En Sıcak Konular

İran’da savaş hazırlıkları

7 Aralık 2011 12:48 tsi
İngiliz gazetelerden birinde İran’ın savaş hazırlıkları yaptığı ifade edildi. Gazeteye göre İran, duyduğu ani bir saldırı endişesinden ötürü belli mevzilerde birliklerini yerleştirmeye başladı. Endişenin kaynağı ise ülkede meydana gelen gizemli patl

İngiliz Telegraph Gazetesi yazarlarından Kon Covlin, İran Devrim Muhafızları Amiri General Muhammed Ali Caferi’nin, askerlerinin hazırlık düzeyini yükseltmek için bir emir yayınladığını ve harici bir saldırı ya da gizli bir casusluk savaşına hazırlık için gerekli önlemlerin alınması talimatı verdiğini ifade etti.

Covlin’in ifadesine göre Batılı istihbarat birimleri raporları İran’ın uzun menzilli füzeler, kuvvetli patlayıcılar, topçu birlikleri ve devrim muhafızlarını seçilmiş savunma mevzilerinde yaymaya başladığına işaret ediyor.

Emirler ise Uluslararası Atom enerjisi Kurumu’nun (UAEK) geçen ay İran’ı nükleer silah elde etmeye çalışmakla suçlayan bir rapor yayınlamasından sonra Tahran’a yönelik uluslararası baskının hızının artmasının ardından yayınlandı.

Yazara göre İran liderliği, Batılı İstihbarat Birimleri’nin İran nükleer programının ana unsurlarını ve alt yapıyı yıkmayı hedefleyen planları olduğundan endişe ediyor. Son patlamalar da İran dahilinde ani bir İsrail ya da Amerika saldırısından duyulan endişe ve kaygı duygularını güçlendirdi.

Tedbir alınması yönünde talimatlar verildi

İran’ın füze programı, başkent Tahran yakınındaki ana deneme mevkilerinden birine isabet eden patlamanın ardından acı bir darbe aldı.

Geçen hafta İsfahan’daki uranyum dönüştürme merkezinde de gizemli başka bir patlama meydana geldi. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nden Patrick Clawson bu gizemli patlamalara atıfta bulunarak şöyle dedi: ‘Yirmi birinci yüzyıla ait bir savaşta gibi görünüyoruz.’

İran Dini Lideri, İran Rejimi’nin korunması için ülkedeki tüm askeri birimlere gerekli tüm tedbirleri almaları yönünde talimatlar verdi.

Yazar ayrıca istihbaratçı yetkililerin, Tahran’da geçen hafta meydana gelen İngiltere büyükelçiliği saldırısının ardında İran ile Batı arasında oynanan kedi-fare oyununun olduğuna inançlarını aktardı.

İngiltere bu saldırıya Tahran’daki büyükelçiliğini kapatıp İngiltere’deki İranlı diplomatları kovarak karşılık vermişti.

Yazar diğer yandan İran’ın her şeye rağmen nükleer programını frenlemek yönünde hiç bir niyet ortaya koymadığına bunun da İsrail’in programı durdurmak için tek taraflı bir eyleme kalkışabileceği yönünde endişeleri artırdığına dikkat çekti.

Ancak ABD, İsrail’in İran’ı vurması senaryosuna pek de sıcak bakmıyor. Bu konumunu da Amerika savunma Bakanı diliyle ortaya koydu. Öyle ki savunma bakanı, İsrail’in İran’a yönelik tek taraflı bir eyleme kalkışmasının ‘tırmanış’ olarak nitelendirerek bunun Ortadoğu’da geleceğe yönelik pişmanlık duyulabilecek türden çatışmalara yol açabileceğini vurguladı. 

Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs