En Sıcak Konular

Libya, Türkiye'den eğitim desteği bekliyor

7 Aralık 2011 15:32 tsi
Libya hükümeti, Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından ülkenin yeniden inşa edilmesi konusunda, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da Türkiye'den destek bekliyor.

AA'ya konuşan Libya Eğitim Bakanı Dr. Süleyman Sahili, Kaddafi sonrası eğitime büyük önem vereceklerini belirtti. Sahili, Türkiye'den birçok alanda olduğu gibi eğitim konusunda da yardım talep ettiklerini söyledi.

42 yıllık Kaddafi yönetimi altında eğitimin tamamen geri plana itildiğini vurgulayan Eğitim Bakanı Sahili, "Kültürlü insanların yetişmesi, eski rejimi korkutuyordu. Bunun için insanlar cahil bırakıldı. Kaddafi böylece iktidarını korumayı hedefliyordu" dedi.

"Tarih kitaplarını görseniz dünyayı Kaddafi'nin yönettiğini sanırsınız"

Kaddafi idaresi döneminde ders müfredatlarının da sık sık değiştirildiğine işaret eden Sahili, "Üzerinde en çok oynanan ders kitapları tarih kitaplarıydı. Tarih kitaplarını okuduğunuzda sanki milattan önceden bugüne dünyayı Kaddafi'nin yönettiğini sanırsınız. Libya tarihi tamamen Kaddafi üzerine inşa edilmişti" diye konuştu.

Kaddafi, tarih kitaplarına Türkiye aleyhine sayfalar eklemiş

Sahili, tarih kitaplarına Osmanlı ve Türkiye aleyhinde sayfaların de Kaddafi tarafından eklendiğini belirtti. Tarih kitaplarının Osmanlı'yı işgalci ve katliamcı olarak gösterdiğini ifade eden Sahili, bu yüzden geçen asırda Libyalıların Türkiye karşıtı olarak büyüdüğünü söyledi.

"Türkiye'den destek bekliyoruz"

Yeni tarih kitaplarının yazımı başta olmak üzere tüm ders kitapları konusunda Türkiye'den destek beklediklerini bildiren Sahili, "Yeni ders kitapları ideolojiden uzak, bütün yönleri ile hakikati içeren kitaplar olacak" dedi. Sahili, uzmanlardan oluşan yeni bir heyetin ders programları için çalışmalara başladığını da ifade etti.

Eğitim konusunda teknik alet ve gereçlere ihtiyaçları olduğunu söylen Süleyman Sahili, öğretmenlerin eğitimi için de Türkiye'den destek istediklerini vurguladı. Babasının Kaddafi öncesinde Kral İdris Senusi döneminde Ekonomi Bakanlığı yaptığını belirten Sahili, "Babam bizi Osmanlı sevgisi ile büyüttü. Türkiye'yi bu topraklarda yine görmek istiyoruz" diye konuştu.

Libya'da 1 milyon 300 bin öğrencinin bulunduğu kaydeden Sahili, Kaddafi döneminde yine en çok öldürülenlerin öğrenciler olduğunu söyledi. Sahili, yıllardır kayıp olan yüzlerce üniversite öğrencisinin cesetlerine toplu mezarlardan ulaştıklarını bildirdi.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs