunduklarını ancak taleplerine cevap verilmediğini dile getirdi.

Felluje Belediye Başkanı Adnan Hüseyin de Felluje ve çevre şehir sakinlerinin bu taleplerini desteklediklerini ortaya koyarak kendilerinin –dünyada bu tür bir zarara uğramış hiçbir bölge bulunmadığı için- tahmin edilemeyecek ölçüde büyük zarara uğradıklarına işaret etti.

Hüseyin, Felluje Halkının vurulduğu saldırılarda kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle doğumsal özürlerin ve kanser hastalıklarının arttığını vurgulayarak Felluje’ye düzenlenen iki saldırının yetimlerin, dulların sayısını artırdığını ifade etti. Zarar görmüş aile sayısının ise 8 bin olduğunun tahmin edildiğini ekledi.



Tazminat hakkı

Diğer yandan Hukuksal ve Anayasal Haklar Gözlemevi Başkanı Hüseyin Felluji, Felluje halkının Amerikalılardan Amerikan askeri saldırıları sonucu maruz kaldıkları zarardan ötürü tazminat isteme haklarının olduğunu vurguladı.

Felluji şöyle konuştu: ‘Uluslararası hukuka, ilahi kanunlara ve Irak’a saldırıya ortak olan ülkelerin kanunlarına göre zarar gören tüm Iraklıların, özellikle de en korkunç saldırılara maruz kalan Felluje halkının Amerikan güçleri tarafından tazminat alma hakkı vardır.’

Felluji, tazminatın hiçbir şekilde taviz verilemez bir hak olduğunu ifade ederek şehir halkını bu hakkı kazanmak için sağlam ve güçlü bir iradeye sahip olmaya, tüm sivil toplum kuruluşlarını ve Iraklı vatandaşları da Felluje halkının bu taleplerinin karşılığını alabilmesi için yanlarında durmaya çağırdı.

Felluje’deki dullar kuruluşu başkanı Cabbar El-Alvani de Amerikan kuvvetlerinin Felluje’yi bombalayarak sebep olduğu zararın, katlin, insanları yersiz-yurtsuz bırakmasının ve yıkımın, binlerce mağdur, dul, sakat çocuk ve diğerlerinin taleplerini güçlendirdiğini dile getirdi.

El-Alvani, Irak Parlamentosu’ndan ve insan hakları savunucu örgütlerden Felluje halkının yanında durmalarını ve tazminat haklarını kazanana kadar kendilerini desteklemelerini talep etti.



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs