En Sıcak Konular

İşte Türkiye İnovasyon Konferansı'nın ayrıntıları

7 Aralık 2011 16:17 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ekonomisinin sağlam makro ekonomik temelleriyle, büyük bir kamu borcun ve finansal kriz altında ezilen Avrupa ekonomilerinden kendisini ayrıştırdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Türkiye ekonomisinin sağlam makroekonomik temelleriyle, büyük bir kamu borcu ve finansal kriz altında ezilen Avrupa ekonomilerinden kendini ayrıştırdığını belirterek, ’’Artık başta cari açığın düşürülmesi ve reel sektörün rekabet gücünün artırılması gibi yapısal bazı sorunlara yoğunlaşmak için imkan ve kabiliyetlerimizi teşvik etmek zorundayız.

Şimdi bu konuyla ilgilenmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda yenilik kapasitesini artıracak mikro reformlara ağırlık verme zamanı gelmiştir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Turkcell stratejik ortaklığında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Konferası’nın açılışında yaptığı konuşmada, yüksek oranlı büyümeyi gerçekleştirebilmek için bütün gayretlerin toplam faktör verimliliğini artıracak reformlara yoğunlaştırılmasının önemine işaret etti.

Bu verimliliği artırmanın en etkili yolunun da inovasyon, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ağırlık verilmesi olduğunu kaydeden Gül, TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada da bunun altını özellikle çizdiğini anımsattı.

’’Güven ve istikrar ortamı’’

Cumhurbaşkanı Gül, işletmelerin araştırma, geliştirme, inovasyon, tasarım ve markalaşma yeteneklerini ve becerilerini artırmaları için her türlü desteğin verilmesinin önemine işaret ederek, ’’Türkiye’nin bir yandan bilgi üreten, diğer yandan ürettiği bilgiyi ticarileştiren ve yurt dışına ihraç eden bir yapıya kavuşmalıdır. Bu şekilde dönüşüm geçirmiş bir ekonomi, gerek ekonomik istikrar gerekse ödemeler dengesiyle ilgili sorunlara karşı en güçlü teminattır’’ diye konuştu.

Son yıllarda yakalanan güven ve istikrar ortamının, ülkeye orta ve uzun vadeli programlar hazırlama imkanı verdiğini, bu mevzuda bir süre önce uzun yıllardır ihtiyacı hissedilen Sanayi Stratejisi Belgesi’nin uygulamaya konulmasını takdirle karşıladığını belirten Gül, bu belgenin temel hedeflerinden birinin de Türkiye’yi orta ve yüksek teknolojili sektörlerde üretim, teknoloji ve ihracat üssü haline getirmek olduğunu aktardı.

Teknogirişimcilere hibe

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılından itibaren her yıl 500 teknogirişimciyi destekleyeceklerini ve başlangıç sermayesi olarak bunlara 100 bin lirayı hibe olarak vereceklerini belirterek, ''Yine projenin birinci fazında başarılı olan arkadaşlarımıza, ikinci faz için de 500 bin liralık ek bir hibe desteği vermeyi planlıyoruz'' dedi.

Ergün, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmasında, dünyanın artık eskisinden çok daha hızlı bir şekilde döndüğünü, geçmişte uzun yıllar içinde yaşanan dönüşümlerin, artık çok kısa bir zamanda gerçekleşebildiğini kaydetti.

Sosyal ve kültürel yapıların, ekonomik faaliyetlerin, kişisel tercihlerin, üretim ve tüketim alışkanlıklarının, iletişim, ulaşım ve haberleşme vasıtalarının, sürekli yeni biçimler kazandığını anlatan Ergün, şüphesiz bu hızlı dönüşüme katalizörlük eden ana unsurun, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler olduğunu ifade etti.


''Türkiye'deki üniversitelerde, enstitülerde işbirliği yapmak istiyoruz'

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, bilginin dizginlerini elinde tutanın insanlığı etkisi altına alabileceğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Katar Emiri, Türkiye İnovasyon Konferansı'nda yaptığı konuşmada, müreffeh ve gelişmiş insanlık yapılanmasında ve tasarımında fiilen bir konum kazanmak istiyorsa, Arap ve Müslüman dünyası için inovasyonun, hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

İnsanlığın ilerleyişine hiçbir şeyin engel olamayacağını ikrar eden bir çağda yaşanıldığı için inovasyonun her daim stratejik hedeflerinden biri olmasının büyük önem taşıdığını ifade eden El Tani, ''İnovasyon hedefimiz ve yolumuz olmazsa, yeni bilgi devrimine gözü kamaşmış seyirci olarak değil aktör olarak nasıl erişebiliriz'' dedi.

AA

Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs