En Sıcak Konular

Temsilde ve istihdamda kadın yok

14 Haziran 2007 21:59 tsi
Türkiye'de kadının işgücüne katılım oranı AB ve OECD ortalamalarının çok gerisinde. Siyasette temsil oranı ise ondan da beter.

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun Cenevre'de süren 96. Çalışma Konferansı'nda konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, "Türkiye nüfusunun yüzde 50.5'ini oluşturan kadınlar işgücü piyasasına yeterince katılamamaktadır. Ülkemizde 15-64 yaş grubundaki kadınların işgücüne katılım oranı yalnızca yüzde 26.9. Bu oran yüzde 62'lik AB ortalamasının oldukça gerisinde. Benzer biçimde, OECD verilerine göre Türkiye yüzde 24 ile en düşük kadın istihdamı oranına sahip. Bu oran AB'de yüzde 56" şeklinde konuştu. Türkiye'de akademisyenlerin yüzde 36'sının, mimarların yüzde 33'ünün, avukatların yüzde 29'unun, ekonomistlerin yüzde 32'sinin, orta ve üst düzey yöneticilerin yüzde 21'inin kadın olduğuna dikkat çeken Kutadgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve İsveçli bir sendikacıyla birlikte AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi için Türkiye'de kadının ve kadın istihdamının durumunu inceleyen bir rapor hazırladıklarını duyurdu.
İstihdam oranlarıyla kıyaslandığında kadının siyasette temsil oranı içler acısı. Meclis'teki kadın temsilci oranına bakıldığında Türkiye yüzde 4.4 ile dünyada 126. sırada ve yüzde 10'luk Arap ülkelerinin bile gerisinde. Bu konudaki dünya ortalaması yüzde 17. Bu yüzden dünyanın 50 ülkesi anayasası ve seçim yasasında kadınlar için kota uygulamasına yer veriyor, 40 ülkenin siyasi partileri ise bu uygulamayı gönüllü olarak yapıyor. Seçme ve seçilme hakkını AB'li hemcinslerinden çok önce elde eden Türk kadını, 1935 yılındaki yüzde 4.6'lık orana bir daha hiç ulaşamadı ve bırakın Ab ülkelerini, Nijerya'nın bile gerisinde kaldı.



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs