En Sıcak Konular

Almanya AB zirvesinden ümitsiz

7 Aralık 2011 17:43 tsi
Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, cuma günü yapılacak zirvede siyasi ve ekonomik bağları sağlamlaştırmak için kapsamlı anlaşma sağlaması geçen haftaya göre daha zor görünüyor.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Alman yetkili, birlikte anlaşmaya varılması konusunda geçen haftaya göre daha kötümser olduğunu, son günlerdeki tartışmaların Avro Bölgesi üyesi birçok ülkenin durumun ciddiyetini kavrayamadığını gösterdiğini ifade etti.

Alman hükümetinin avroyu korumak ve bütçe disiplinini sağlamlaştırmak için alternatif öneri düşünmeyeceğini açıklayan yetkili, Almanya Başbakanı Angela Merkel hükümetinin AB anayasasında önemli bir değişiklik yapılması ya da avro kullanan 17 ülke için tamamıyla yeni anlaşma hazırlanması konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Bu arada AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Paris ve Berlin'in Avro Bölgesi için ısrarla üzerinde durduğu sıkı bütçe yönetiminin, birçok ülkenin onayını gerektirmeyecek şekilde AB anlaşmasında küçük ayarlamalarla başarılabileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel, Avro Bölgesi'nin borç krizinin aşılması için gerekli gördükleri AB anlaşmasındaki değişikliklerin Mart ayında kabul edilmesini ve 2012 yılı sonundan önce onaylanmasını istiyor.

Sarkozy ve Merkel, önerilerini AB liderler zirvesi toplantısına başkanlık edecek AB Konseyi Başkanı Rompuy'a iletecek.
AB üyesi 27 ülkeden bazıları AB anlaşmasında değişikliğe karşı çıkarsa, Avro Bölgesi üyesi 17 ülkenin kendi anlaşmasını yaparak yola devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan, medyaya sızan geçici rapora göre, AB Konseyi Başkanı Rompuy, Avro Bölgesi üyesi ülkelerin parlamentolarının onayını ya da referandum yapılmasını gerektirmeyecek ''yeni mali sözleşme''nin kabul edilmesini amaçlayan plan öneriyor.

Söz konusu rapora göre, Avro Bölgesi üyesi herbir ülkenin bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3'ün altında olması ve ulusal borcunun GSYH'nin yüzda 60'ının altında olması amaçlanıyor.

Orta vadede bütçe dengesini garanti etmek için kanunla ''altın kural'' uygulaması getirilmesi, Avrupa Merkez Bankasından (ECB) doğrudan borçlanması için kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonuna (EFSF) bankacılık lisansı verilmesi ve Avrupa Komisyonu'na kurtarma paketine ihtiyacı olan ülkelerde otomatik olarak tasarruf önlemleri uygulaması yetkisi verilmesi planlanıyor.

ECB yarın toplanıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB zirvesinden önce yarın kritik bir toplantı yapacak.

Ekonomistler, geçen ay yaptığı toplantıda sürpriz bir kararla gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1,25'e çeken ECB'nin yarınki toplantıda da gösterge faiz oranını yüzde 1'e indireceğini tahmin ediyorlar.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), AB liderlerinin cuma günü yapılacak zirvede Avrupa'nın borç krizine çözüm bulamaması halinde 15 Avro Bölgesi ülkesinin ve EFSF'nin kredi notunu düşüreceği uyarısı endişeleri artırmıştı.


AA



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,952 µs