En Sıcak Konular

Irak'ın Felluce kentinde hala savaşın izleri var

7 Aralık 2011 17:43 tsi
Silahlar ve silah kimyasalları nedeniyle kirlenen Felluce'de çocuklar özürlü ve hasta doğuyor

Amerikan askerleri yıl sonunda Irak'ı terketmeye hazırlanırken, ülkenin orta kesimlerindeki Felluce kentinde hala savaşın izleri görülüyor.


Felluce sakinleri ve yetkililer, Amerikan askerlerinin ayrılırken arkalarında kurşunlanmış evler, yıkılmış altyapı, endişeleri artıran özürlü bebek doğumları ve hastalıklar bıraktıklarını söylüyor.


Felluce sakinleri savaşta kullanılan silahlar ve savaş kimyasallarının çocukların özürlü doğmasına ve hasta olmasına neden olduğu söylerken, 2004 yılında Felluce'de evlenen Emir Hüseyin ile Evfa Abdullah, 2006 yılında dünyaya gelen erkek çocuklarının beyin hasarlı doğduğunu ve bir yıl sonra hayatını kaybettiğini, 2007'de doğan kız çocuklarının derisinde ise ciddi kızarıklar olduğunu, bir ayağının diğerine göre daha uzun olduğunu bildiriyor.


Hayatlarının bu süreçte altüst olduğunu söyleyen Hüseyin, artık çocuk yapmamaya karar verdiklerini, artık daha fazla yeni hastalıklarla yeni sorunlarla mücadele etmek istemediklerini ifade etti.
Felluce Hastanesi'nden çocuk doktoru Samira El Ani, savaşın en sinsi mirasının 2005 yılından sonraki doğumlarda ortaya çıktığını, bu yıldan sonra yeni doğumlarda şekil bozukluğu vakalarının arttığını açıkladı.


Ellerinde resmi belge olmadığını vurgulayan El Ani, bununla birlikte 1997 yılından beri çalıştığı hastanede geçmişte haftada 2 ya da 3 özürlü doğum vakasına rastlanırken, sadece 11 Ekim 2011 tarihinde 12 farklı tipte özürlü doğum meydana geldiğini vurguladı.


Irak'ın Anbar vilayetinde bulunan Felluce, 2003 yılında Irak'ın ABD'nin öncülüğünde işgal edilmesinden sonra Iraklı direnişçilerin üssü durumuna gelmiş, Amerikan askerleri kentteki operasyonları sırasında direnişçileri ezmek için tank, helikopter ve savaş uçaklarını kullanmıştı.


Felluceliler kentteki hastalıklardan Amerikan ordusunun kullandığı silahları sorumlu tutuyor.
Amerikan ordusu, ciddi yanıklara neden olan ancak yasal olarak kimyasal silah olarak kabul edilmeyen beyaz fosforu Irak'ta kullandığını kabul etmişti.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs