En Sıcak Konular

AB'den PKK ile ilgili somut adımlar bekliyoruz

6 Aralık 2011 17:36 tsi
Dışişleri Bakanlığı, AB'den ve üye ülkelerden, PKK terör örgütü ve örgütle bağlantılı dernek, basın-yayın organları ve kuruluşların Avrupa'daki faaliyetlerinin önlenmesi ve terör örgütü mensuplarının Türkiye'ye iadesi konularında en kısa sürede somut a

AB Genel İşler Konseyi sonuçları hakkında yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin AB'nin oybirliğiyle aldığı kararlar temelinde Birliğe tam üyelik hedefi doğrultusundaki çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekerek, yürütülmekte olan siyasi ve ekonomik reformların, AB üyeliği istikametinde iradenin en üst seviyede olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'DE HAYATA GEÇİRİLEN REFORMLARDAN OLUMLU BİÇİMDE SÖZ EDİLİYOR"

AB Genel İşleri Konseyi (GİK) sonuçlarında, anayasa değişikliği sürecinin başlatılması dahil olmak üzere, son yıllarda Türkiye'de hayata geçirilen reform hamlelerinden olumlu biçimde söz edildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Sonuçlarda, ülkemizde gerçekleştirilen terör saldırıları kınanmış ve Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olunduğu kaydedilmiştir. AB'den ve üye ülkelerden, PKK terör örgütü ve örgütle bağlantılı dernek, basın-yayın organları ve kuruluşların Avrupa'daki faaliyetlerinin önlenmesi ve terör örgütü mensuplarının ülkemize iadesi konularında en kısa sürede somut adımlar atmalarını beklemekteyiz." denildi.

Türkiye'nin Ortadoğu'dan Afrika Boynuzu'na kadar uzanan geniş bir coğrafyada yürüttüğü etkin dış politikaya da sonuçlarda değinildiği aktarılan açıklamada, "Önemli bir bölgesel aktör olarak ülkemizin komşu coğrafyalarda reformların desteklenmesi konularında önemli bir role sahip olduğu teyit edilmekte, bu bağlamda Türkiye ve AB'nin dış politika alanında eşgüdüm içinde hareket etmelerinin gerektiği belirtilmektedir. Esasen, AB'nin ortak dış ve güvenlik politikasının daha etkin olabilmesi açısından ülkemizin katkılarının kilit önemi haiz olduğu hususu, tarafımızdan değişik vesilelerle dile getirilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Sonuçlarda Türkiye'nin istikrarlı büyümeye sahip olan dinamik ekonomisinin Avrupa'nın refahına sağladığı katkılara dikkat çekildiği ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi: "AB'nin ve Avro bölgesinin içinden geçmekte olduğu derin ekonomik kriz dikkate alındığında, sağlam temeller üzerinde istikrarlı biçimde büyüyen ekonomisi, genç ve eğitimli nüfusu ile müstakbel AB üyesi Türkiye'nin Birliğin kendi içinde daha güçlü ve küresel ölçekte ağırlık sahibi olmasına katkıda bulunacağı ortadadır."

"KIBRIS KONUSUNDAKİ TARAFGİR İFADELERİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Kıbrıs'ta iki lider arasında sonuca yaklaşmakta olan kapsamlı müzakerelerin, sürecin başarıya ulaşması için BM Genel Sekreterinin son dönemde artan gayretleri ve garantör ve anavatan olarak Türkiye'nin bu yöndeki yapıcı ve teşvik edici tutumunun bilindiği belirtile açıklamada, "Kıbrıs sorununun çözüm yeri AB Konseyi Sonuç Bildirileri olmayıp, sorun hakkında GİK Sonuçlarında yer alan tarafgir ifadelerin tarafımızdan kabulü mümkün değildir. AB çözüme katkıda bulunmak istiyorsa, Rum tarafını bu yönde irade göstermeye teşvik etmelidir. Kıbrıs meselesi, Rumların 2004 yılında Annan Planı'nı reddetmelerine rağmen tek yanlı olarak üye yapılmalarının sonucunda AB'ye taşınmıştır. Kıbrıs'ta anavatan ve garantör olan Türkiye, en başından beri bu kararın yarattığı siyasi ve hukuki komplikasyonların ciddi sorunlar doğuracağına işaret etmiştir. Türk tarafının hedefi, BM'nin de beklentisi doğrultusunda önümüzdeki aylarda Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması ve AB Dönem Başkanlığı'nın 2012'nin ikinci yarısında Kıbrıs Türklerinin de eşit statüde yer alacağı yeni ortaklık devleti tarafından üstlenilmesidir. Kıbrıs Türk tarafı bu doğrultuda her türlü çabayı sarfetmektedir. Ancak, Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle Kıbrıs sorununa bu süre zarfında kapsamlı bir çözüm bulunamaması ve Ada'nın tümünü temsil etmeyen GKRY'nin 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesi halinde, Türkiye'nin bu Dönem Başkanlığı'nı muhatap kabul etmeyeceği tabiidir.

Öte yandan, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler bağlamında GİK Sonuçlarının 8. maddesinde AB yaklaşımı ve anlayışını da kabul etmemiz mümkün değildir. Rum tarafının enerjisini Ada'da çözüm sürecine zarar verecek şekilde gerginlik yaratacak provokatif eylemlerde bulunmak yerine, Ada'da kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefine kanalize etmesi gerekmektedir. Doğu Akdeniz'de kalıcı barış, istikrar ve refahın tesis edilmesinin yegâne yolu budur." denildi.

"TÜRKİYE, YASADIŞI GÜÇÜN KAYNAĞI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ"

Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik yasadışı göçün "kaynağı" olarak nitelendirilemeyeceği aktarılan açıklamada, bu durumun, AB Komisyonu ve bazı üye ülkelerin açıkladıkları resmi istatistiklerden de anlaşılabileceği bildirildi. Türkiye'nin son dönemde her alanda yaşanan dönüşüm süreciyle göç alır hale geldiği belirtilen açıklamada, "Bir zamanlar Türkiye'den Batı Avrupa ülkelerine doğru seyreden göç tersine dönmeye başlamıştır. Yasadışı göç, hiçbir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceği uluslararası bir sorundur. Coğrafi konumuna bağlı olarak yasadışı göç güzergâhlarında bulunan Türkiye, bu olguyla mücadelede AB ile işbirliğini sürdürmekte olup, daha da güçlendirmeye her zaman olduğu gibi hazırdır." denildi.

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs